"Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα": Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Σχολής καλπάζει με χάρη

Για πρώτη φορά θα εκτεθεί ένας αρχαίος σκελετός αλόγου απ’ την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου, ενώ δεκάδες αρχαιότητες από Ελλάδα και εξωτερικό συγκεντρώνονται ώστε να μεταδώσουν τη σημασία των αλόγων στην αρχαία Ελλάδα. Διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι στο πρόγραμμα.

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα


Από τις ταφές των αλόγων της Εποχής του Χαλκού έως την παράσταση ιππέων στη γλυπτή ζωφόρο του Παρθενώνα αλλά και τις πάμπολλες αναφορές στην ελληνική γραμματεία που δίνουν σημαίνοντα ρόλο στα άλογα, όπως στην κωμωδία "Ιππείς" του Αριστοφάνη και τα γραφόμενα του Ομήρου, είναι αναντίρρητο ότι αυτά τα πανέμορφα τετράποδα με τη χαίτη και τον καμαρωτό καλπασμό είχαν περίοπτη θέση στην αρχαία Αθήνα και την νοοτροπία των Αθηναίων, γεγονός στο οποίο πρόκειται να εστιάσει και να αναδείξει από διαφορετικές πλευρές η πρώτη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα για το 2022.

Με τίτλο "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα", η έκθεση που εγκαινιάζεται από 20 Ιανουαρίου ισορροπεί μεταξύ αρχαίας τέχνης και επιστήμης. Για πρώτη φορά θα εκτεθεί ένας αρχαίος σκελετός αλόγου, ο οποίος μελετάται απ’ τον Δρ. Flint Dibble, συνεργάτη του έγκριτου μελετητή της προϊστορίας Malcolm H. Wiener στο Εργαστήριο Αρχαιολογικών Επιστημών. Το εύρημα θα εκτεθεί μαζί με τα αρχαιολογικά του συμφραζόμενα και ζωοολογικά δεδομένα, αναδεικνύοντας τη συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων για τη συντήρηση και μελέτη του οστεολογικού υλικού από την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου.

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα

Πέραν αυτού, η έκθεση συγκεντρώνει έναν σημαντικό αριθμό αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως μαρμάρινα γλυπτά, αγγεία και νομίσματα από τη Γεωμετρική έως και την Ελληνιστική περίοδο. Αυτά τα ευρήματα, και κυρίως τα αττικά γραπτά αγγεία, απεικονίζουν την εμμονή των Αθηναίων με την εκτροφή των αλόγων και τους ιππικούς αγώνες. Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας έχουν φέρει στο φως αρκετές μαρτυρίες για την οργάνωση και το σημαντικό ρόλο του αθηναϊκού ιππικού σώματος, των ιππέων, με τη μορφή επιγραφών, συμβόλων και τιμητικών μνημείων. Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρίσκεται και μια βαρυσήμαντη χάλκινη κεφαλή αλόγου του 340-330 π.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας.

"Σκοπός της έκθεσης, η οποία πέρα από το φιλότεχνο κοινό, απευθύνεται σε οικογένειες και σχολικές ομάδες, είναι να αναδείξει τους διαφορετικούς ρόλους που έπαιζαν τα άλογα στην αρχαία Αθήνα και να διδάξει στους επισκέπτες την ιδιαίτερη σημασία που είχαν στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Εκπαιδευτικά προγράμματα απ’ την υπότροφο της Σχολής Ελένη Γκίζα θα πλαισιώσουν την έκθεση μαζί με διαλέξεις, ενώ επιμελητικά (Professor Jenifer Neils, Διευθύντρια Αμερικανικής Σχολής) θα στηθούν τα εκθέματα με επιπλέον επεξηγηματικές λεζάντες για παιδιά. 

"Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα" | Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη (Σουηδίας 61) | 20/1-30/4 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.