Επετειακή έκθεση για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Μέγαρο Μουσικής: Μαρτυρίες και Βλέμματα από 50 χρόνια ιστορίας

Από το 1971 και μια ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων ξεκίνησε το έργο της η ανθρωπιστική οργάνωση, που έχει διακριθεί με Νόμπελ Ειρήνης. Μέσα απ’ το φακό του πρακτορείου Magnum Photos αποτυπώνονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας της.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα


Εμπόλεμες ζώνες, προσφυγικοί καταυλισμοί, επιδημίες και φυσικές καταστροφές. Για πενήντα χρόνια τώρα, από εκείνη την ημέρα που μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων, βλέποντας την κατάφορη αδικία που ισχύει εις βάρος των μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο, ίδρυσαν μια ανεξάρτητη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση που θα αγωνιζόταν προκειμένου να παρέχει φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ακούραστη δράση, με πάμπολλα επιτεύγματα στο ιστορικό τους, όπως είναι η μεγάλη προσφορά τους στο σεισμό στην Αϊτή το 2010, τις παρεμβάσεις διάσωσης προσφύγων στα νερά του Αιγαίου το 2015, αλλά και το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που είχαν λάβει το 1999.

Τα πενήντα χρόνια παρουσίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης στο διεθνές στερέωμα –μέσα στο οποίο ενυπάρχουν και τα τριάντα χρόνια παρουσίας του ελληνικού παραρτήματος– αποτέλεσαν την αφορμή για μια περιοδική έκθεση φωτογραφίας στον περίβολο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έως τέλος Ιανουαρίου. Μέσα από συγκλονιστικά φωτογραφικά καρέ που αποτύπωσε στο φακό του το γνωστό πρακτορείο Magnum Photos, η έκθεση "Μαρτυρίες – Βλέμματα" αποτελεί μιαν αναδρομή τόσο στη δράση της οργάνωσης, όσο και στις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις που σημειώθηκαν από το 1971 έως το 2021 και την πανδημία. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εξίσου αφηγηματικό όσο και οπτικό. 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

"Πενήντα χρόνια τώρα βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες", αναφέρει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. "Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι δεν αφήνουν τα σύνορα να γίνουν εμπόδιο στον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια, και ειδικά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές".

Περισσότερες πληροφορίες για τους σημαντικούς σταθμούς από τα πενήντα χρόνια Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.