"Synesthesia": Μπορεί μια μηχανή να νιώσει το χώρο και τον επισκέπτη που την πλησιάζει;

Synesthesia

"Η εγκατάσταση είναι μια ατμοσφαιρική, μαλακή διεπιφάνεια με υποδομή έναν πυρήνα που δεν επιτρέπει στα σώματα να εισέλθουν μέσα αλλά αντ’ αυτού τα καταναλώνει ψηφιακά· είναι μία δήλωση σωματικών δεδομένων που απλοποιούνται και προβάλλονται πίσω στην αναλογική σφαίρα", εξηγούν με δύο λόγια οι δημιουργοί του "Synesthesia", οι αρχιτέκτονες-εικαστικοί-εκπαιδευτικοί Severino Alfonso και Λουκία Τσαφούλια, για το έργο τους που έφτασε στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής το 2021 και λίγο πριν κλείσει η χρονιά, στο πλαίσιο του εορταστικού του προγράμματος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη φιλοξενεί, συνεχίζοντας τη φόρα ανανέωσης που έχει πάρει ο δήμος του λιμανιού στα εικαστικά, ύστερα από την έναρξη της σεζόν.

Πρόκειται για το έργο-πιλότος της σειράς διαδραστικών εγκαταστάσεων που υλοποιήθηκε στο College of Architecture and the Built Environment, στο πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια στην Αμερική, με στόχο τη διερεύνηση ενός νέου μεταβατικού πεδίου που οικοδομείται στο κατώφλι ανθρώπινης και μηχανικής ύπαρξης. Δύνανται τα αυτοματοποιημένα συστήματα να εκφράζουν τόσο οικείες και "ανθρώπινες" αντιδράσεις, ώστε να λογίζονται δημιουργήματα καθ’ ομοίωση του εαυτού μας, άρα και των αισθήσεων ή των συναισθημάτων μας; 

Το "Synesthesia" αποτελεί ουσιαστικά ένα μεγάλο, σφαιρικό, κεκαλυμμένο από ύφασμα ον, το οποίο αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους. Είναι ένα σύστημα αισθητήρων και προβολέων που εντοπίζει την κίνηση και την εικόνα των επισκεπτών και μέσω οπτικών και ηχητικών εφέ απαντά στα ερεθίσματα που λαμβάνει. Δημιουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο έναν ατμοσφαιρικό χώρο γεμάτο μυστήριο, που θέλεις να ανακαλύψεις και ταυτόχρονα να αποφύγεις. Όσο βρίσκεσαι μακριά, λάμπει και ψιθυρίζει μελωδικά, αλλά εάν ενδώσεις, αλλάζουν τα πράγματα. Οι πολλαπλοί προβολείς αντανακλούν τρισδιάστατα στο πανί τα πρόσωπα των θεατών, δημιουργώντας μια παραμόρφωση-σύνθεση που προκαλεί αποστροφή όσο και ενδιαφέρον.

"Είναι μια όμορφη fusion στιγμή όπου το σώμα σου διαχωρίζεται, το σώμα μου διαχωρίζεται και γίνονται ένα", έχουν δηλώσει οι εικαστικοί σε συνέντευξή τους. "Πρόκειται περισσότερο για μια συμβολική κατανόηση της διαμόρφωσης κάτι από κοινού". Φυσικά, το έργο πατάει πάνω στα πλέον φλέγοντα ερωτήματα για την ανάπτυξη και τα ασαφή όρια των αυτοματοποιημένων συστημάτων, ανάγοντας το θέμα σε επίπεδο αρχιτεκτονικής με έναν έξυπνο και all inclusive τρόπο. "Τι σημαίνει να ζούμε ανάμεσα σε μηχανές που συνομιλούν;", διερωτάται ορθώς το συνοδευτικό κείμενο.

Το έργο έχει εκτεθεί στη HotBedGallery στην Αμερική, όπως και στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής το 2021, ενώ από 17 Δεκεμβρίου έως 9 Ιανουαρίου θα είναι επισκέψιμο δωρεάν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (10 π.μ.-10 μ.μ., εκτός αργιών).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".