Το Μουσείο Μπενάκη μυρίζει πτι-μπερ: Βουτήξτε στην ιστορία της Παπαδοπούλου με μια ξενάγηση

Και τη νέα χρονιά συνεχίζεται το πρόγραμμα ξεναγήσεων στη μεγάλη έκθεση της εταιρίας μπισκότων. Πάνω από τριακόσια εκθέματα, αρχειακά τεκμήρια, ρετρό συσκευασίες και μηχανήματα απ’ τα εργοστάσια, διαφημίσεις όπως και δεκάδες γραπτές ή προφορικές αφηγήσεις ζωντανεύουν ένα μοναδικό success story απ’ τον κλάδο της διατροφής.

Μπισκότα Παπαδοπούλου


Απ’ τον Δεκέμβριο, το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς έχει μετατραπεί σε όχημα νοσταλγίας αλλά και αναδρομής στη βιομηχανική ιστορία της χώρας μέσω ενός μοναδικού success story. Τα φημισμένα μπισκότα Παπαδοπούλου, που έχουμε συνδέσει με τις παιδικές μας αναμνήσεις, ξεκίνησαν έναν αιώνα πριν, με μια στιγμιαία απόφαση αλλά και το σθένος μιας οικογένειας από την Μικρά Ασία. Το 1922, εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη για τη Μασσαλία, η οικογένεια βρέθηκε για λίγες ώρες στον Πειραιά και προς έκπληξή της διαπίστωσε ότι τα μπισκότα ήταν άγνωστο έδεσμα εδώ. Έτσι, αποφάσισε να αποβιβαστεί στην Αθήνα και να κάνει μια νέα αρχή, με σύμμαχο τα αρωματικά μπισκότα που ήξερε να παρασκευάζει.

Με όσα μέσα διέθετε έφτιαξε γρήγορα μια πρώτη γραμμή μικρής παραγωγής, διένειμε τα προϊόντα πόρτα-πόρτα, έπειτα στήθηκαν οι πρώτες βιοτεχνίες, τα εργοστάσια και χρόνο με το χρόνο, καθώς αυξάνονταν τα κέρδη κι οι ποσότητες κόσμου που ήθελε να συντροφεύει τον καφέ του με το μπισκοτένιο βούτημα, η επιχείρηση μεγάλωνε, ώσπου να φτάσουμε στο σήμερα και τις άνω των 55 χώρες όπου εξάγει τα προϊόντα της. Αυτό το ταξίδι είναι που αποτυπώνεται στην έκθεση "Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022" με δέκα ενότητες και πάνω από τριακόσια εκθέματα –καθότι το ιστορικό αρχείο της εταιρίας αποτελεί ένα από τα πληρέστερα του είδους– και συνίσταται να γνωρίσετε μέσω των ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται ανά δύο Σάββατα.

Μεγάλα μηχανήματα απ’ την παραγωγή μπισκοτοποιίας, αρχειακά τεκμήρια, ρετρό συσκευασίες, διαφημίσεις όπως και δεκάδες γραπτές ή προφορικές αφηγήσεις ζωντανεύουν την ιστορία της μακροβιότερης (αμιγώς) ελληνικής εταιρίας στον κλάδο της διατροφής, σε συνάρτηση μάλιστα με την ιστορία των μπισκότων διεθνώς. Άλλωστε, τα αδέλφια της εταιρίας είχαν άριστη σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο τους, ώστε να  είναι ανταγωνιστικοί.

Μπισκότα Παπαδοπούλου

Μπισκότα Παπαδοπούλου

Ο επισκέπτης, διατρέχοντας το ρου της εκθεσιακής διαδρομής, βλέπει πώς φτιάχνονται τα μπισκότα βήμα-βήμα στα εργοστάσια (μια προβολή λογικής live stream πρωταγωνιστεί σε μία από τις αίθουσες), μαθαίνει για την ιστορία των μπισκότων στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, συναντά έως και παραμύθια που αντλούν έμπνευση απ’ τις ζύμες των μπισκότων και –το σημαντικότερο όλων– ακούει τις φωνές της ψυχής της εταιρίας: τους εργαζομένους. Μια βιωματική έκπληξη κλείνει την έκθεση, αφήνοντας στον επισκέπτη την πιο γλυκιά επίγευση.

Την έκθεση "Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022" επιμελήθηκαν οι Ερατώ Κουτσουδάκη (αρχιτεκτόνισσα, μουσειολόγος) και Σπύρος Κίζης (σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων).

Πότε γίνονται οι ξεναγήσεις και πώς μπορώ να λάβω μέρος;

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση "Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022" πραγματοποιούνται ανά δύο Σάββατα, το μεσημέρι (12 μ.). Επόμενες ημερομηνίες είναι στις 15 και στις 29 Ιανουαρίου. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2 (€ 8, €4). Απαραίτητη η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου στο tickets.benaki.org.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Μικρός Ήρως" γίνεται 70 και το γιορτάζει

Μια επετειακή έκθεση στήνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αφιερωμένη στο περιοδικό του Βύρωνα Απτόσογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

"Πώς γινόμαστε συμπολίτες;": Μια ημερίδα για την ιθαγένεια και την πολιτειότητα στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο εξερευνά θεματικές που συζητήθηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις του, όπως την περσινή κεντρική ""Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος", αλλά και το "Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας".

Ο Ανδρέας Καμουτσής φωτογραφίζει σκηνές μοναχικότητας

Παράλληλα με την έκθεση, θα διοργανώνονται εργαστήρια art therapy στον χώρο του TAF.

miss dialectic: Το πρότζεκτ "Μεταμορφώσεις" στοχάζεται το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"

Μιλήσαμε με την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, μέλος της miss dialectic, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του διακαλλιτεχνικού πρότζεκτ (και έκδοσης) "Μεταμορφώσεις", μια ομαδική έρευνα για τις σύγχρονες μορφές αφήγησης και τη σχέση τους με την τέχνη.

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.