«Μάγκι Ο΄Φάρελ: Άμνετ»: Η Άγκνες Χάθαγουει στο 11ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο»

Η άγνωστη ζωή της συζύγου του Σαίξπηρ ζωντανεύει μέσα από την εκπομπή του Κώστα Κατσουλάρη.

«Μάγκι Ο΄Φάρελ: Άμνετ»: Η Άγκνες Χάθαγουει στο 11ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο»

Στο ενδέκατο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο», αναφέρεται ο Άμλετ, ένα από τα διασημότερα και σπουδαιότερα έργα του Σαίξπηρ. Πού κρύβεται όμως όλη η πηγή της έμπνευσής του; Πού οφείλεται η τόσο ζωντανή αναπαράσταση του πόνου; Γνωρίζουμε πολλά για τον δραματουργό, όμως η ζωή της γυναίκας του, της Αν ή Άγκνες Χάθαγουει έχει μείνει μέχρι σήμερα ως επί το πλείστον άγνωστη. Αυτό, όπως αναφέρει ο Κώστας Κατσουλάρης, έχει δώσει πολύ χώρο στην συγγραφική φαντασία. Ακριβώς αυτό το θέμα πραγματεύεται και η Μάγκι Ο’ Φάρελ στο βιβλίο της με τίτλο «Άμνετ».

Στο βιβλίο εκτυλίσσεται η ζωή της Άγκνες, η οποία ζωντανεύει μέσα από την ηχητική αναπαράσταση της Γωγώς Μπρέμπου. Στα 26 της, η Άγκνες παντρεύεται τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και αποκτούν τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων ονομάστηκε Άμλετ. Δυστυχώς, τότε ο θάνατος από την πανδημία της εποχής ήταν κοινός και ο Άμλετ έφυγε από την αγκαλιά της μητέρας του. Τότε λέγεται πως ο Σαίξπηρ έγραψε το σπουδαίο του έργο με αφορμή τον χαμό του γιου του. Ο Κώστας Κατσουλάρης σε αυτό το επεισόδιο μιλά για την ξεχωριστή αυτή γυναίκα και την παρομοιάζει σαν ένα ξωτικό της φύσης, μια αιθέρια ύπαρξη, που αντιμετωπίζει κατάματα τα προβλήματα της ζωής. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως στο μυθιστόρημα προβάλλεται η άγρια και ελεύθερη φύση των γυναικών που κινούσε και συνεχίζει να κινεί τον κόσμο, ζώντας στις σκιές των ανδρών.

«Να ένα βιβλίο»

Η σειρά podcast «Να ένα βιβλίο» επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το «α» τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".