Open Call για το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας

Το Φεστιβάλ ετοιμάζει μία νέα φουτουριστική εκδήλωση για την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2022 με θέμα "FutuRetro".

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας καλεί καλλιτέχνες και δημιουργούς να υποβάλλουν τις δικές τους ιδέες για την ανερχόμενη εκδήλωση που ετοιμάζει με θέμα "FutuRetro”, μία απόπειρα συγχώνευσης παρελθόντος και μέλλοντος. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι 1η Μαρτίου 2022. Οι αιτήσεις αφορούν το σύνολο του φυσικού και online φεστιβάλ για την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2022, αντίστοιχα. Οι καλλιτέχνες των επικρατέστερων αιτήσεων θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή παρουσίαση του έργου τους.

H επιστήμη του φουτουρισμού ανήκει στον κόσμο των κοινωνικών επιστημών και ταυτόχρονα εκείνον της Ιστορίας. Κάνει εκτιμήσεις για το μέλλον και την κοσμοθεώρηση, χωρίς να αγνοεί, βέβαια, τις πεποιθήσεις και τους μύθους που τα υπονοούν. Πολύτιμο εργαλείο του φουτουρισμού είναι το καλλιτεχνικό κίνημα του sci-fi, το οποίο έχει αποδείξει ότι μία ιδέα που ανήκει στον κόσμο της φαντασίας δύναται να εξελιχθεί σε "τεχνολογικό θαύμα”, όπως ακριβώς συνέβη με τα αεροπλάνα, τα διαστημόπλοια, τα ρομπότ, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Εικονική Πραγματικότητα και πολλά άλλα επιστημονικά κατορθώματα.

Η κοινωνική εξέλιξη δέχεται κριτική από τον επίστημονικό κλάδο και στηρίζεται κυρίως στην αμφισβήτηση. Εδώ εισάγεται το κίνημα του ρετροφουτουρισμού. Υπό τη σκέψη ότι το παρόν δεν ικανοποιεί, ο ρετροφουτουρισμός αποπείραται να απεικονίσει το μέλλον όπως το ονειρεύτηκαν σε μια πιο πρώιμη εποχή, προωθώντας την ιδέα επαναξιολόγησης της τεχνολογίας. Το Φεστιβάλ επέλεξε το συγκεκριμένο κίνημα εν όψει των συνθηκών πανδημίας που τώρα βιώνουμε, της οικονομίας και των κλιματολογικών αλλαγών, δεδομένα τα οποία προκαλούν σκέψεις όσον αφορά τη μελλοντική κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.adaf.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/02/2023

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.

Ζητάμε πολλά από την (τελετή έναρξης της) 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Τι επίγευση αφήνει η πολυφωνική γιορτή της Ελευσίνας και τι υπόσχεται για τη συνέχεια;

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ομαδική έκθεση "Down to Earth", μέρος του γενικού προγράμματος της Μπιενάλε, παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Στην έκθεση του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια, τα τοπία μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.