3 πράσινα μουσεία ανοίγουν διάλογο για την προστασία του περιβάλλοντος

Διαδικτυακά εργαστήρια διδάσκουν μία πιο βιώσιμη λειτουργία των μουσειακών χώρων.

Greening the Museums @ Martin Reisch

3 διαδικτυακά εργαστήρια με τίτλο "Greening the Museums" στοχεύουν στην επιμόρφωση των συμμετασχόντων όσον αφορά τη βιωσιμότητα στους μουσειακούς χώρους. Καινοτόμες πρωτοβουλίες, ιδέες και μελέτες θα παρουσιαστούν από επαγγελματίες του χώρου των βρετανικών μουσείων, οι οποίοι θα μιλήσουν πρακτικές, τη σωστή λειτουργία των κτιρίων και την παρακίνηση των υπόλοιπων πολιτιστικών χώρων να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Τα εργαστήρια είναι διαθέσιμα είτε αυτοτελή είτε ως σειρά και απευθύνονται σε άτομα εξοικειωμένα με τη λειτουργία των μουσείων,
καθώς και επαγγελματίες από τον κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού. Η σειρά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα για τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς και τον τρόπο διοίκησής τους, τις συλλογές και την ανάπτυξη δημόσιων δράσεων.

Το πρώτο εργαστήριο της σειράς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του "CoMuseum2021: (Επανα)Προσδιορίζοντας το μουσείο του αύριο", αναλύοντας το θέμα "Η Επιμέλεια σε καιρούς Κλιματικής και Οικολογικής Κρίσης" με εισηγήτριες τις Lucia Pietroiusti - ιδρύτρια του General Ecology (Serpentine Galleries) και την επιμελήτρια του προγράμματος "Greening the Museums" και συνεργάτιδα του Julie’s Bicycle Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Το Julie’s Bicycle είναι ένας μη κερδοσκοπικός βρετανικός οργανισμός που αναφέρεται στους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών ώστε να δραστηριοποιηθούν σχετικά με την κλιματική και την οικολογική κρίση.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

14/03 (3-5 μ.μ.) "Σχεδιάζοντας την περιβαλλοντική πολιτική ενός μουσείου: Υιοθετώντας τις αρχές της βιωσιμότητας"

H Claire Buckley, σύμβουλος περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του Julie’s Bicycle, αναλύει τους στόχους ενός μουσειακού χώρου ως μέσο πολιτισμού και παράλληλα την εν δυνάμει συνεισφορά του στην αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ως παράδειγμα θα αναφερθούν οι δράσεις του Museums’ Environmental Framework από το Julie’s Bicycle.

15/03 (3-5 μ.μ.) ""Πράσινα" μουσεία: Κτήρια, εσωτερικές λειτουργίες, συλλογές και εκθέσεις, τεχνικές συντήρησης"

Η μουσειολόγος και σύμβουλος περιβαλλοντικής βιωσιμότητας Caitlin Southwick συνομιλεί με την Sara Kassam, υπεύθυνη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του Μουσείου Victoria & Albert και μαζί ανοίγουν μία συζήτηση για τις διάφορες ιδέες με στόχο τη βιωσιμότητα των μουσείων και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

16/03 (3-5 μ.μ.) "Case study: Blenheim Palace, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον δρόμο για την ανθρακική ουδετερότητα"

Η συνεργάτιδα του Julie’s Bicycle Catherine Bottrill, θα μιλήσει για την εξέλιξη του Blenheim Palace, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σε έναν βιώσιμο πολιτιστικό χώρο. Το 2019 το κτίριο εκδήλωσε την κρίσιμη κλιματική αλλαγή που βιώνουμε και αποφάσισε να μετατραπεί σε περιβαλλοντικά ουδέτερο έως το 2027. Οι τρόποι με τους οποίους οδηγείται σταδιακά σε αυτή την "πράσινη" μορφή θα μελετηθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και η Bottrill θα αναφέρει τις γνώσεις και εμπειρίες της ως μέλος της παραπάνω δράσης.

Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοικτές έως 10 Μαρτίου.

Τα εργαστήρια είναι συνδιοργάνωση του British Council με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Εργαστήριο 3D εκτύπωσης και ανακύκλωσης στην 2023 Ελευσίνα

Ένα πρωτοποριακό εργαστήριο αφιερωμένο στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της Ανακύκλωσης ανοίγει τις πόρτες του στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελευσίνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2022

MOMus: "Η δύναμη των μουσείων" γιορτάζεται σε ένα εξαήμερο πρόγραμμα δράσεων

Με αφορμή τη διάκριση του "Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα οργανώσουν πολυήμερες εκδηλώσεις.

"Από το μουσείο στην οθόνη. Ιστορίες ενδυμάτων": Διαδικτυακό αφιέρωμα για το ένδυμα στην Ελλάδα

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας διοργανώνει μια διαδικτυακή ημερίδα με καλεσμένους που κάνουν αναδρομές σε σταθμούς της ελληνικής ιστορίας συνυφασμένους με παραδοσιακά ενδύματα.

Η Λένα Πλάτωνος καλωσορίζει στο σπίτι της τον Στάθη Γουργουρή για μια βραδινή συζήτηση

Η Πρωτοβουλία SNFPHI διοργανώνει μια διαδικτυακή εκδήλωση με τη συνθέτρια και τον μεταφραστή της έκδοσης "Piercing Red".

Καλαίσθητες προτάσεις δώρων για την Ημέρα της Μητέρας

Από σύμβολα της "Μητέρας-Θεάς" και της γονιμότητας της αρχαιοελληνικής τέχνης έως σύγχρονα, κομψά κοσμήματα, από τα μουσεία της Αθήνας βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές σας για το δώρο της μητέρας.

"Plasmata": Η ψηφιακή τέχνη συναντά τα μεταβαλλόμενα σώματα σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ωνάση μας συστήνει τις διάφορες μορφές του σώματος με μια αλλόκοτη αλλά εντυπωσιακή έκθεση, όπου τα "πλάσματα" εξερευνώνται μέσω διαδραστικών, πολυμορφικών εγκαταστάσεων ψηφιακής τέχνης.

Φουγάρο Art Center: Ένα αφιέρωμα στη δύναμη του κόκκινου

Βρεθήκαμε στον πολυσύχναστο χώρο τέχνης του Ναύπλιου για μια ξενάγηση στο πολυσύνθετο πρότζεκτ της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, "REDS", το οποίο φιλοξενήθηκε για τελευταία φορά στη γκαλερί του Φουγάρου.