Αποχαιρετώντας τον καλλιτέχνη - ερευνητή Απόστολο Καραστεργίου

Eλπίζουμε το έργο του να βρει τη θέση που του αναλογεί στο δύσκολο να συντηρηθεί και να ταξινομηθεί κόσμο της σύγχρονης τοπικής παραγωγής.

Αποχαιρετώντας τον καλλιτέχνη - ερευνητή Απόστολο Καραστεργίου

Είναι δύσκολο να ξεπροβοδίζεις καλλιτέχνες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν καλλιτέχνη της γενιάς σου που φεύγει πρόωρα από τη ζωή. Γεννημένος το 1973 ο Απόστολος Καραστεργίου μας συστήθηκε από την γκαλερί Els Hanappe στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και έκτοτε έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Elika και πιο πρόσφατα στην Eleftheria Tseliou, οπου έδειξε και την τελευταία δουλειά του το περασμένο φθινόπωρο και σε ομαδικές εκθέσεις όπως η «Επιλεκτική Γνώση», στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης και Σκέψης (ITYS) και οι «Διευρυμένες Οικολογίες» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε επιμέλεια της Δάφνης Βιτάλη. Τον τελευταίο χρόνο δούλεψε στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων.

Αποχαιρετώντας τον καλλιτέχνη - ερευνητή Απόστολο Καραστεργίου - εικόνα 1
Χωρίς τίτλο (Borneo-The Dyaks #2), 2010, Ευγενική παραχώρηση: Eleftheria Tseliou Gallery

Συνδυάζοντας ερευνητικές μεθόδους και χειρονακτική πρακτική, το εικαστικό έργο του εστιάζει στον φυσικό κόσμο, την ιστορία της τέχνης και τον θεσμό του μουσείου. Προθήκες, τροποιημένοι χάρτες, γραμματόσημα και συλλεκτικά βιβλία, ψευδομουσειακές μέθοδοι παρουσίασης έχουν κατά καιρούς συνυπάρξει με σχέδια, κατασκευές και εγκαταστάσεις, σε ένα επίμονο σχόλιο πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία και την επιστήμη αλλά και τη διαφύλαξη, συντήρηση, και έκθεση των δημιουργιών και ευρημάτων τους. Ένα σχόλιο όπου τα όρια μεταξύ αληθινού και κατασκευασμένου, ντοκουμέντου και έργου τέχνης μοιάζουν να αποτελούν κεντρικό άξονα της αφήγησης.
Τα συλλυπητήρια μας στους δικούς του και ελπίζουμε το έργο του να βρει τη θέση που του αναλογεί στο δύσκολο να συντηρηθεί και να ταξινομηθεί κόσμο της σύγχρονης τοπικής παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλα όσα είδαμε στο Μουσείο Ακρόπολης τη σεζόν 2023-2024

Ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης έκανε μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν στο μουσείο, ανακοινώνοντας παράλληλα ένα νέο ενδιαφέρον πρότζεκτ που θα δούμε μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
19/06/2024

Τέχνη που ενοχλεί

Σκέψεις με αφορμή τη λογοκρισία και την πολιτική με τον τρόπο της τέχνης, με αφορμή πρόσφατες εκθέσεις και δράσεις για την Παλαιστίνη, το απαρτχάιντ, τη φίμωση.

"Forage": Ο εικαστικός Οδυσσέας Γλύκας γίνεται ένας σύγχρονος "τροφοσυλλέκτης"

Ο καλλιτέχνης, ένας σύγχρονος "τροφοσυλλέκτης", περιπλανιέται στα χωράφια, κατασκευάζει περιβάλλοντα και αντλεί υλικά για να δημιουργήσει μια σειρά από γλυπτά, εγκαταστάσεις και πολυμεσικά έργα.

Κορυφαία έργα από τη συλλογή του Παύλου Σάμιου εκθέτει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Μια μοναδική δωρεά 135 σπουδαίων έργων οδήγησε στη δημιουργία μιας μεγάλης έκθεσης που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της τέχνης του Σάμιου.

Τρεις νησιώτικοι προορισμοί για ένα άκρως καλλιτεχνικό καλοκαίρι

Μια ευκαιρία για εναλλακτικές διακοπές που συνδυάζουν χαλάρωση και εικαστική εξερεύνηση στα ελληνικά νησιά.

"Δεν ήρθα, έφυγα": Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης αποκτά ένα νέο έργο τέχνης

Στο πλαίσιο του Refugee Week Greece 2024 παρουσιάζεται μια νέα εικαστική ανάθεση στον δημόσιο χώρο της Κυψέλης.

Οι ονειρικές εικόνες του Χαγιάο Μιγιαζάκι εμπνέουν μια εικαστικό

Η Ράνια Χατζοπούλου μεταφέρει στον καμβά τις ταινίες του σπουδαίου Ιάπωνα σκηνοθέτη.