3 πράσινα μουσεία ανοίγουν διάλογο για την προστασία του περιβάλλοντος

Διαδικτυακά εργαστήρια διδάσκουν μία πιο βιώσιμη λειτουργία των μουσειακών χώρων.

Greening the Museums @ Martin Reisch

3 διαδικτυακά εργαστήρια με τίτλο "Greening the Museums" στοχεύουν στην επιμόρφωση των συμμετασχόντων όσον αφορά τη βιωσιμότητα στους μουσειακούς χώρους. Καινοτόμες πρωτοβουλίες, ιδέες και μελέτες θα παρουσιαστούν από επαγγελματίες του χώρου των βρετανικών μουσείων, οι οποίοι θα μιλήσουν πρακτικές, τη σωστή λειτουργία των κτιρίων και την παρακίνηση των υπόλοιπων πολιτιστικών χώρων να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Τα εργαστήρια είναι διαθέσιμα είτε αυτοτελή είτε ως σειρά και απευθύνονται σε άτομα εξοικειωμένα με τη λειτουργία των μουσείων,
καθώς και επαγγελματίες από τον κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού. Η σειρά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα για τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς και τον τρόπο διοίκησής τους, τις συλλογές και την ανάπτυξη δημόσιων δράσεων.

Το πρώτο εργαστήριο της σειράς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του "CoMuseum2021: (Επανα)Προσδιορίζοντας το μουσείο του αύριο", αναλύοντας το θέμα "Η Επιμέλεια σε καιρούς Κλιματικής και Οικολογικής Κρίσης" με εισηγήτριες τις Lucia Pietroiusti - ιδρύτρια του General Ecology (Serpentine Galleries) και την επιμελήτρια του προγράμματος "Greening the Museums" και συνεργάτιδα του Julie’s Bicycle Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Το Julie’s Bicycle είναι ένας μη κερδοσκοπικός βρετανικός οργανισμός που αναφέρεται στους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών ώστε να δραστηριοποιηθούν σχετικά με την κλιματική και την οικολογική κρίση.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

14/03 (3-5 μ.μ.) "Σχεδιάζοντας την περιβαλλοντική πολιτική ενός μουσείου: Υιοθετώντας τις αρχές της βιωσιμότητας"

H Claire Buckley, σύμβουλος περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του Julie’s Bicycle, αναλύει τους στόχους ενός μουσειακού χώρου ως μέσο πολιτισμού και παράλληλα την εν δυνάμει συνεισφορά του στην αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ως παράδειγμα θα αναφερθούν οι δράσεις του Museums’ Environmental Framework από το Julie’s Bicycle.

15/03 (3-5 μ.μ.) ""Πράσινα" μουσεία: Κτήρια, εσωτερικές λειτουργίες, συλλογές και εκθέσεις, τεχνικές συντήρησης"

Η μουσειολόγος και σύμβουλος περιβαλλοντικής βιωσιμότητας Caitlin Southwick συνομιλεί με την Sara Kassam, υπεύθυνη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του Μουσείου Victoria & Albert και μαζί ανοίγουν μία συζήτηση για τις διάφορες ιδέες με στόχο τη βιωσιμότητα των μουσείων και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

16/03 (3-5 μ.μ.) "Case study: Blenheim Palace, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον δρόμο για την ανθρακική ουδετερότητα"

Η συνεργάτιδα του Julie’s Bicycle Catherine Bottrill, θα μιλήσει για την εξέλιξη του Blenheim Palace, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σε έναν βιώσιμο πολιτιστικό χώρο. Το 2019 το κτίριο εκδήλωσε την κρίσιμη κλιματική αλλαγή που βιώνουμε και αποφάσισε να μετατραπεί σε περιβαλλοντικά ουδέτερο έως το 2027. Οι τρόποι με τους οποίους οδηγείται σταδιακά σε αυτή την "πράσινη" μορφή θα μελετηθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και η Bottrill θα αναφέρει τις γνώσεις και εμπειρίες της ως μέλος της παραπάνω δράσης.

Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοικτές έως 10 Μαρτίου.

Τα εργαστήρια είναι συνδιοργάνωση του British Council με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.