Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Πάμε βόλτα στα «παρασκήνια» των συντηρητών

Ένα οικοδομικό τετράγωνο απ’ τα αρχαία χρόνια στον Πειραιά, ένας ναός-κομψοτέχνημα στους Αμπελόκηπους κι η πυρετώδης προετοιμασία μιας αρχειακής έκθεσης στην ΕΒΕ αποκαλύπτονται, μεταξύ άλλων. Είσοδος ελεύθερη.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Πάμε βόλτα στα «παρασκήνια» των συντηρητών

Ακόμη ένας ευρωπαϊκός θεσμός πάνω στον πολιτισμό, νεότερος από άλλους του είδους, όπως οι ΕΗΠΚ κι η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, συμπαρασύρει τη χώρα μας σε δωρεάν δράσεις υπό κοινή θεματική ομπρέλα. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία ξεκίνησε το 2018 ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης, με βασικό στόχο να έλθει το κοινό στο «παρασκήνια» των αρχαιολογικών χώρων, των αρχείων και των μνημείων. Να γνωρίσει, δηλαδή, πέρα απ’ τα θαυμαστά ευρήματα και τα έργα τέχνης, τους ανθρώπους και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη συντήρησή τους.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου σημειώνεται φέτος ο εορτασμός, αλλά το πρόγραμμα –υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του ελληνικού τμήματος του ICOM– επεκτείνεται σε όλη την τρέχουσα εβδομάδα με μερικές ενδιαφέρουσες «στάσεις» να σημειώνονται στην πρωτεύουσα, παράλληλα με τις ψηφιακές παρουσιάσεις.

Ένα οικοδομικό τετράγωνο απ’ τα αρχαία χρόνια στον Πειραιά, ένας ναός-κομψοτέχνημα στους Αμπελόκηπους κι η πυρετώδης προετοιμασία μιας αρχειακής έκθεσης στην ΕΒΕ αποκαλύπτονται, μεταξύ άλλων. Είσοδος ελεύθερη.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Στα «έγκατα» του Ιδρύματος, στο Εργαστήριο Συντήρησης Χαρτώου και Βιβλιακού Υλικού, πρόκειται να ξεναγηθεί το κοινό την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου (5 μ.μ.) και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου (10.30 π.μ.), μαθαίνοντας για τις βιώσιμες πρακτικές διατήρησης και συντήρησης που έχει υιοθετήσει το ΠΙΟΠ, υπό το πρίσμα της οικολογικής ευσυνειδησίας. Δήλωση συμμετοχής στο 2103418051 (Δωρίδος 2 & Λ. Ειρήνης 14, Ταύρος).

Πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά: Ένα οικοδομικό τετράγωνο απ’ τα αρχαία χρόνια, με τμήματα της κλασικής και ρωμαϊκής πόλης αλλά και σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της ύδρευσης και της αποχέτευσης, αποκαλύπτεται στους επισκέπτες του λιμανιού (διότι κανονικά δεν είναι επισκέψιμος) την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, με δύο ξεναγήσεις (10 π.μ. & 11 π.μ.) από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Πρόκειται για ένα χώρο που αναγνωρίστηκε η αξία του απ’ το ’90, αλλά καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα, η έκταση παραμένει εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες κι οι προκλήσεις για τους συντηρητές αυξάνονται. Δήλωση συμμετοχής στο 2104590724.

Ναός του Αγίου Νικολάου Θων: Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ήταν όταν ο μικρός τρουλαίος περίκεντρος ναός επί τη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας αποδόθηκε πλήρως αποκατεστημένος στην πόλη, αποκαλύπτοντας ένα κόσμημα με γεωμετρικό διάκοσμο, όμορφες τοιχογραφίες, περίτεχνα βιτρώ, κ.ά.. Πρόκειται για κηρυγμένο ιστορικό μνημείο απ’ το 1979, καθότι αποτελεί το μόνο κατάλοιπο από τα οικοδομήματα της έπαυλης «Mon Caprice» που ανήκε στον Νικόλαο Θων, αυλικό και επιμελητή της Βασιλικής Χορηγίας του Γεωργίου Α΄ και διευθυντή του Βασιλικού Θεάτρου. Ανήμερα της ΕΗΣΠΚ (10/10) προγραμματίζονται ξεναγήσεις (10 π.μ.-1 μ.μ.). Δήλωση συμμετοχής στο 2103215548.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Καθώς προετοιμάζεται πυρετωδώς μια μεγάλη έκθεση με αρχειακό υλικό γύρω από την Επανάσταση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το εργαστήριο συντήρησης των συλλογών της ανοίγει την πόρτα του στο κοινό στις 10 Οκτωβρίου και οι συντηρητές του, μέσα από τέσσερις διαδοχικές ξεναγήσεις (10 π.μ.-1 μ.μ.), προσφέρουν ένα sneak peek στην όλη διαδικασία που ακολουθούν έως την τοποθέτηση στις προθήκες. Δήλωση συμμετοχής στο www.nlg.gr.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, καθ’ όλη την ημέρα, η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος θα είναι ανοιχτή στο κοινό προκειμένου οι επισκέπτες να ξεναγηθούν ελεύθερα στους χώρους της βιβλιοθήκης και να περιηγηθούν στην έκθεση με συντηρημένα και ασυντήρητα βιβλία. Δήλωση συμμετοχής στο www.laskaridisfoundation.org,

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.