Οδηγός Τεχνών

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12)

Το «Hotberg» της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου στη γκαλερί a.antonopoulou.art κι άλλες επτά εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή μας.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12)

Philip A. Zimmermann

Ένα φρέσκο όνομα που παρουσίασε πριν λίγο καιρό στις Βρυξέλες (με απρόσμενα μεγάλη επιτυχία πωλήσεων) φέρνει η γκαλερί Bernier/Eliades στο νεοκλασικό της στο Θησείο, από τις 2 Δεκεμβρίου: γεννημένος και μεγαλωμένος στο Σααρμπρίκεν της Γερμανίας, ο Philip Zimmermann μυήθηκε από νωρίς στον κόσμο του γκραφίτι, βάφοντας τοίχους στην πόλη του πριν και μετά το 2000, και πρόσφατα εμφύσησε αυτή την κουλτούρα σε καμβάδες, στοχεύοντας σε μια κριτική του συστήματος εκ των έσω. Οι φαρδιές στρώσεις ακρυλικού που απλώνει με γρήγορες κινήσεις στα έργα του παραπέμπουν στο tagging και στο bombing –τις πιο κατακριτέες πτυχές του γκραφίτι–, ενώ πάντοτε διατηρεί ένα μονοχρωματικά βαμμένο οριζόντιο κομμάτι ως αντίβαρο «ησυχίας». Το αποτέλεσμα είναι αφαιρετικό και σίγουρα εκλεπτυσμένο.

Bernier/Eliades | 2/12-20/1 | Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Ειρήνη Καραγιαννοπούλου: Hotberg

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12) - εικόνα 1

«Το Hotberg είναι μια γιορτή», αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της νέας έκθεσης στη γκαλερί a.antonopoulou.art που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Η πολυπράγμων εικαστικός Ειρήνη Καραγιαννοπούλου παρουσιάζει ένα άκρως ιδιοσυγκρασιακό σώμα έργων, στο οποίο η διαδικασία παραγωγής κρίνεται ισόποσης βαρύτητας με το τελικό αποτέλεσμα. Έχει ζωγραφίσει πάνω στις σελίδες vintage πορνό περιοδικών, έχει ζωγραφίσει γαλλικές καρτ ποστάλ του ’50 με topless κοπέλες, έπειτα τις έχει μεγεθύνει για να τις ζωγραφίσει ξανά και ξανά, μέχρις εξαντλήσεως του υλικού, κάποιες τις έχει ενσωματώσει σε κολλάζ, άλλες σε κινούμενη εικόνα – εν ολίγοις, έχει αφιερώσει όλη της την ενέργεια στην μεταμόρφωση του πρωτότυπου ηδονοβλεπτικού υλικού, ώστε να σπάσει τα δεσμά του. Κι η απελευθέρωση ανέκαθεν ήταν γιορτή.

Γκαλερί a.antonopoulou.art | 2/12-22/1 | Τετ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Hussein Nasserredine: Their mouths would then be filled with marble

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12) - εικόνα 2

Το Sync Residency είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται από το 2019 ως «επιμελητικό πείραμα», όπως λέει χαρακτηριστικά η ιδρύτριά του, Μαρία Νικολακοπούλου, προκειμένου να τεστάρει επί του πρακτέου πόσο εφαρμόσιμοι είναι οι παράμετροι που οφείλει να καλύπτει ένα ίδρυμα σύγχρονης τέχνης σήμερα, όπως είναι η συμπεριληπτικότητα σε non-western κουλτούρες και οι οριζόντιες πρακτικές. Ακολουθεί το μοντέλο των επιμελητικών residencies και κινούμενο νομαδικά αναπτύσσει αυτόνομα πρότζεκτ, με το τελευταίο εκ των οποίων να τρέχει έως 18/12 στο χώρο Misc, σε συνεργασία με την επιμελήτρια-ερευνήτρια Suzy Halajian απ’ το Λος Άντζελες που ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή. Μέρος του προγράμματος είναι μια εγκατάσταση του Λιβανέζου Hussein Nasserredine, με την οποία «αναβιώνει» το –εγκαταλελειμμένο πλέον– χωριό του πατέρα του, μέσα από μια προφορική συζήτηση με τον αδερφό του και μερικά σχέδια από εξώφυλλα βιβλίων που αναφέρονταν στο χωριό.

Misc (Τούσα Μπότσαρη 20, Κουκάκι) | Έως 18/12 | Είσοδος ελεύθερη


10Υear Celebration for the Love of Creation

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12) - εικόνα 3

Η γκαλερί της Ελένης Μαρνέρη, ένα σημείο αναφοράς για το κόσμημα και την αξία του κάλλους στην καθημερινή μας ζωή, γιορτάζει δέκα χρόνια παρουσίας στη γειτονιά της Ακρόπολης (τα οποία συνοδεύονται από πολλά περισσότερα χρόνια ιστορίας της ίδιας της γκαλερί), με μια επετειακή έκθεση. Η εικαστικός-σχεδιάστρια Μαρία-Όλγα Βλάχου έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, τοποθετώντας δύο new age κεντήματα ψηφιακής φύσης με αισιόδοξα μηνύματα στη βιτρίνα της γκαλερί, ενώ στο εσωτερικό του χώρου η σχεδιάστρια Σοφία Ζαράρη παρουσιάζει τη σειρά κοσμημάτων «Anatasis» με έμφαση στο σχήμα του κύκλου και το σύμβολο του φτερού, παράλληλα με την Έλσα Σαραντίδου, η οποία συστήνει δύο συλλογές με πολύτιμους λίθους σε χρυσό και ασήμι. Η έκθεση πλαισιώνεται από έργα που σχεδίασαν ειδικά για την επετειακή έκθεση οι Mari Aoyama και Verba by Anna Fanigina, καθώς και με την νέα συλλογή κοσμημάτων της Joanna Peters.

Eleni Marneri Galerie | Τρ.-Τετ., Παρ.: 11 π.μ.-8 μμ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Capten: Κατσαρίδες

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12) - εικόνα 4

Το πιο αηδιαστικό –στα όρια του να προκαλεί φόβο– ζωύφιο αλλά και το πιο σκληροπυρηνικό στο κομμάτι της επιβίωσης επιλέγει ως πρωταγωνιστή της τρέχουσας ατομικής του έκθεσης ο εικαστικός Capten (Χρήστος Κωτσούλας), ο οποίος ανέκαθεν έχει μια ανατρεπτική προσέγγιση στα έργα του. Οι κατσαρίδες, λοιπόν, κατακλύζουν ως μικρά και μεγάλα (εκατοντάδες) γλυπτά το χώρο τέχνης Πολύτροπο στα Καλύβια Αττικής, πάνω σε τοίχους, κουρτίνες, τραπέζια κλπ., σαν στρατός που οργανώθηκε για έφοδο. Επιπλέον προεκτάσεις αποκτά η εγκατάσταση, εάν αναλογιστεί κανείς την πανδημία και την αναπόφευκτη «μεταμόρφωση» της κοινωνίας μας.

Χώρος Τέχνης Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού Πολύτροπο (Προκοπίου Γκίνη 5, Καλύβια Αττικής, 2299301466) | Έως 6/12 | Τετ., Πέμ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Ράνια Φραγκουλίδου: Safe and sound

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12) - εικόνα 5

Με την τρέχουσα έκθεση της –βραβευμένης παρά το νερό της ηλικίας της– εικαστικού Ράνιας Φραγκουλίδου ολοκληρώνεται ο κύκλος παρουσιάσεων νέων καλλιτεχνών από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών. Με την τεχνική της ψυχρής χαρακτικής μήτρας, «η καλλιτέχνις δημιουργεί πολυεπίπεδες εικόνες, όπου καθημερινά θέματα συνδιαλέγονται με δυνατές συμβολικές αναφορές, εικονογραφικές ή λεκτικές, προφανείς ή ερμητικές, θρησκευτικές, εθνικές, κοινωνικές ή προσωπικές», όπως σχολιάζει η ιστορικός τέχνης Διονυσία Γιακουμή. Έτσι, οι καλαίσθητες συνθέσεις που παρουσιάζει κρύβουν πολλές αναγνώσεις και υπαινικτικές αφηγήσεις, κυρίως προς τον έσω κόσμο.

Χώρος τέχνης Εκτός (Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη) | Έως 11/12 | Τετ., Παρ.: 6-9 μ.μ. | Σάβ.: 12 μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Το Αντιμνημείο

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12) - εικόνα 6

Μια ωραία πρωία του 2021, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής έλαβε αίτημα για ένα κτίσμα που χρήζει άμεσης προστασίας, ως σημείου αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Δεν ήταν κάποιο αρχοντικό, κάποιο μέγαρο ή ναός, αλλά ένα κτίσμα στον Άλιμο που έμεινε στα μπετά, διατηρώντας ορατά (με τον πλέον παράδοξο τρόπο) όλα εκείνα τα στοιχεία που ορίζουν την τυπολογία της πολυκατοικίας, ενώ παράλληλα παραπέμπει οπτικά και μορφολογικά στο «σπίτι-ντόμινο» (Maison Dom-ino) του Le Corbusier. Η ανατρεπτική κίνηση, της οποίας οι εννοιολογικές προεκτάσεις αγγίζουν κριτικά το ρόλο των μνημείων σήμερα, ανήκει στο δίδυμο των Μαρία Λάλου και Skafte Aymo-Boot, οι οποίοι παρουσιάζουν την κτιριακή έρευνα και τα επιχειρήματα που κατέθεσαν, μέσω της έκθεσης «Αντιμνημείο» στη βιτρίνα του cross section archive, έως 23/1. Η Brooke Holmes συνοδεύει την έκθεση με το κείμενο «Απαρχαιωμένη Πρόοδος».

cross section archive (Μαυρομιχάλη & Ισαύρων, Εξάρχεια, 2103642985) | Έως 23/1 | Είσοδος ελεύθερη


Καρολίνα Κρασούλη: Υπόσχεση

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μια ψυχαναλυτική, σχεδόν μεταφυσική γιορτή φεμινιστικής μεταμόρφωσης (29/11-5/12) - εικόνα 7

Με ρούχα υψηλής ραπτικής, «σύνθετα, εξελιγμένα και σοφιστικές», παρομοιάζει ο Χριστόφορος Μαρίνος τα έργα της Καρολίνας Κρασούλη στην πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα (ύστερα από δύο στη Γαλλία), στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων. Ξεκινώντας από έναν μικρό πίνακα, στον οποίο ζωγράφισε με τρόπο ρεαλιστικό μια δέσμη χαρτιών, η καλλιτέχνιδα αφοσιώθηκε στην ατμόσφαιρα που αποπνέει το χαρτί ως πρώτη ύλη. Έτσι προχώρησε σε μια κοπιαστική διαδικασία παραγωγής για τη σειρά από ραμμένους καμβάδες μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφισμένους με γκέσο και λάδι, που τώρα παρουσιάζει, σε συνδυασμό με εξήντα ακουαρέλες σε χαρτί. Οι διπλώσεις λειτουργούν ως παραπομπές στην έννοια του σωσία, όπως σχολιάζει η Κρασούλη.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων | Έως 23/1 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δέκα γύψινες πισίνες στην βεράντα του Ιδρύματος Θεοχαράκη περιμένουν κάθε τολμηρό "κολυμβητή" – Τελευταίες ημέρες για την εγκατάσταση της Νατάσας Ευσταθιάδη

Τι κι αν κάτω απ’ τις λεωφόρους, τα κτίρια και τη βουή της μεγαλούπολης, κρύβεται ένα δίκτυο υπόγειων υδάτων που θέλγει να βουτήξεις στα νερά του; Το "The Swimmer" είναι ένας δρόμος προς την κάθαρση – ή μήπως όχι;

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΓΓΕΛΟς ΚΛΑΔΗς
17/01/2022

Νέα έκθεση με πάνω από 700 αντικείμενα στο Νομισματικό Μουσείο: Διαβάζοντας την ιστορία του ’21 μέσα από μεταλλικές κόπιες

Τα "Μετάλλια του Αγώνα" αποτελούν τον οβολό του μεγάλου μουσείου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Οι "φοίνικες" του Ιωάννη Καποδίστρια, οι κόπιες απ’ το πρώτο νομισματοκοπείο του κράτους καθώς και οι μήτρες των ιστορικών μεταλλίων που σχεδίασε ο χαράκτης Konrad Lange παρακινούν τον επισκέπτη να εστιάσει στη λεπτομέρεια.

Ο δήμος Ηρακλείου απέκτησε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Πρόσσω ολοταχώς για ηλεκτροκίνηση κινείται η πρωτεύουσα, συγχρονίζοντας τους στόχους της με τις πράσινες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια του στόλου πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

Τα κεραμικά της Κιουτάχειας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαβάσουμε την ιστορία πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μετά την παράταση που πήρε η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και με αφορμή την ξενάγηση του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου από τον επιμελητή Ντίνο Κόγια, κοιτάμε με νέο βλέμμα τα υπέροχα κεραμικά της πόλης που συν την καλαισθησία τους αποτέλεσαν μάρτυρες των γεγονότων, αποδίδοντας το "ανθρώπινο πρόσωπο της ιστορίας".

Νέα φιλανθρωπική δημοπρασία από την Vergos Auctions: 80 καλλιτέχνες στηρίζουν τη δράση της Πόρτας Ανοιχτής

Μετά την παράδοξα επιτυχημένη χρονιά του 2021, ο ιστορικός οίκος δημοπρασιών της χώρας χτυπάει ξανά το σφυρί με φιλανθρωπικό πρόσημο, για την υποστήριξη του έργου της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια παρουσίας.

Τολμάτε να μπείτε εκεί όπου έκαναν επιδρομή 2000 κατσαρίδες; Νέα παράταση για την έκθεση του Capten

Τα χειροποίητα έντομα του εικαστικού έχουν καταλάβει το χώρο Πολύτροπο στα Καλύβια Αττικής, απλωμένα επάνω σε τοίχους, κουρτίνες, τραπέζια και καθίσματα. Πρόκειται για μια παιγνιώδη αναμέτρηση με τους μύχια ριζωμένους φόβους μας.

Το Μουσείο Μπενάκη μυρίζει πτι-μπερ: Βουτήξτε στην ιστορία της Παπαδοπούλου με μια ξενάγηση

Και τη νέα χρονιά συνεχίζεται το πρόγραμμα ξεναγήσεων στη μεγάλη έκθεση της εταιρίας μπισκότων. Πάνω από τριακόσια εκθέματα, αρχειακά τεκμήρια, ρετρό συσκευασίες και μηχανήματα απ’ τα εργοστάσια, διαφημίσεις όπως και δεκάδες γραπτές ή προφορικές αφηγήσεις ζωντανεύουν ένα μοναδικό success story απ’ τον κλάδο της διατροφής.