Επετειακή έκθεση για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Μέγαρο Μουσικής: Μαρτυρίες και Βλέμματα από 50 χρόνια ιστορίας

Από το 1971 και μια ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων ξεκίνησε το έργο της η ανθρωπιστική οργάνωση, που έχει διακριθεί με Νόμπελ Ειρήνης. Μέσα απ’ το φακό του πρακτορείου Magnum Photos αποτυπώνονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας της.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα


Εμπόλεμες ζώνες, προσφυγικοί καταυλισμοί, επιδημίες και φυσικές καταστροφές. Για πενήντα χρόνια τώρα, από εκείνη την ημέρα που μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων, βλέποντας την κατάφορη αδικία που ισχύει εις βάρος των μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο, ίδρυσαν μια ανεξάρτητη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση που θα αγωνιζόταν προκειμένου να παρέχει φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ακούραστη δράση, με πάμπολλα επιτεύγματα στο ιστορικό τους, όπως είναι η μεγάλη προσφορά τους στο σεισμό στην Αϊτή το 2010, τις παρεμβάσεις διάσωσης προσφύγων στα νερά του Αιγαίου το 2015, αλλά και το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που είχαν λάβει το 1999.

Τα πενήντα χρόνια παρουσίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης στο διεθνές στερέωμα –μέσα στο οποίο ενυπάρχουν και τα τριάντα χρόνια παρουσίας του ελληνικού παραρτήματος– αποτέλεσαν την αφορμή για μια περιοδική έκθεση φωτογραφίας στον περίβολο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έως τέλος Ιανουαρίου. Μέσα από συγκλονιστικά φωτογραφικά καρέ που αποτύπωσε στο φακό του το γνωστό πρακτορείο Magnum Photos, η έκθεση "Μαρτυρίες – Βλέμματα" αποτελεί μιαν αναδρομή τόσο στη δράση της οργάνωσης, όσο και στις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις που σημειώθηκαν από το 1971 έως το 2021 και την πανδημία. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εξίσου αφηγηματικό όσο και οπτικό. 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

"Πενήντα χρόνια τώρα βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες", αναφέρει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. "Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι δεν αφήνουν τα σύνορα να γίνουν εμπόδιο στον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια, και ειδικά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές".

Περισσότερες πληροφορίες για τους σημαντικούς σταθμούς από τα πενήντα χρόνια Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Αθηναϊκές τοπογραφίες" στη Νέα Υόρκη από τη FokiaNou Art Space

Το καλλιτεχνικό δίδυμο της FokiaNou Art Space, Παναγιώτης Βούλγαρης - Mary Cox, θα πραγματοποιήσει μια διατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΑΑΑ3Α στη Νέα Υόρκη, που διευθύνει η Blanka Amezkua, ιδρύτρια επίσης της FokiaNou.

29/11/2022

Η "φωτογραφική επανάσταση" της Έλλης Παπαδημητρίου

Η έκθεση "Η αδρή ουσία των πραγμάτων" που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει την διαδρομή μιας σημαντικής προσωπικότητας των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ελλάδας.

Δώρα εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό στο Cycladic Shop

Με αφορμή την έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής", αγαπημένα δώρα του Cycladic Shop εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, ξεχωρίζουν στις επιλογές μας.

Η ΜΑΤ. "Μπουσουλάει" στην Κάμιρο

Τον Δεκέμβριο έρχεται η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού στον πολιτιστικό χώρο της Κυψέλης.

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/11-4/12)

Το φαινόμενο της αστικοποίησης, ο γυναικείος ερωτισμός και η σύγχρονη ιταλική τέχνη εξερευνώνται στα εικαστικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.