Το Μουσείο Μπενάκη μυρίζει πτι-μπερ: Βουτήξτε στην ιστορία της Παπαδοπούλου με μια ξενάγηση

Και τη νέα χρονιά συνεχίζεται το πρόγραμμα ξεναγήσεων στη μεγάλη έκθεση της εταιρίας μπισκότων. Πάνω από τριακόσια εκθέματα, αρχειακά τεκμήρια, ρετρό συσκευασίες και μηχανήματα απ’ τα εργοστάσια, διαφημίσεις όπως και δεκάδες γραπτές ή προφορικές αφηγήσεις ζωντανεύουν ένα μοναδικό success story απ’ τον κλάδο της διατροφής.

Μπισκότα Παπαδοπούλου


Απ’ τον Δεκέμβριο, το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς έχει μετατραπεί σε όχημα νοσταλγίας αλλά και αναδρομής στη βιομηχανική ιστορία της χώρας μέσω ενός μοναδικού success story. Τα φημισμένα μπισκότα Παπαδοπούλου, που έχουμε συνδέσει με τις παιδικές μας αναμνήσεις, ξεκίνησαν έναν αιώνα πριν, με μια στιγμιαία απόφαση αλλά και το σθένος μιας οικογένειας από την Μικρά Ασία. Το 1922, εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη για τη Μασσαλία, η οικογένεια βρέθηκε για λίγες ώρες στον Πειραιά και προς έκπληξή της διαπίστωσε ότι τα μπισκότα ήταν άγνωστο έδεσμα εδώ. Έτσι, αποφάσισε να αποβιβαστεί στην Αθήνα και να κάνει μια νέα αρχή, με σύμμαχο τα αρωματικά μπισκότα που ήξερε να παρασκευάζει.

Με όσα μέσα διέθετε έφτιαξε γρήγορα μια πρώτη γραμμή μικρής παραγωγής, διένειμε τα προϊόντα πόρτα-πόρτα, έπειτα στήθηκαν οι πρώτες βιοτεχνίες, τα εργοστάσια και χρόνο με το χρόνο, καθώς αυξάνονταν τα κέρδη κι οι ποσότητες κόσμου που ήθελε να συντροφεύει τον καφέ του με το μπισκοτένιο βούτημα, η επιχείρηση μεγάλωνε, ώσπου να φτάσουμε στο σήμερα και τις άνω των 55 χώρες όπου εξάγει τα προϊόντα της. Αυτό το ταξίδι είναι που αποτυπώνεται στην έκθεση "Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022" με δέκα ενότητες και πάνω από τριακόσια εκθέματα –καθότι το ιστορικό αρχείο της εταιρίας αποτελεί ένα από τα πληρέστερα του είδους– και συνίσταται να γνωρίσετε μέσω των ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται ανά δύο Σάββατα.

Μεγάλα μηχανήματα απ’ την παραγωγή μπισκοτοποιίας, αρχειακά τεκμήρια, ρετρό συσκευασίες, διαφημίσεις όπως και δεκάδες γραπτές ή προφορικές αφηγήσεις ζωντανεύουν την ιστορία της μακροβιότερης (αμιγώς) ελληνικής εταιρίας στον κλάδο της διατροφής, σε συνάρτηση μάλιστα με την ιστορία των μπισκότων διεθνώς. Άλλωστε, τα αδέλφια της εταιρίας είχαν άριστη σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο τους, ώστε να  είναι ανταγωνιστικοί.

Μπισκότα Παπαδοπούλου

Μπισκότα Παπαδοπούλου

Ο επισκέπτης, διατρέχοντας το ρου της εκθεσιακής διαδρομής, βλέπει πώς φτιάχνονται τα μπισκότα βήμα-βήμα στα εργοστάσια (μια προβολή λογικής live stream πρωταγωνιστεί σε μία από τις αίθουσες), μαθαίνει για την ιστορία των μπισκότων στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, συναντά έως και παραμύθια που αντλούν έμπνευση απ’ τις ζύμες των μπισκότων και –το σημαντικότερο όλων– ακούει τις φωνές της ψυχής της εταιρίας: τους εργαζομένους. Μια βιωματική έκπληξη κλείνει την έκθεση, αφήνοντας στον επισκέπτη την πιο γλυκιά επίγευση.

Την έκθεση "Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022" επιμελήθηκαν οι Ερατώ Κουτσουδάκη (αρχιτεκτόνισσα, μουσειολόγος) και Σπύρος Κίζης (σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων).

Πότε γίνονται οι ξεναγήσεις και πώς μπορώ να λάβω μέρος;

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση "Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022" πραγματοποιούνται ανά δύο Σάββατα, το μεσημέρι (12 μ.). Επόμενες ημερομηνίες είναι στις 15 και στις 29 Ιανουαρίου. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2 (€ 8, €4). Απαραίτητη η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου στο tickets.benaki.org.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Ο χώρος πολιτισμού γιορτάζει τη "Δύναμη των Μουσείων" με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/05/2022

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο ΕΜΣΤ

Μια βδομάδα γεμάτη δημιουργικές δράσεις, ξεναγήσεις, προβολές φιλμ και μουσικές εκδηλώσεις από το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης της χώρας τιμούν τη συμβολή των πολιτιστικών χώρων.

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει το 8ο Παζάρι Βιβλίου

Το μουσείο στην Πειραιώς 138 φέρνει στους χώρους του ένα μεγάλο εύρος βιβλίων για την ιστορία και τη συλλογή του, ικανοποιώντας τον κάθε βιβλιοφάγο.

MOMus: "Η δύναμη των μουσείων" γιορτάζεται σε ένα εξαήμερο πρόγραμμα δράσεων

Με αφορμή τη διάκριση του "Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα οργανώσουν πολυήμερες εκδηλώσεις.

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Ζωγράφου

Το Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τους πολύτιμους θησαυρούς του και τα μυστικά του, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.