Οδηγός Τεχνών

Νάιρα και Εριφύλη, γιατί στήνετε μια pop up έκθεση στα λουλουδάδικα της Βουλής;

Το εικαστικό και επιμελητικό δίδυμο των Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη διανθίζουν τα Ανθοπωλεία Συντάγματος με δύο έργα-δροσιά για τον καύσωνα και την πανδημία.

Νάιρα και Εριφύλη, γιατί στήνετε μια pop up έκθεση στα λουλουδάδικα της Βουλής;

Ιστορικά ανθοπρατήρια για την τίμηση του Άγνωστου Στρατιώτη, αλλαγή φρουράς και βηματισμός των Ευζώνων, θέμα συζήτησης εν όψει της αναδιαρρύθμισής τους, σημείο συνάντησης για πορείες. Αυτές είναι οι πρώτες, άμεσες αναγνώσεις όταν γίνεται λόγος για τα Ανθοπωλεία Συντάγματος, μαζί ίσως με μερικές ακόμα.

Δίπλα σε αυτή την πλούσια γκάμα, το pop-up event «Άνθη-Φυτά-Στολισμοί» προτείνει και μια άλλη προβολή: Τι πιο κουλ (δροσερό) από τα λουλουδάδικα μέσα στο κατακαλόκαιρο στο downtown; Και τι πιο όμορφο από μια ανάσα ανάμεσα σε φυτά και άνθη ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας; Μιλάμε σαφώς για ένα πολυσύχναστο πέρασμα, επιθυμούμε όμως μια σύντομη στάση. Spoiler: Οι αφίσες του project θα διπλωθούν σε βεντάλιες και θα προσφερθούν στους επισκέπτες για έξτρα δροσιά.

Το εικαστικό και επιμελητικό δίδυμο των Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη διανθίζουν τα Ανθοπωλεία Συντάγματος με δύο έργα-δροσιά για τον καύσωνα και την πανδημία. Δύο επιτόπιες εικαστικές ανθοσυνθέσεις για μια μόνο ημέρα, την Παρασκευή 9 Ιουλίου (8-11 μ.μ.).

Όπως και στις ομαδικές εκθέσεις που διοργανώσαμε και επιμεληθήκαμε τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων με το «The Love Boat», όπου μετατρέψαμε τα απορριμματοφόρα φορτηγά σε «κρουαζιερόπλοιο», όσο και στη Βίλα Ιόλα το 2019 («Let’s Supper, Mr. Iolas / Resurrection RE»), όπου καλέσαμε δώδεκα εικαστικούς-συνδαιτυμόνες σε ένα «μεγάλο δείπνο», έτσι και εδώ υπάρχει η ίδια λογική: μια διάθεση ενεργοποίησης και ρομαντισμού σε ένα σημείο που δεν αποπνέει απαραίτητα τέτοιες τάσεις.

Νάιρα και Εριφύλη, γιατί στήνετε μια pop up έκθεση στα λουλουδάδικα της Βουλής; - εικόνα 1
Νάιρα και Εριφύλη, γιατί στήνετε μια pop up έκθεση στα λουλουδάδικα της Βουλής; - εικόνα 2

Αν μιλήσουμε σε πιο προσωπικό τόνο, τα Ανθοπωλεία αποτέλεσαν αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά οι δυο μας, αφότου γνωριστήκαμε στο ΕΜΣΤ – εργαζόμασταν και οι δύο εκεί στο πλαίσιο της documenta. Εκφράσαμε και οι δύο την επιθυμία να παρουσιάσουμε δουλειά μας εκεί. Ακριβώς επειδή ο χώρος διατηρεί μια σκοτεινή γοητεία. Φέρει την νοσταλγία της παρελθοντικής αστικής Αθήνας, που έχει πια χάσει την αίγλη του και φυλλοροεί τόσο λόγω του μετρό στο Σύνταγμα όσο και των επεισοδίων. H πύκνωση συνειρμών ως ανοικτή κατάσταση αποτελεί ένα ζωντανό στοιχείο που μας ενδιαφέρει πάντα.

Κλείνουμε πλέον αίσια τρία χρόνια συνεργασίας και για εμάς αυτή η έκθεση αποτελεί ορόσημο καθώς παρουσιαζόμαστε επισήμως ως Comotirio· έτσι ονομάσαμε το εικαστικό μας σχήμα. Μην μας ρωτήσετε γιατί, συγκεκριμένη απάντηση δεν θα λάβετε. Ας μείνουμε στο ότι κάνει καταπληκτική ρίμα ως domain: comotirio.com.

«Και οι δύο μας εκφράσαμε από νωρίς την επιθυμία να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στα λουλουδάδικα της Βουλής. Ακριβώς επειδή ο χώρος διατηρεί μια σκοτεινή γοητεία. Φέρει την νοσταλγία της παρελθοντικής αστικής Αθήνας, που έχει πια χάσει την αίγλη του και φυλλοροεί τόσο λόγω του μετρό στο Σύνταγμα όσο και των επεισοδίων».

Σαν να μην έφταναν λοιπόν οι ήδη υπάρχουσες ιστορίες που διατρέχουν τα λουλουδάδικα, ερχόμαστε να αφηγηθούμε εικαστικά και δύο (ιστορίες) ακόμα. Παρουσιάζουμε δύο έργα που θα ενταχθούν στον περιβάλλοντα χώρο, βρίσκοντας τη θέση τους για μια μόνο ημέρα ανάμεσα στα δοχεία με τα μπουκέτα:

Νάιρα Στεργίου: Η εγκατάσταση «Agape Ipervoliki / Oh Yes Baby, Yellow Fits Me» είναι αφιερωμένη στον έρμο τον Νάρκισσο και στην καταδικασμένη γοητεία που ασκεί. Ακριβώς όπως η ετερόκλητη σημειολογία του τοπόσημου: Βουλή, αστική παλαιά Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, λουλούδια… Έτσι θέλησα την σύμμειξη των φωνών του Δημήτρη Χορν και της Έλλης Λαμπέτη με την Άννα Βίσση. Ε, ας υποφέρουμε από αγάπη υπερβολική.

Εριφύλη Βενέρη: Το γλυπτό «There’s A Tiger in the Garden! (Behind the Schefflera Greens)» προκύπτει από μια φορετή, σχεδόν παρασιτική παρέμβαση σε μια σεφλέρα, φυτό με τροπική αφενός προέλευση, πλην όμως μουντό, ταπεινό και συνάμα εξαιρετικά ανθεκτικό. Το φυτό εμπλουτίζεται εδώ με όμοια φύλλα από τεχνητά υλικά, δημιουργώντας μια αντιφατική συνύπαρξη αλλά και ένα αρμονικό σύνολο, υβριδικό και μη κατατάξιμο. Αναφορά στον Henri Rousseau, κάτοικο πόλης, τελωνειακό υπάλληλο και ναΐφ καλλιτέχνη, που χωρίς να μετακινείται, έφτιαχνε τις δικές του εικόνες προερχόμενες από κάπου πολύ, πολύ μακριά. Τη φαντασία του τροφοδοτούσαν οι επισκέψεις του στους Βοτανικούς κήπους και το ξεφύλλισμα παιδικών εικονογραφήσεων.

Ραντεβού εκεί!

«Άνθη-Φυτά-Στολισμοί» | Ανθοπωλεία Συντάγματος (Βασ. Σοφίας) | 9/7 (8-11 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι είναι το "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας" που άνοιξε στην οδό Σωζοπόλεως (17-23/1)

Ένα ανεξάρτητο πολύπλευρο εγχείρημα για τις αποσιωπημένες ιστορίες της κοινωνίας μας από το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΓΓΕΛΟς ΚΛΑΔΗς
18/01/2022

Δέκα γύψινες πισίνες στην βεράντα του Ιδρύματος Θεοχαράκη περιμένουν κάθε τολμηρό "κολυμβητή" – Τελευταίες ημέρες για την εγκατάσταση της Νατάσας Ευσταθιάδη

Τι κι αν κάτω απ’ τις λεωφόρους, τα κτίρια και τη βουή της μεγαλούπολης, κρύβεται ένα δίκτυο υπόγειων υδάτων που θέλγει να βουτήξεις στα νερά του; Το "The Swimmer" είναι ένας δρόμος προς την κάθαρση – ή μήπως όχι;

Νέα έκθεση με πάνω από 700 αντικείμενα στο Νομισματικό Μουσείο: Διαβάζοντας την ιστορία του ’21 μέσα από μεταλλικές κόπιες

Τα "Μετάλλια του Αγώνα" αποτελούν τον οβολό του μεγάλου μουσείου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Οι "φοίνικες" του Ιωάννη Καποδίστρια, οι κόπιες απ’ το πρώτο νομισματοκοπείο του κράτους καθώς και οι μήτρες των ιστορικών μεταλλίων που σχεδίασε ο χαράκτης Konrad Lange παρακινούν τον επισκέπτη να εστιάσει στη λεπτομέρεια.

Ο δήμος Ηρακλείου απέκτησε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Πρόσσω ολοταχώς για ηλεκτροκίνηση κινείται η πρωτεύουσα, συγχρονίζοντας τους στόχους της με τις πράσινες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια του στόλου πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

Τα κεραμικά της Κιουτάχειας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαβάσουμε την ιστορία πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μετά την παράταση που πήρε η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και με αφορμή την ξενάγηση του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου από τον επιμελητή Ντίνο Κόγια, κοιτάμε με νέο βλέμμα τα υπέροχα κεραμικά της πόλης που συν την καλαισθησία τους αποτέλεσαν μάρτυρες των γεγονότων, αποδίδοντας το "ανθρώπινο πρόσωπο της ιστορίας".

Νέα φιλανθρωπική δημοπρασία από την Vergos Auctions: 80 καλλιτέχνες στηρίζουν τη δράση της Πόρτας Ανοιχτής

Μετά την παράδοξα επιτυχημένη χρονιά του 2021, ο ιστορικός οίκος δημοπρασιών της χώρας χτυπάει ξανά το σφυρί με φιλανθρωπικό πρόσημο, για την υποστήριξη του έργου της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια παρουσίας.

Τολμάτε να μπείτε εκεί όπου έκαναν επιδρομή 2000 κατσαρίδες; Νέα παράταση για την έκθεση του Capten

Τα χειροποίητα έντομα του εικαστικού έχουν καταλάβει το χώρο Πολύτροπο στα Καλύβια Αττικής, απλωμένα επάνω σε τοίχους, κουρτίνες, τραπέζια και καθίσματα. Πρόκειται για μια παιγνιώδη αναμέτρηση με τους μύχια ριζωμένους φόβους μας.