"Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα": Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Σχολής καλπάζει με χάρη

Για πρώτη φορά θα εκτεθεί ένας αρχαίος σκελετός αλόγου απ’ την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου, ενώ δεκάδες αρχαιότητες από Ελλάδα και εξωτερικό συγκεντρώνονται ώστε να μεταδώσουν τη σημασία των αλόγων στην αρχαία Ελλάδα. Διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι στο πρόγραμμα.

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα


Από τις ταφές των αλόγων της Εποχής του Χαλκού έως την παράσταση ιππέων στη γλυπτή ζωφόρο του Παρθενώνα αλλά και τις πάμπολλες αναφορές στην ελληνική γραμματεία που δίνουν σημαίνοντα ρόλο στα άλογα, όπως στην κωμωδία "Ιππείς" του Αριστοφάνη και τα γραφόμενα του Ομήρου, είναι αναντίρρητο ότι αυτά τα πανέμορφα τετράποδα με τη χαίτη και τον καμαρωτό καλπασμό είχαν περίοπτη θέση στην αρχαία Αθήνα και την νοοτροπία των Αθηναίων, γεγονός στο οποίο πρόκειται να εστιάσει και να αναδείξει από διαφορετικές πλευρές η πρώτη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα για το 2022.

Με τίτλο "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα", η έκθεση που εγκαινιάζεται από 20 Ιανουαρίου ισορροπεί μεταξύ αρχαίας τέχνης και επιστήμης. Για πρώτη φορά θα εκτεθεί ένας αρχαίος σκελετός αλόγου, ο οποίος μελετάται απ’ τον Δρ. Flint Dibble, συνεργάτη του έγκριτου μελετητή της προϊστορίας Malcolm H. Wiener στο Εργαστήριο Αρχαιολογικών Επιστημών. Το εύρημα θα εκτεθεί μαζί με τα αρχαιολογικά του συμφραζόμενα και ζωοολογικά δεδομένα, αναδεικνύοντας τη συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων για τη συντήρηση και μελέτη του οστεολογικού υλικού από την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου.

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα

Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα

Πέραν αυτού, η έκθεση συγκεντρώνει έναν σημαντικό αριθμό αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως μαρμάρινα γλυπτά, αγγεία και νομίσματα από τη Γεωμετρική έως και την Ελληνιστική περίοδο. Αυτά τα ευρήματα, και κυρίως τα αττικά γραπτά αγγεία, απεικονίζουν την εμμονή των Αθηναίων με την εκτροφή των αλόγων και τους ιππικούς αγώνες. Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας έχουν φέρει στο φως αρκετές μαρτυρίες για την οργάνωση και το σημαντικό ρόλο του αθηναϊκού ιππικού σώματος, των ιππέων, με τη μορφή επιγραφών, συμβόλων και τιμητικών μνημείων. Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρίσκεται και μια βαρυσήμαντη χάλκινη κεφαλή αλόγου του 340-330 π.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας.

"Σκοπός της έκθεσης, η οποία πέρα από το φιλότεχνο κοινό, απευθύνεται σε οικογένειες και σχολικές ομάδες, είναι να αναδείξει τους διαφορετικούς ρόλους που έπαιζαν τα άλογα στην αρχαία Αθήνα και να διδάξει στους επισκέπτες την ιδιαίτερη σημασία που είχαν στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Εκπαιδευτικά προγράμματα απ’ την υπότροφο της Σχολής Ελένη Γκίζα θα πλαισιώσουν την έκθεση μαζί με διαλέξεις, ενώ επιμελητικά (Professor Jenifer Neils, Διευθύντρια Αμερικανικής Σχολής) θα στηθούν τα εκθέματα με επιπλέον επεξηγηματικές λεζάντες για παιδιά. 

"Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα" | Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη (Σουηδίας 61) | 20/1-30/4 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.