"Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα": Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Σχολής καλπάζει με χάρη

Για πρώτη φορά θα εκτεθεί ένας αρχαίος σκελετός αλόγου απ’ την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου, ενώ δεκάδες αρχαιότητες από Ελλάδα και εξωτερικό συγκεντρώνονται ώστε να μεταδώσουν τη σημασία των αλόγων στην αρχαία Ελλάδα. Διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι στο πρόγραμμα.

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα


Από τις ταφές των αλόγων της Εποχής του Χαλκού έως την παράσταση ιππέων στη γλυπτή ζωφόρο του Παρθενώνα αλλά και τις πάμπολλες αναφορές στην ελληνική γραμματεία που δίνουν σημαίνοντα ρόλο στα άλογα, όπως στην κωμωδία "Ιππείς" του Αριστοφάνη και τα γραφόμενα του Ομήρου, είναι αναντίρρητο ότι αυτά τα πανέμορφα τετράποδα με τη χαίτη και τον καμαρωτό καλπασμό είχαν περίοπτη θέση στην αρχαία Αθήνα και την νοοτροπία των Αθηναίων, γεγονός στο οποίο πρόκειται να εστιάσει και να αναδείξει από διαφορετικές πλευρές η πρώτη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα για το 2022.

Με τίτλο "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα", η έκθεση που εγκαινιάζεται από 20 Ιανουαρίου ισορροπεί μεταξύ αρχαίας τέχνης και επιστήμης. Για πρώτη φορά θα εκτεθεί ένας αρχαίος σκελετός αλόγου, ο οποίος μελετάται απ’ τον Δρ. Flint Dibble, συνεργάτη του έγκριτου μελετητή της προϊστορίας Malcolm H. Wiener στο Εργαστήριο Αρχαιολογικών Επιστημών. Το εύρημα θα εκτεθεί μαζί με τα αρχαιολογικά του συμφραζόμενα και ζωοολογικά δεδομένα, αναδεικνύοντας τη συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων για τη συντήρηση και μελέτη του οστεολογικού υλικού από την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου.

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα

Πέραν αυτού, η έκθεση συγκεντρώνει έναν σημαντικό αριθμό αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως μαρμάρινα γλυπτά, αγγεία και νομίσματα από τη Γεωμετρική έως και την Ελληνιστική περίοδο. Αυτά τα ευρήματα, και κυρίως τα αττικά γραπτά αγγεία, απεικονίζουν την εμμονή των Αθηναίων με την εκτροφή των αλόγων και τους ιππικούς αγώνες. Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας έχουν φέρει στο φως αρκετές μαρτυρίες για την οργάνωση και το σημαντικό ρόλο του αθηναϊκού ιππικού σώματος, των ιππέων, με τη μορφή επιγραφών, συμβόλων και τιμητικών μνημείων. Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρίσκεται και μια βαρυσήμαντη χάλκινη κεφαλή αλόγου του 340-330 π.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας.

"Σκοπός της έκθεσης, η οποία πέρα από το φιλότεχνο κοινό, απευθύνεται σε οικογένειες και σχολικές ομάδες, είναι να αναδείξει τους διαφορετικούς ρόλους που έπαιζαν τα άλογα στην αρχαία Αθήνα και να διδάξει στους επισκέπτες την ιδιαίτερη σημασία που είχαν στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Εκπαιδευτικά προγράμματα απ’ την υπότροφο της Σχολής Ελένη Γκίζα θα πλαισιώσουν την έκθεση μαζί με διαλέξεις, ενώ επιμελητικά (Professor Jenifer Neils, Διευθύντρια Αμερικανικής Σχολής) θα στηθούν τα εκθέματα με επιπλέον επεξηγηματικές λεζάντες για παιδιά. 

"Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα" | Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη (Σουηδίας 61) | 20/1-30/4 | Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

09/05/2022

Δωρεάν προβολή του πολυβραβευμένου "Αγαπητοί Σύντροφοι!" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Ο θερινός κινηματογράφος "Στέλλα" ανοίγει τη θερινή σεζόν με μια σημαντική προβολή εκτός προγράμματος.

Παράταση για την έκθεση "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα"

Μετά τη μεγάλη ζήτηση και την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών η έκθεση τέχνης και επιστήμης που διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών παρατείνεται έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Δωρεάν προβολές των ταινιών που διεκδικούν βραβείο LUX

Δύο από τις υποψήφιες ταινίες για το αγαλματίδιο του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών προβάλλονται για δύο μέρες στην Αθήνα.

Το καβαφικό σύμπαν πρωταγωνιστεί στην έκθεση του ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο "Επέστρεφε" στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη - Πτέρυγα Μακρυγιάννη.

Δωρεάν προβολές του Balkan Can Kino στην Κυψέλη

Η αεικίνητη ομάδα του φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τεσσάρων πολιτικοποιημένων ταινιών μικρού μήκους στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Η γλύπτρια Katharina Fritsch "σκέφτεται με εικόνες" παρουσιάζοντας τη νέα της σειρά έργων στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Μύθοι, προσωπικές εμπειρίες και συνειρμοί, ανησυχίες και πολλά άλλα στοιχεία εγγράφονται στα γλυπτά της αναγνωρισμένης Γερμανίδας γλύπτριας, τα οποία θα παρουσιάζονται στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου έως το 2023.