Αποχαιρετώντας τον καλλιτέχνη - ερευνητή Απόστολο Καραστεργίου

Eλπίζουμε το έργο του να βρει τη θέση που του αναλογεί στο δύσκολο να συντηρηθεί και να ταξινομηθεί κόσμο της σύγχρονης τοπικής παραγωγής.

Αποχαιρετώντας τον καλλιτέχνη - ερευνητή Απόστολο Καραστεργίου

Είναι δύσκολο να ξεπροβοδίζεις καλλιτέχνες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν καλλιτέχνη της γενιάς σου που φεύγει πρόωρα από τη ζωή. Γεννημένος το 1973 ο Απόστολος Καραστεργίου μας συστήθηκε από την γκαλερί Els Hanappe στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και έκτοτε έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Elika και πιο πρόσφατα στην Eleftheria Tseliou, οπου έδειξε και την τελευταία δουλειά του το περασμένο φθινόπωρο και σε ομαδικές εκθέσεις όπως η «Επιλεκτική Γνώση», στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης και Σκέψης (ITYS) και οι «Διευρυμένες Οικολογίες» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε επιμέλεια της Δάφνης Βιτάλη. Τον τελευταίο χρόνο δούλεψε στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων.

Αποχαιρετώντας τον καλλιτέχνη - ερευνητή Απόστολο Καραστεργίου - εικόνα 1
Χωρίς τίτλο (Borneo-The Dyaks #2), 2010, Ευγενική παραχώρηση: Eleftheria Tseliou Gallery

Συνδυάζοντας ερευνητικές μεθόδους και χειρονακτική πρακτική, το εικαστικό έργο του εστιάζει στον φυσικό κόσμο, την ιστορία της τέχνης και τον θεσμό του μουσείου. Προθήκες, τροποιημένοι χάρτες, γραμματόσημα και συλλεκτικά βιβλία, ψευδομουσειακές μέθοδοι παρουσίασης έχουν κατά καιρούς συνυπάρξει με σχέδια, κατασκευές και εγκαταστάσεις, σε ένα επίμονο σχόλιο πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία και την επιστήμη αλλά και τη διαφύλαξη, συντήρηση, και έκθεση των δημιουργιών και ευρημάτων τους. Ένα σχόλιο όπου τα όρια μεταξύ αληθινού και κατασκευασμένου, ντοκουμέντου και έργου τέχνης μοιάζουν να αποτελούν κεντρικό άξονα της αφήγησης.
Τα συλλυπητήρια μας στους δικούς του και ελπίζουμε το έργο του να βρει τη θέση που του αναλογεί στο δύσκολο να συντηρηθεί και να ταξινομηθεί κόσμο της σύγχρονης τοπικής παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η εκδρομή": Οι ατμοσφαιρικές εικόνες της Χριστίνας Κάλμπαρη στο Κέντρο Τεχνών

Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν" της Anna Seghers.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

Γνωρίστε τις εμβληματικές "Σκιές" του Νίκου Κεσσανλή

Ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’60 ετοιμάζει η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Η Λένα Παπαληγούρα συναρπάστηκε από  το μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ "Επικίνδυνος οίκτος",  γιατί είναι "βαθύ και υπαρξιακό"

Η γνωστή κινηματογραφική, τηλεοπτική και θεατρική ηθοποιός δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να μην της αρέσει στο βιβλίο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/3)

Πρότζεκτ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, φωνητικοί βοηθοί με ανθρώπινη υπόσταση και ό,τι θα δούμε στις εκθέσεις που έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Η Ειρήνη Ρήγα μάς μεταφέρει σε έναν ονειρικό, μεταφυσικό κόσμο

Η νέα ατομική έκθεση της Ρήγα, "Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο Φως", θα παρουσιαστεί στον χώρο του ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.

Η παλλόμενη σκηνή τέχνης της Κυψέλης, μέσα από τους ανεξάρτητους χώρους, τα εργαστήρια και τους δημιουργούς τους

Γιατί οι νέοι καλλιτέχνες και οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης επιλέγουν την Κυψέλη; Πώς επιβιώνει και στηρίζεται ένας μη κερδοσκοπικός χώρος πολιτισμού; Καλλιτέχνες και ιδρυτές χώρων πολιτισμού μιλούν στο αθηνόραμα.

7 νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Ίκαρος

Επτά νέα βιβλία που κυκλοφορούν προσεχώς από τις εκδόσεις Ίκαρος.