Μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα αποκαλύπτει τον άγνωστο ιστό της αρχαίας Αθήνας

Κατόπιν μεγάλης και επίμονης έρευνας, η ομάδα Δίπυλον παραδίδει ελεύθερα στο κοινό το εργαλείο «Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών». Έτοιμοι για μια βόλτα στην αθέατη πλευρά του κέντρου;

Μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα αποκαλύπτει τον άγνωστο ιστό της αρχαίας Αθήνας

«Διότι ποτέ ανασκαφή εν Αθήναις, όσον και αν γίνει δαπανηρά, δεν μένει ακερδής», είχε καταλήξει το 1869 ο αρχαιολόγος και επί δεκαετίες μέλος στην αρχαιολογική υπηρεσία της Αθήνας, Στέφανος Κουμανούδης. Ένα ρητό, το οποίο με τα χρόνια διαδόθηκε, καθώς οι ανασκαφικές επιχειρήσεις το επιβεβαίωναν διαρκώς, και εν τέλει έγινε κοινή παραδοχή σε απλούστερη μορφή που λέει ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην Αθήνα, θα βρεις αρχαία.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, η Αρχαία Αγορά και η γειτονιά στα έγκατα του Μουσείου Ακρόπολης είναι μερικά εμβληματικά παραδείγματα που δίνουν την αίσθηση, ωστόσο δεν είναι παρά μερικές κορυφές του ιστορικού «παγόβουνου» που απλώνεται σε όλο το κέντρο, κάτω απ’ την Ακρόπολη.

Τα κομμάτια του παζλ μόλις συμπληρώθηκαν. Ένα αξιέπαινο έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Αθήνας με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας ολοκληρώθηκε από την ομάδα Δίπυλον, ύστερα από πολλή έρευνα και επιμονή. Η πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα «Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών» που έκανε πρόσφατα launch (μέγας δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) παρέχει ελεύθερα ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο σε ερευνητές όσο και σε κατοίκους ή επισκέπτες που θέλουν να περιηγηθούν στον αστικό ιστό ανακαλύπτοντας το μακρύ αθέατο παρελθόν του.

«Προσπαθήσαμε να αποδώσουμε σε έναν χάρτη την εικόνα της τοπογραφίας της αρχαίας Αθήνας με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια», αναφέρει η ομάδα Δίπυλον. «Με τη χαρτογράφηση των σωστικών ανασκαφών, σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των όψεων μιας εντελώς άγνωστης Αθήνας». Το αποτέλεσμα είναι, πράγματι, εντυπωσιακό.

Με τη βοήθεια των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) και συναφών διαδικτυακών τεχνολογιών (web-mapping), ο επισκέπτης δύναται –τόσο από το σπίτι του όσο και σε μία βόλτα με το κινητό στο χέρι– να εντοπίσει στο χάρτη όλα τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που είτε είναι εμφανή ή κρύβονται κάτω απ’ το μπετό της πόλης. Στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις των σωστικών ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εδώ και 160 χρόνια σε μια έκταση περίπου 6.700 στρεμμάτων που αφορά την πόλη εντός των τειχών (ναι, η Αθήνα ήταν βεβαίως μια οχυρωμένη πόλη) καθώς και μια ζώνη πέριξ αυτών.

Μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα αποκαλύπτει τον άγνωστο ιστό της αρχαίας Αθήνας - εικόνα 1
Μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα αποκαλύπτει τον άγνωστο ιστό της αρχαίας Αθήνας - εικόνα 2

Τα κατάλοιπα, όπως είναι οι δρόμοι, οι αγορές, τα κτίρια, τα λουτρά, κ.ο.κ. κατηγοριοποιήθηκαν βάσει της περιόδου που κατασκευάστηκαν, απ’ τη νεολιθική έως την ύστερη ρωμαϊκή εποχή, προστέθηκαν φωτογραφίες απ’ τις ανασκαφές και κατόψεις, ενώ μέσω των επιλογών που προσφέρει ο διαδραστικός χάρτης, ο επισκέπτης μπορεί να διαμορφώσει εικόνα για το πώς αναπτύσσονταν χωρικά τα επιμέρους συστήματα του αρχαίου ιστού (π.χ. αναζήτηση μόνο των θρησκευτικών δομών). Πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς και το αποτέλεσμα είναι, πράγματι, εντυπωσιακό.

«Προσπαθήσαμε να αποδώσουμε σε έναν χάρτη την εικόνα της τοπογραφίας της αρχαίας Αθήνας με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια», αναφέρει η ομάδα. «Με τη χαρτογράφηση των σωστικών ανασκαφών, σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των όψεων μιας εντελώς άγνωστης Αθήνας. Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να τιθασεύσει τον όγκο του υλικού για τον ερευνητή και ταυτόχρονα να παρέχει πληροφορίες για τις αφανείς αρχαιότητες προς κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή επισκέπτη, ελπίζοντας στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για το υπάρχον αρχαιολογικό απόθεμα».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.