"Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη": μία ιστορική αναδρομή στην σχέση τεχνολογίας και τέχνης

Ο ανοιχτός διαγωνισμός της ΔΕΗ οδήγησε στην πρώτη καλλιτεχνική έκθεση του οργανισμού στο Ιστορικό Εργοστάσιο του Νέου Φαλήρου.

3ο Βραβείο: Έφη Σπύρου Μουσική ενός Φλεγόμενου Αστέρα

Η νέα πρωτότυπη έκθεση της ΔΕΗ άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου παρουσιάζοντας 32 έργα τέχνης σε διάφορες μορφές, τα οποία τιμούν την ιστορία και τις δράσεις της επιχείρησης ηλεκτρισμού, από την ίδρυσή της το 1950 έως και σήμερα. Η έκθεση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 ως ανοιχτός διαγωνισμός καλλιτεχνικής δημιουργίας με τίτλο "Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη" και υπήρξαν εκατοντάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Από αυτές, μόνο 32 επιλέχθηκαν από την επταμελή κριτική επιτροπή για να κοσμήσουν το Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο και να χαρίσουν στους επισκέπτες μία αναδρομή στο παρελθόν.

Τα βραβευμένα εκθέματα

1ο Βραβείο: Βασιλική Λεγάκη
1ο Βραβείο: Βασιλική Λεγάκη "Περιστροφές"

Μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη της έκθεσης, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την απονομή των βραβείων και χρηματικών επάθλων σε 5 καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα συγκίνησαν τους κριτές και διακρίθηκαν για την εφευρετικότητα και την πρωτοτυπία τους. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη Βασιλική Λεγάκη για την ηχητική της εγκατάσταση "Περιστροφές", με την οποία αναπαριστά ήχους που αναπαράγουν τα μηχανήματα τροφοδότησης ηλεκτρικής ενέργειας.

2ο Βραβείο: Παναγιώτης Βορριάς
2ο Βραβείο: Παναγιώτης Βορριάς "Μην Πατήσεις τη Γραμμή"

Ανάμέσα στα άλλα 4 νικητήρια έργα περιλαμβάνεται και η εντυπωσιακή εγκατάσταση σωλήνες νέον "Προσπάθησε να μην πατήσεις τη γραμμή" του Παναγιώτη Βορριά που κέρδισε το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού. Τα φώτα νέον είναι τοποθετημένα στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου και θυμίζουν νυχτερινές περιπλανήσεις υπό το φως των πεζοδρομίων της πόλης.

3ο Βραβείο: Έφη Σπύρου
3ο Βραβείο: Έφη Σπύρου "Μουσική ενός Φλεγόμενου Αστέρα"

Σε περίοπτη θέση ενός από τους χώρους της έκθεσης βρίσκεται η "Μουσική Ενός Φλεγόμενου Αστέρα" της Έφης Σπύρου, η οποία έλαβε το τρίτο βραβείο. Ένα μεγάλων διαστάσεων υφαντό με ανακλαστικές ταινίες και μαύρο βελούδο επιχειρεί να μιμηθεί τις κινήσεις του ανέμου, του φωτός αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια και συνομιλεί με τον θεατή καλώντας τον να το φωτίσει και να μαγευτεί από τις αλλόκοτες αποχρώσεις των φωτοσκιάσεων.

Περιήγηση στο εργοστάσιο

4ο Βραβείο: Απόστολος Μητρόπουλος
4ο Βραβείο: Απόστολος Μητρόπουλος "Expressing Electricity"

Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε δύο από τα κτίρια του εργοστασίου και αποτελούν δημιουργίες από διάφορες μορφές τέχνης. Οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την ιστορία και το έργο της ΔΕΗ και απέδωσαν στα έργα τους ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, την κίνηση, την ταχύτητα και το περιβάλλον, στοιχεία που πλέον απασχολούν και την σύγχρονη τέχνη. Το εργοστάσιο του Φαλήρου ήδη αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο της περιοχής και αναμφίβολα τα παλιά μηχανήματα εναρμονίζονται με τα έργα, σαν αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης.

Στη ξενάγηση που ακολούθησε από την επιμελήτρια της έκθεσης, μέλος της επιτροπής και ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, τα 32 εκθέματα αναλύθηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και έδωσαν στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να έρθουν σε μία πιο άμεση επαφή με αυτά. Πέρα από ζωγραφικά έργα, στους χώρους υπήρχαν φωτογραφίες, έργα φωτός, διαδραστικά έργα, κολάζ, χειρόγραφα, γλυπτά, βίντεο και διαφόρων ειδών εγκαταστάσεις.

Αρκετοί από τους καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν δημιουργικά υλικά για την κατασκευή των έργων τους, επιλογή που τα καθιστά ακόμα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά: καρέκλες από εργάτες της ΔΕΗ, εξαρτήματα μηχανημάτων, φόρμες εργασίας και πρώτες ύλες από παλιές εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας εντάχθηκαν στα έργα των δημιουργών και ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία τους. Στο έργο "Tefra", η Κυριακή Στούμπου επεξεργάστηκε ρυπογόνα τέφρα από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, θέλοντας να δείξει τη σημασία των κοιτασμάτων λιγνίτη για την κοινωνικοοικονομική πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

5o Βραβείο: Δημήτρης Τράγκας
5o Βραβείο: Δημήτρης Τράγκας "Αστερισμός του Κεραυνού"

Όπως τόνισε και η Κοσκινά, το όνομα της ΔΕΗ είναι συνυφασμένο με την παροχή ηλεκτρισμού στη χώρα, αλλά ανέκαθεν είχε μία πολύ στενή σχέση με την τέχνη, καθώς ο οργανισμός είχε απευθυνθεί αρκετές φορές σε καλλιτέχνες για τη κατασκευή μονωτικών έργων για τις εγκαταστάσεις του. Επομένως, η έκθεση δεν αποτελεί απλώς μία εικαστική δράση, αλλά κυρίως πρόκειται για μία απόπειρα επανασύνδεσης και ανάδειξης της σχέσης της τεχνολογίας με την τέχνη.

Οι συντελεστές της έκθεσης επιβεβαίωσαν ότι η συγκεκριμένη δράση είναι μόνο μία από τις πολλές που θα πραγματοποιηθούν από τη ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια ένταξης του οργανισμού σε περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα.

Info: Ιστορικό Εργοστάσιο ΔΕΗ (Νέο Φάληρο) | 09-27/02 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σάβ., Κυρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".