Απρόσμενες ιστορίες μετανάστευσης που αξίζει να ακουστούν

Η θεατρική παράσταση «Λάθος Χώρα» αλλά και η παρουσίαση του φιλμ «I am Afro Greek: Black portraiture in Greece» αναδεικνύουν ιστορίες μεταναστών δεύτερης γενιάς που διεκδικούν τη δική τους φωνή.

Λάθος Χώρα, φωτό: Αναστασία Αράπογλου

Παιδί μιας Γαλλίδας κι ενός Αλβανού που γεννήθηκε στην Ιταλία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ο Έλιο Φοίβο Μπέικο, η Ελληνο-ουγκαντέζα Ντέμπορα Οντόγκ, με τον συνταγματάρχη παππού και τα καλά σχολεία, και ο Θανάσης Κριτσάκης, απόγονος αγοριού που είχε διαφύγει στην Ουγγαρία στον Εμφύλιο, παίρνουν σε κάποια στιγμή της παράστασης "Λάθος Χώρα" που σκηνοθετεί ο Παντελής Φλατσούσης στο Θέατρο Πόρτα το μικρόφωνο και ενσωματώνουν στο κείμενο του Γκαζμέντ Καπλανί τις δικές τους ιστορίες μετανάστευσης μολύνοντας τη στερεότυπη, πόσο μάλλον τη ρατσιστική, αφήγηση επί του θέματος με διαφορετικές εμπειρίες και συναισθήματα.

Λάθος Χώρα

Βλέποντας την παράσταση οικογενειακώς σε ένα αρκετά γεμάτο θέατρο για τα δεδομένα, θυμήθηκα ότι δεν πάνε και πολλά χρόνια που ο γιός μου έμαθε την πραγματική σημασία της λέξης αλλοδαπός - προηγουμένως από την έκθεση στα μίντια θεωρούσε ότι σήμαινε κακοποιός. Παρόλες τις δραματουργικές αδυναμίες της, η "Λάθος Χώρα" έχει ταυτότητα και άποψη αναδεικνύοντας εύγλωττα ότι, όπως επισημαίνουν και στο εισαγωγικό σημείωμα οι Δημήτρης Παπαδόπουλος και Βασίλης Τσιάνος, "Η μετανάστευση προσαρμόζεται διαφορετικά σε κάθε ιδιαίτερη περίσταση, αλλάζει όψεις, διασυνδέει απρόσμενους κοινωνικούς πρωταγωνιστές, απορροφά και αναδιαμορφώνει τη δυναμική της κυριαρχίας που στοχεύει στο έλεγχό της. (...) συγκροτεί νέους διεθνικούς χώρους που υπερβαίνουν και εξουδετερώνουν την πολιτική της κυριαρχίας."

Οι χώροι αυτοί και οι λόγοι που παράγουν έχει σημασία να ακουστούν όλο και περισσότερο και η τέχνη παρέχει συχνά ένα ασφαλές πλαίσιο για να γίνει κάτι τέτοιο. Αρκεί φυσικά να υποστηριχθούν όλο και περισσότερο αντίστοιχες φωνές, δεδομένου του οι πιθανότητες να ασχοληθεί κανείς με την τέχνη εξαρτώνται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας, όπως επιβεβαιώνει και αναλυτικά μια μεγάλη πρόσφατη έρευνα στη Δανία.

Οι Αφροέλληνες-ίδες παίρνουν τον λόγο

Adéọlá Naomi Adérè̩mí
, I am Afro Greek: Black portraiture in Greece, 2021, film still, 20:22, HD video © Aggelos Barai
© Aggelos Barai
Adéọlá Naomi Adérè̩mí
, I am Afro Greek: Black portraiture in Greece, 2021, film still, 20:22, HD video 

Σε μια περίοδο που δυστυχώς ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επιμένουν, η ανάδειξη της πραγματικότητας των Αφροελλήνων έχει τη δική της σημασία, περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τη διαδικτυακή παρουσίαση της ταινίας "I am Afro Greek: Black portraiture in Greece" της Νιγηριανής-Ελληνίδας ακτβίστριας Adéọlá Naomi Adérè̩mí που θα προβάλλει μέσω facebook την Πέμπτη 20/1 στις 7 μ.μ. το State of Concept Athens συνοδεία συζήτησης.

Η Adérè̩mí μαζί με την Jackie Abhulimen, πολιτική επιστήμονα με εμπειρία στη διεκδίκηση δικαιωμάτων των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πήραν συνεντεύξεις από Αφροέλληνες πολίτες και κατοίκους γύρω από τον όρο Αφροέλληνες που εισήγαγε στο ευρύτερο κοινό η Στέγη Ωνάση με σχετική εκδήλωση το καλοκαίρι του 2020. Όπως λέει η ίδια η Adérè̩mí: "Αυτό το φιλμ εξερευνά τις ιστορίες των συμπολιτών μας, ένα πορτραίτο Μαύρων Ελλήνων, η ιστορία των Αφροελλήνων/ίδων δοσμένη από τους ίδιους και τις ίδιες. Στο φιλμ, οι Αφροέλληνες/ίδες αναλαμβάνουν την κυριότητα των ιστοριών τους με τόλμη και θάρρος, καθώς σας προσκαλούν όλους μέσα στις ζωές και τις εμπειρίες τους." 

Adéọlá Naomi Adérè̩mí
, I am Afro Greek: Black portraiture in Greece, 2021, film still, 20:22, HD video © Aggelos Barai
© Aggelos Barai
Adéọlá Naomi Adérè̩mí
, I am Afro Greek: Black portraiture in Greece, 2021, film still, 20:22, HD video 

Της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με την Adérè̩mí, την Jessica Onyinyechi Anosike, φοιτήτρια δημοσιογραφίας, χορεύτρια και εφεδρική τραγουδίστρια σε μια Αφρο-τζαζ μπάντα, η οποία έχει δουλέψει ως παρουσιάστρια/δημοσιογράφος στο Rise TV, και τον τραγουδιστή και ηθοποιό Jerome Kaluta, γνωστό ως Γεράσιμο και δημιουργό του fashion music brand Afrogreco.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και επιδραστικά έργα τέχνης διεθνώς έχουν δημιουργηθεί από μετανάστες δεύτερης γενιάς που βρήκαν εύστοχους τρόπους να μοιραστούν την εμπειρία τους, να διεκδικήσουν τη φωνή τους. Ήρθε η ώρα να δούμε και στη χώρα μας τι αφηγήσεις μπορούν να γεννηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Κι αν προκύψουν νέες λέξεις ακόμη καλύτερα. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.