Το όραμα της Lamda Development για το Ελληνικό: Μια πόλη-πάρκο απ’ το μέλλον

Στις αρχές του 2022 μπαίνουν μπροστά οι μπουλντόζες για τη γιγαντιαία ανάπλαση που υπόσχεται 70% πράσινο, περίβλεπτες εγκαταστάσεις και άκρως καινοτόμες πρακτικές.

Το όραμα της Lamda Development για το Ελληνικό: Μια πόλη-πάρκο απ’ το μέλλον

Πριν από την μεταβίβαση της τεράστιας έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, η Lamda Development είχε ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για τις αρχιτεκτονικές μελέτες, με αποτέλεσμα να έχει από νωρίς κατασταλάξει στην τελική εικόνα του έργου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, απ’ την οποία πρόκειται να γεννηθεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο σε ευρωπαϊκό επίπεδο – μια πόλη με 70% αναλογία πρασίνου, υπερσύγχρονες πρακτικές βιωσιμότητας και λειτουργία μεικτής χρήσης (εργασία, διασκέδαση, άθληση κ.ά.), η οποία θα λειτουργεί ως υπερτοπικός μαγνήτης για πάνω από 1, 5 εκατ. επισκεπτών, όπως υπολογίζεται. Τα έργα ξεκινούν τον Φεβρουάριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

«Το Ελληνικό αποτελεί την πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί εξ αρχής ως έξυπνη πόλη με την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη παρουσίαση που είναι διαθέσιμη online.

Ένα μέρος της εκκολαπτόμενης πολιτείας περιλαμβάνει «γειτονιές των δεκαπέντε λεπτών» με –υπερπολυτελείς, ecofriendly– κατοικίες (η ζήτηση των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία), η παραλιακή πλευρά αποτελείται από τις «ζώνες τουριστικής ανάπτυξης» μαζί με την παραλία που αναδιαμορφώνεται, ενώ εντός της έκτασης θα διαμορφωθούν επίσης σχολεία, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, χώροι διασκέδασης και αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών για στίβο, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, αθλήματα ρίψεων κ.ά..

Στις αρχές του 2022 μπαίνουν μπροστά οι μπουλντόζες για τη γιγαντιαία ανάπλαση που υπόσχεται 70% πράσινο, περίβλεπτες εγκαταστάσεις και άκρως καινοτόμες πρακτικές.

Όσα περιγράψαμε, βέβαια, αφορούν το 30% της έκτασης, καθώς το υπόλοιπο (2.2 εκατ. τ.μ.) θα αποτελεί έναν ενιαίο χώρο πρασίνου και αναψυχής, αποτελούμενος από κήπους, πάρκα, λίμνες και κοινόχρηστους χώρους. Διαμορφώνεται έτσι ένα δίκτυο 50 χλμ με διαδρομές για περπάτημα, καθώς και ένας πεζόδρομος 2,5 χλμ από τη λεωφ. Βουλιαγμένης ως τη θάλασσα, με πρόθεση να επεκταθεί στους όμορους δήμους μετέπειτα, ενώ θα διαμορφωθεί και πολιτιστική διαδρομή μεταξύ των μνημείων της εν λόγω περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο masterplan της εταιρίας περιλαμβάνεται ταυτόχρονα η υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφ. Ποσειδώνος, ένα έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ.

«Αποτέλεσε για εμάς μέγιστη προτεραιότητα να κάνουμε το σχεδιασμό με βάση την ανθεκτικότητα στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες», σημείωσε ο επικεφαλής του σχεδίου, Δημήτρης Ζωντανός. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται ένα πολυσύνθετο δίκτυο συλλογής, καθαρισμού και ανατροφοδότησης των βρόχινων υδάτων, τα ρέματα της περιοχής ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια και μια ειδική υπόγεια εγκατάσταση θα διαχειρίζεται τα λήμματα με καινοτόμο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

Μια βόλτα στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Το πολιτιστικό πάρκο είναι η μοναδική δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη.

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.