Updated | Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ: Περιορισμοί και παραπάνω υποχρεώσεις για τους ανεμβολίαστους

Υποχρεωτικά rapid test με δαπάνη των πολιτών και φρένο στις δραστηριότητες.

Updated | Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ: Περιορισμοί και παραπάνω υποχρεώσεις για τους ανεμβολίαστους

Update: Με νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, τροποποιήθηκε το καθεστώς λειτουργίας των θερινών κινηματογράφων.

Όπως είχε ανακοινωθεί από τέλη Αυγούστου και τέθηκε σε ισχύ επίσημα με τη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής, από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αλλάζει εκ νέου η καθημερινότητα για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, καθώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις τους και, παράλληλα, περιορίζονται σημαντικά οι χώροι όπου μπορούν να δραστηριοποιούνται.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιες δομές για διενέργεια δωρεάν rapid test παύουν να προσφέρουν υπηρεσίες στους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, για να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους υποχρεούνται να κάνουν ένα rapid test ανά εβδομάδα με δική τους δαπάνη (με ορισμένο ανώτατο όριο τιμολόγησης τα € 10). Την ίδια υποχρέωση, την προσκόμιση δηλαδή αρνητικού rapid test, έχουν επίσης όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε μέσο εντός Ελλάδας (τρένο, πλοίο, αεροπλάνο κλπ), με τη μόνη διαφορά ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πρόσβαση στα δωρεάν rapid test του κράτους.

Παράλληλα, αλλάζει ο χάρτης της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), η είσοδος επιτρέπεται μόνον στους εμβολιασμένους κι όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνό, στοιχείο το οποίο καλείται να ελέγχει κάθε καταστηματάρχης μέσω της εφαρμογής covid free app.

Από την άλλη, όσον αφορά τα γυμναστήρια, τα γήπεδα αλλά και τους χώρους πολιτισμού, το πεδίο διχοτομείται ανάλογα με την απόφαση του εκάστοτε ιδιοκτήτη: τα σινεμά, τα (κλειστά) θέατρα, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι χώροι εκθέσεων καλούνται να επιλέξουν εάν θα λειτουργήσουν ως μικτοί ή ως αμιγείς χώροι.

Στην πρώτη περίπτωση, οι χώροι απευθύνονται αποκλειστικά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει (ισχύει και εδώ η υποχρέωση επίδειξης του αντίστοιχου πιστοποιητικού από τον επισκέπτη), ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το όριο πληρότητας είναι σαφώς πιο χαμηλό (πχ 50% έναντι 85% σε κινηματογραφικές αίθουσες) και οι επισκέπτες που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού / νοσηλείας, υποχρεούνται να προσέλθουν με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test που θα έχει γίνει έως 48 ώρες πριν.

Σημειωτέον ότι στο ίδιο διαχωρισμό υποβάλλονται και οι θερινοί κινηματογράφοι, αλλά –κατόπιν νέου ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου– χωρίς να αλλάζουν και πολύ τα δεδομένα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα:επιστρέφοντας στα δεδομένα που ίσχυαν το περασμένο διάστημα: τα θερινά συνεχίζουν να λειτουργούν στο 75% της πληρότητάς τους, χωρίς να απαιτείται κάποιο πιστοποιητικό ή αρνητικό selft test. Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα στους αιθουσάρχες να λειτουργήσουν το σινεμά τους ως αμιγή χώρο, ώστε να αυξήσουν το όριο πληρότητας στο 85%. Τέλος, τα κέντρα διασκέδασης και οι μουσικές σκηνές λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".