Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη

Από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως, μέχρι τις ταράτσες και το λόφο του Λυκαβηττού, δράσεις με ελεύθερη είσοδο φέρνουν τους πολίτες (ξανά) στους χώρους πρασίνου.

Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη

Μια ιστορία λέει ότι όταν ο επιφανής Γερμανός καθηγητής οικολογίας Ηelmut Lieth, θέλοντας να βρει στοιχεία για μία έρευνα, κοίταξε την Αθήνα από ψηλά, μέσα από τις πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες της εποχής, αντίκρισε μια πόλη χωρίς πράσινο. Σαν μια βραχώδη μάζα. Ήταν τη δεκαετία του ’80 όταν συνέβη αυτό και έκτοτε τα πράγματα, σαφώς, χειροτέρεψαν. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων δείχνουν ότι σε κάθε κάτοικο αναλογούν 6,84 τ.μ. πρασίνου, όταν η κόκκινη γραμμή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι στα 9 τ.μ.

Η καραντίνα ήταν η απόλυτη σφυγμομέτρηση: κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου, ψάχνοντας μια διαφυγή, κατέκλυζαν το Πεδίον του Άρεως, το Ζάππειο και τον Λυκαβηττό, έτσι που γρήγορα οι διαδρομές έγιναν ρουτίνα και κατέληξαν μάλλον ανιαρές, ενώ οι διαμένοντες στα προάστια, είτε προς βουνό, είτε προς θάλασσα, είχαν ένα παραπάνω άνοιγμα.

Το νεότευκτο Athens Garden Festival, σε διοργάνωση από το ευρωπαϊκό δίκτυο EUNIC, έρχεται από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, να στοχαστεί τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αθήνας και τη σχέση πολιτών και χώρων πρασίνου. Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε πάρκα, κήπους και ταράτσες.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ευτυχές είναι ότι άνθισε η «κουλτούρα του πάρκου», η συνήθεια δηλαδή του να περνάς χρόνο στους χώρους πρασίνου της πόλης, να κάνεις πικ-νικ, να διαβάζεις, να συναντάς φίλους και γνωστούς, να διασκεδάζεις. Θα αλλάξουν οι συνθήκες με το πέρας της πανδημίας αλλά όχι οι ανάγκες μας, οπότε τι μένει στο τέλος;

«Τα πάρκα και εμείς», θα απαντούσε σε έναν φανταστικό διάλογο το Athens Garden Festival. Πρόκειται για ένα νέο φεστιβάλ (διαφορετικό από εκείνο του ΟΠΑΝΔΑ), το οποίο έρχεται την κατάλληλη στιγμή να στοχαστεί –από κοινού με τους συμμετέχοντες– τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αθήνας και τη σχέση πολιτών και χώρων πρασίνου. Διοργανώνεται από το EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ένα δίκτυο πολιτιστικών οργανισμών με δεκατέσσερις διαφορετικές εθνικότητες στο σώμα του, οπότε το πρόγραμμα της διοργάνωσης προσδιορίζεται από πολυσυλλεκτικότητα και διεθνείς φωνές.

Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη - εικόνα 1

Από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως, μέχρι τις ταράτσες των ινστιτούτων και το λόφο του Λυκαβηττού, τα πάρκα και οι κήποι της πόλης γιορτάζουν από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου. «Το Athens Garden Festival φιλοδοξεί να αποτελέσει για κάθε πολίτη μία μοναδική ευκαιρία οικειοποίησης των κήπων της πόλης, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, αλλά και την καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω του πολιτισμού, καθώς και μέσω της ανακάλυψης καινοτόμων λύσεων σε τοπικές και ευρωπαϊκές προκλήσεις που αφορούν το μέλλον του τρόπου ζωής μας», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Υπαίθριες αναγνώσεις, χορευτικά και μουσικά δρώμενα, προβολές ντοκιμαντέρ και περφόρμανς αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον μας να βρεθούμε στα δροσερά σημεία του κέντρου, ενώ εργαστήρια καλούν για (οικολογική) δράση και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης θέτουν επί τάπητος θέματα όπως ο κυκλικός σχεδιασμός, η πράσινη καινοτομία και η αστική βιωσιμότητα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη αλλά για μερικές από αυτές απαιτείται εγγραφή ή επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού.

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ψίθυροι στα Χέρια μου": Πώς τα στοιχεία της φύσης καθορίζουν τη ζωή μας

Η έκθεση συγκροτεί μια οπτική πανδαισία που έχει ως αφετηρία την εσωτερική πυξίδα της καλλιτέχνιδας Δήμητρας Σκανδάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2022

Παιδικά εργαστήρια τέχνης στη Sianti

Η γκαλερί καλεί τους μικρούς φιλότεχνους να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια μέσα από τα οποία θα εξοικειωθούν με τον κόσμο της τέχνης και θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Συζητήσεις και εργαστήρια στο Atopos με αφορμή την έκθεση "The Tyvek Project"

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Η Cheapart μετακομίζει δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Η φετινή διοργάνωση Cheapart 2022 | Desire for Art έρχεται ανανεωμένη σε νέο χώρο, με πάνω από 90 καλλιτέχνες.

Art Athina 1993-2022: Μια εικαστική ιχνηλάτηση για την ελληνική φουάρ στο ΙΣΕΤ

Την αρχειακή έκθεση συνοδεύει ένα επετειακό λεύκωμα 360 σελίδων αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ίδρυση της Art Athina.

"Ιχνουργήματα": Μια σειρά σχεδίων του Δημοσθένη Αγραφιώτη

Τα σχέδια αυτά έχουν δημιουργηθεί σε βάθος σαράντα χρόνων και παρουσιάζονται σε ποικιλία μεγεθών, χαρτιών, τεχνικών και εναλλακτικών τρόπων προβολής στο χώρο.

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης διερευνά το ζήτημα της "γεωκουλτούρας"

Το συνολικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης παρουσιάστηκε σήμερα σε σχετική συνέντευξη τύπου.