Δώρα για τα Χριστούγεννα: Από πού θα ψωνίσετε αντικείμενα με καλλιτεχνικές υπογραφές σε προσιτές τιμές;

Συγκεντρώσαμε λύσεις για κάθε budget. Πωλητήρια μουσείων με Έλληνες σχεδιαστές με άποψη, χώρους τέχνης και γκαλερί που διοργανώνουν τα καθιερωμένα group shows για τις γιορτές, εναλλακτικά μπαζάρ, νέους ανεξάρτητους χώρους για πώληση έργων και εμπορικά commissions σε δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Cheapart Athens


Cheapart 2021: Ας μεγαλώσουμε τη στιγμή!

Ένα συνεργατικό δίκτυο καλλιτεχνών που από κοινού προωθούσε την τέχνη του στην αγορά της Ρομεμβέργης, έπειτα άνοιξε γκαλερί στο Αμβούργο και πιο μετά ο πυρήνας του βρέθηκε στην Αθήνα για να ιδρύσει ένα χώρο τέχνης, με αντίστοιχη φιλοσοφία σύμπραξης πάντα. Αυτή είναι η ιστορία που φέρει η Cheapart, με την ομώνυμη έκθεση να κυματίζει σαν σημαία της άνω των είκοσι πέντε χρόνων πορεία της.

Στο ίδιο ιστορικό νεοκλασικό επί της πλατείας Εξαρχείων, η ομάδα που πέρα από τον Γιώργο Γεωργακόπουλο και την Φωτεινή Καπίρη απαριθμεί και τους Άννα Ανδρουλάκη, Κορνηλία Ανδρουλάκη και Κωνσταντίνο Σπυρέλλη, δίνουν χώρο σε πάνω από εξήντα καλλιτέχνες. Έργα κυρίως μικρών διαστάσεων στέκονται δίπλα-δίπλα. Τελευταία ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά, την Πέμπτη (2-9 μ.μ.). 

"Ας μεγαλώσουμε τη στιγμή!", είναι το μήνυμα για φέτος, ενώ το συμπληρωματικό κείμενο επεξηγεί: "Οι συγκυρίες μας ανάγκασαν να συμπιέσουμε τους χρόνους, λιγότερη σκέψη περισσότερη διαίσθηση. Η επιταγή των καιρών δεν είναι άλλη από το να γίνουμε αυθόρμητοι".

or.artspace

or.artspace: Θεspecial

Το or.artspace που άνοιξε στο Κουκάκι (Δημητρακοπούλου 89) δεν είναι γκαλερί, ούτε χώρος που λειτουργεί μη κερδοσκοπικά. Είναι ένα statement για την ανάγκη του να υπάρξει πλέον διαφάνεια στο art market, διότι οι καλλιτέχνες δεν είναι "αρτίστες" αλλά (και) ανεξάρτητοι επαγγελματίες. Από πίσω βρίσκεται η Ελπίδα Ρίκου, ανθρωπολόγος και εικαστικός που διδάσκει στην ΑΣΚΤ και τρέχει επίσης το TWIXTlab που συνίδρυσε το 2014.

Τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση, το μοντέλο λειτουργίας του χώρου προβλέπει τη διοργάνωση εργαστηρίων μεταξύ ενός συνόλου που θα αποτελείται τόσο από επαγγελματίες καλλιτέχνες όσο κι από ερασιτέχνες δημιουργούς, απ’ τα οποία εργαστήρια θα προκύπτουν τα "έργα τέχνης και τεχνήματα" που θα δίνονται μετά προς πώληση. Στο πρώτο σόου ("Θεspecial", έως 8/1) οδήγησε ένα παιχνίδι συλλογικής γραφής σαν το "Θεσπέσιο πτώμα" που έπαιζαν οι σουρεαλιστές. Πλάσματα και υβρίδια πήραν μετά εικόνα σε ποικίλα εκφραστικά μέσα, έως gif και βίντεο τα οποία τώρα πωλούνται μέσω αντικειμένων με QR code (;). Τα περισσότερα έργα είναι στο εύρος 3 έως 300 ευρώ.

Kypselian Salon 2021

Snehta Residency: Kypselian Salon

Με το μοντέλο των residencies που πρώτο ακολούθησε με συνέπεια, χτίζοντας πρότζεκτ φιλοξενίας που αναδεικνύουν το στοιχείο της διαπολιτισμικής και κοινωνικής επιτόπιας ζύμωσης, το Snehta Residency του Αύγουστου Βεϊνόγλου στην Κυψέλη κρατά αναμμένη τη φλόγα της περιέργειας στους φιλότεχνους των Αθηνών πάνω από μια οκταετία.

Σταθερό ραντεβού τώρα τις γιορτές (πέρσι έγινε διαδικτυακά), είναι το Kypselian Salon προς υποστήριξη των καλλιτεχνών και του χώρου από τις πωλήσεις. "Αξιοποιώντας τη θεματική του ‘Salon’ εσωκλείουμε ποικίλες πρακτικές όπως ζωγραφική, κεραμική, γλυπτική, σχέδιο, design στην τελική επιλογή των έργων που θα παρουσιαστούν στον κεντρικό χώρο μας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό αφενός να γνωρίσει από κοντά την πρακτική πολλών φιλόδοξων και σημαινόντων καλλιτεχνών της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής, αφετέρου να αποκτήσει έργο τους σε προσιτή τιμή".

Στο group show που μόλις ξεκίνησε  συμμετέχουν επιλεγμένοι καλλιτέχνες Ελλάδας και εξωτερικού, όπως οι Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Βέρα Χαντζόγλου, Γιώργος Γυπαράκης, Αλέξανδρος Κακλαμάνος κά.

Εικαστικός κύκλος Sianti | Μικρά ζωγραφικά έργα 2021

Εικαστικός κύκλος Sianti: Μικρά Ζωγραφικά Έργα 2021-2022

Είναι παράδειγμα προς μίμηση η γκαλερίστα Βασιλική Σιαντή, όσον αφορά την ενέργεια που καταβάλει στην εξωστρέφεια του χώρου της, τόσο στα φυσικά όσο και στα ψηφιακά κανάλια, προωθώντας με συνέπεια τους καλλιτέχνες που εκπροσωπεί. Μέσα στα χρόνια, το γιορτινό group show "Μικρά Ζωγραφικά Έργα" έχει εξελιχθεί σε θεσμό.

"Η διάσταση ή το σχήμα δεν περιορίζει ένα μεγάλο έργο να αναδείξει την εικαστική ματιά κάθε καλλιτέχνη, η ελευθερία των θεμάτων και οι χρωματισμοί στις δημιουργίες αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της έκφρασης και ενέχουν την έννοια του μεγάλου σε ένταση και ποιότητα", αναφέρει η ίδια. Ονόματα που έχουν εμπορική επιτυχία, όπως οι Λάλας, Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη με τις φόρμουλες, Cacao Rocks και Χριστίνα Παπαϊωάννου, συμμετέχουν με έργα διαστάσεων 30x30 εκ. Υπάρχουν και βαριές υπογραφές όπως του Παύλου (Διονυσόπουλου), του Σόρογκα και του Βαρώτσου, οπότε ανάλογα κινούνται και οι τιμές. Στον Εικαστικό Κύκλο Sianti.

Crispy Khaos

Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη: Έλληνες σχεδιαστές

Το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη είναι το παλαιότερο της χώρας και πέραν του ότι είναι εγγύηση εάν ψάχνετε να βρείτε ευφάνταστα δώρα και αντικείμενα για τις γιορτές, επενδύει σταθερά σε συνεργασίες με νέες ομάδες και καταξιωμένους δημιουργούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανανεωμένη προοπτική της παράδοσης.

Γι’ αυτό, κάθε σεζόν λανσάρονται αντικείμενα με άποψη και χαρακτήρα, όπως τα "διαστημικά" σκουλαρίκια με βιομηχανικά υλικά του Crispy Kaos, τα χρηστικά κεραμικά αντικείμενα με τη μέθοδο burnishing (επιφάνειες γυαλισμένες με πέτρα) της καταξιωμένης Μαργαρίτας Εκκλησιάρχου, όπως και τα κοσμήματα από ανακυκλωμένο ασήμι της Cave Joanna.

Επετειακή έκθεση στην Ακρόπολη από την Eleni Marneri Galerie

Eleni Marneri Galerie: 10 χρόνια μαζί

Η γκαλερί της Ελένης Μαρνέρη, ένα σημείο αναφοράς για το κόσμημα και την αξία του κάλλους στην καθημερινή μας ζωή, γιορτάζει δέκα χρόνια παρουσίας στη γειτονιά της Ακρόπολης (τα οποία συνοδεύονται από πολλά περισσότερα χρόνια ιστορίας της ίδιας της γκαλερί), με μια επετειακή έκθεση.

Η εικαστικός-σχεδιάστρια Μαρία-Όλγα Βλάχου έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, τοποθετώντας δύο new age κεντήματα ψηφιακής φύσης με αισιόδοξα μηνύματα στη βιτρίνα της γκαλερί, ενώ στο εσωτερικό του χώρου η σχεδιάστρια Σοφία Ζαράρη παρουσιάζει τη σειρά κοσμημάτων "Anatasis" με έμφαση στο σχήμα του κύκλου και το σύμβολο του φτερού, παράλληλα με την Έλσα Σαραντίδου, η οποία συστήνει δύο συλλογές με πολύτιμους λίθους σε χρυσό και ασήμι. Η έκθεση πλαισιώνεται από έργα που σχεδίασαν ειδικά για την επετειακή έκθεση οι Mari Aoyama και Verba by Anna Fanigina, καθώς και με την νέα συλλογή κοσμημάτων της Joanna Peters.

Aleksander Todorovic

Γκαλερί Δύο Χωριά: Aleksandar Todorovic

Με την πρώτη εν Αθήναις ατομική έκθεση του Σέρβου καλλιτέχνη Aleksandar Todorovic υποδέχεται τις γιορτές η γκαλερί Δύο Χωριά στην Νέα Φιλοθέη, προτείνοντας προς θέαση ένα "σατυρικό εικονοστάσι" με έργα που –αισθητικά και πρακτικά– θυμίζουν κόμικ: είναι πλουμιστά σε χρώμα και φιγούρες, χωρίς να νοιάζονται για την προοπτική, ενώ κάθε τι τοποθετείται επί σκοπού στον κόσμο του Todorovic, ως υπαινικτικό σχόλιο απέναντι στις σχέσεις εξουσίας που ρυθμίζουν πολιτικά και κοινωνικά τον κόσμο μας.

Στο πλαίσιο των ημερών, το "Iconostasis of Consumerism" (2021) διατίθεται σε περιορισμένων αντιτύπων εκτυπώσεις στα € 300.

 

•It’s Christmas time• • Ο κύριος Χου ανοίγει τις πόρτες του και φιλοξενεί νέους δημιουργούς την Πέμπτη 23/12 16:00-23:00.Join us!! • @foxy_lady11 (clothes and ceramics) • @thevintagelodge (unique vintage apparel back from 80’s/90’s vintagelodgestyle) • @myfashionfruit (my fashion fruit.com) • @tiedyetrippyeye (we’re dying to wear,we’re Tie Dye,we’re Trippy,we love a hippy) • @dofceramics (handmade ceramics,hand built techniques) • Dj set by Memorandum

Posted by Κύριος Χου on Monday, December 20, 2021

Ο Κύριος Χου παζαρεύει

Ένα νέο-παραδοσιακό και πολύ in καφενείο-μεζεδοπωλείο-μπαρ στα Πετράλωνα, o "Κύριος Χου", ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς με άποψη και διοργανώνει ένα μονοήμερο μπαζάρ, υπό τους ήχους των Χριστουγέννων. Την Πέμπτη 23/12 (4-11 μ.μ.), στους χώρους του θα βρείτε χειροποίητα κεραμικά από το Dof Ceramics, ρούχα από την Foxy Lady, βίντατζ αντικείμενα που σε πάνε πίσω στα 80’s από το The vintage lodge, καθώς και τον πολύχρωμο κόσμο του Tie dye trippy eye.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Πωλητήριο

Πωλητήριο Μουσείου Κυκλαδικής: Με έμπνευση απ’ το αρχαίο κάλλος 

Εμπλουτίστηκε το πάντοτε ενδιαφέρον και προσεγμένο στις επιλογές του πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με αντικείμενα, τα οποία εμπνέονται απ’ το αφιέρωμα "Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά", την μεγάλη αρχαιολογική έκθεση που προσεγγίζει την αρχαιοελληνική έννοια της καλαισθησίας από αισθητικά όσο και φιλοσοφικά κριτήρια. Στα ράφια θα βρείτε λεπτοδουλεμένα χειροποίητα κεραμικά, διακοσμητικά αντικείμενα αλλά και ιδιαίτερα κοσμήματα από Έλληνες σχεδιαστές.

Mantility Cacao Rocks

"Mantility" με Cacao Rocks

Το "Mantility" είναι μια διαδικτυακή γκαλερί με μεταξωτά μαντίλια που παρέχει "μια πλατφόρμα έκφρασης σε καλλιτέχνες", όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, και προσφέρει διεθνώς τα χειροποίητα απαλά έργα σε προσιτές τιμές. Πρόσφατα έβγαλε στα διαδικτυακά του ράφια μια σειρά με τον πλέον trending εμπορικό καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια, τον Cacao Rocks. Με την παλέτα που είναι χαρακτηριστική στα έργα του (μπλε, πορτοκαλί, λευκό και λίγο μαύρο), προτείνει εντυπωσιακά μαντίλια για να πρωταγωνιστήσουν γύρω απ’ το λαιμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".