«Επιστροφή» για τον Μεγάλο Τίνι: Ένα γκροτέσκο μπουλούκι κάνει σαματά στη Στοά 42

Ένα μυθοπλαστικό freakshow, μια περφόρμανς με τον αυθορμητισμό των θεαμάτων δρόμου, από το δίδυμο Σπύρος Αγγελόπουλος-Θεανώ Μεταξά και την παρέα τους.

«Επιστροφή» για τον Μεγάλο Τίνι: Ένα γκροτέσκο μπουλούκι κάνει σαματά στη Στοά 42

Ένα γκροτέσκο μπουλούκι, βγαλμένο από την εποχή του Σαμψών και των γυρολόγων της Αμερικής που μετέτρεπαν το πιο «φρικιαστικό» τους ελάττωμα σε θέαμα για να βγάλουν μεροκάματο στο δρόμο, κάνει σαματά στη στοά υπ’ αριθμόν 42 της Πανεπιστημίου. «Τους νοικοκυραίους κάνει ο Τίνι αλοιφή σα ναν’ ταχίνι, τρέφεται με βαλβολίνη και καρφιά ο Μέγας Τίνι», αλαλάζουν τα πλήθη.

Τίνι αλοιφή σα ναν’ ταχίνι, τρέφεται με βαλβολίνη και καρφιά ο Μέγας Τίνι», αλαλάζουν τα πλήθη. Ακούσατε, ακούσατε! Το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου! Μετά τo χτύπημα της πανδημίας, καταρρίπτοντας τα όρια των φυσικών νόμων και της επιστήμης, ο λαϊκός υπερ-ήρωας Τίνι (Σπύρος Αγγελόπουλος) επιστρέφει αλώβητος και –ως εκ θαύματος– πιο δυνατός, μαζί με την προσωπική του ιέρεια, την αισθησιακή Φοίβη (Θεανώ Μεταξά), καθώς και μια παρέα εξωπραγματικών περφόρμερ. Ένα μυθοπλαστικό freakshow, μια περφόρμανς με τον αυθορμητισμό των θεαμάτων δρόμου, «κάτι πιο αγνό, πιο θεατρικό, έξω από γκαλερί και δομές, ουσιαστικά underground, κάτι που σε άλλες εποχές θα πετύχαινες τυχαία στην πλατεία του χωριού», όπως αναφέρει ο Σπύρος Αγγελόπουλος.

«Επιστροφή» για τον Μεγάλο Τίνι: Ένα γκροτέσκο μπουλούκι κάνει σαματά στη Στοά 42 - εικόνα 1

Τα κατορθώματα του Μέγα Τίνι είναι ξακουστά σε όλο τον πλανήτη, ίσως και σ’ όλο το γαλαξία. «Με το Σπύρο και μαζί με άλλους περφόρμερς έχουμε εμφανιστεί σε διάφορες πλατείες της Αθήνας», αναφέρει η Θεανώ Μεταξά και συμπληρώνει με στόμφο: «αλλά και στον Αυχένα Νιάλας, στις Χίμαιρες, στο Σάο Πάολο, στο Κολοράντο, στο Αττικό σχολείο στην Ελευσίνα, στο Le Porc Gourmet της Ανδαλουσίας, στο БЪЛГАРСКО СЕЛО, σε εθνικές επετείους, σε συναυλία του Θέμου Σκανδάμη και αλλού». Συχνά στις εμφανίσεις τους συμπεριλαμβάνουν αστρολογική πρόβλεψη, επιδεικνύουν τις ασύλληπτες υπερδυνάμεις του Τίνι με μια δοκιμασία και μιλάνε για παλιότερες αποστολές.

«Η Φοίβη γνωρίστηκε με τον Τίνι στο μεγάλο σεισμό του 1999», συνεχίζει η Θεανώ. «Ήταν εκείνος που έσυρε και έβγαλε τους δύο ορόφους που είχαν πλακώσει τους εργαζόμενους στα γραφεία που δούλευε. Λίγο μετά του έκλεισε την πρώτη δουλειά-θέαμα: τη μεταφορά του Δρομέα από την Ομόνοια στο Χίλτον! Εκείνο τον καιρό εργαζόταν και ως μεταφορέας(χωρίς φορτηγό) Ακολούθησε η δημόσια πάλη του μεγάλου Τίνι με το Μπάμπη το Βωβό, καθώς και με τον Donalt Trump ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ! Στην Ελευσίνα ανέσυρε αεροσκάφος daglas ΒDT του ναυτικού των Ηνωμένων πολιτειών ξεχασμένο μέσα στη Θάλασσα από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι σήμερα, έχει αγωνιστεί σε διάφορα μέρη, κάποιες φορές με επιτυχία αλλά τιςπερισσότερες φορές χωρίς να τα καταφέρει, διότι πάντα βάζει τον πήχη πολύ ψηλά…».

«Επιστροφή» για τον Μεγάλο Τίνι: Ένα γκροτέσκο μπουλούκι κάνει σαματά στη Στοά 42 - εικόνα 2

«Ο Μέγας Τίνι υπήρχε από πάντα», τονίζει με πάθος ο Σπύρος, «είναι το ξυπνητήρι που χτυπάει δυνατά για να ξυπνήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ύπνωση, ενώ η Φοίβη, ως δεινή διαφημίστρια και κονφερασιέ στο show, είναι εκείνη που μεταφέρει το ξυπνητήρι από πόλη σε πόλη». Σάτιρα, παράδοξα και μυστικές δυνάμεις που σαστίζουν. «Σε δεύτερη ανάγνωση, το ζουμί δεν είναι ο ίδιος Τίνι αλλά όσα πλάθεις στο μυαλό σου για αυτόν, ο μύθος που καλλιεργείται συλλογικά».

Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Ρουσιάκη (Ο πιο Καλός Άνθρωπος του Κόσμου), Ελένη Μανωλάκου (Η Γυναίκα με τις Τρίχες), Ηλίας Βογιατζηδάκης (Το Κερασάκι στην Τούρτα), Μαριάννα Μποζαντζόγλου (Το Γιγάντιο Μωρό), Παρασκευή Οικονόμου (Madame Κούλα), Χρύσα Κολοκούρη (Magistra Futura) Τζω Κοκκίνη (Τζέι Αρ), Θεανώ Μεταξά (Θρυλική Φοίβη) και Σπύρος Αγγελόπουλος (Ο Μεγάλος Τίνι).

Ο Μεγάλος Τίνι «Η Επιστροφή» | Stoa 42 (Πανεπιστημίου 42) | 25/9 (8 μ.μ.), τα ίχνη της περφόρμανς θα παραμείνουν στο χώρο έως 17/10 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".