Νάιρα και Εριφύλη, γιατί στήνετε μια pop up έκθεση στα λουλουδάδικα της Βουλής;

Το εικαστικό και επιμελητικό δίδυμο των Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη διανθίζουν τα Ανθοπωλεία Συντάγματος με δύο έργα-δροσιά για τον καύσωνα και την πανδημία.

Νάιρα και Εριφύλη, γιατί στήνετε μια pop up έκθεση στα λουλουδάδικα της Βουλής;

Ιστορικά ανθοπρατήρια για την τίμηση του Άγνωστου Στρατιώτη, αλλαγή φρουράς και βηματισμός των Ευζώνων, θέμα συζήτησης εν όψει της αναδιαρρύθμισής τους, σημείο συνάντησης για πορείες. Αυτές είναι οι πρώτες, άμεσες αναγνώσεις όταν γίνεται λόγος για τα Ανθοπωλεία Συντάγματος, μαζί ίσως με μερικές ακόμα.

Δίπλα σε αυτή την πλούσια γκάμα, το pop-up event «Άνθη-Φυτά-Στολισμοί» προτείνει και μια άλλη προβολή: Τι πιο κουλ (δροσερό) από τα λουλουδάδικα μέσα στο κατακαλόκαιρο στο downtown; Και τι πιο όμορφο από μια ανάσα ανάμεσα σε φυτά και άνθη ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας; Μιλάμε σαφώς για ένα πολυσύχναστο πέρασμα, επιθυμούμε όμως μια σύντομη στάση. Spoiler: Οι αφίσες του project θα διπλωθούν σε βεντάλιες και θα προσφερθούν στους επισκέπτες για έξτρα δροσιά.

Το εικαστικό και επιμελητικό δίδυμο των Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη διανθίζουν τα Ανθοπωλεία Συντάγματος με δύο έργα-δροσιά για τον καύσωνα και την πανδημία. Δύο επιτόπιες εικαστικές ανθοσυνθέσεις για μια μόνο ημέρα, την Παρασκευή 9 Ιουλίου (8-11 μ.μ.).

Όπως και στις ομαδικές εκθέσεις που διοργανώσαμε και επιμεληθήκαμε τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων με το «The Love Boat», όπου μετατρέψαμε τα απορριμματοφόρα φορτηγά σε «κρουαζιερόπλοιο», όσο και στη Βίλα Ιόλα το 2019 («Let’s Supper, Mr. Iolas / Resurrection RE»), όπου καλέσαμε δώδεκα εικαστικούς-συνδαιτυμόνες σε ένα «μεγάλο δείπνο», έτσι και εδώ υπάρχει η ίδια λογική: μια διάθεση ενεργοποίησης και ρομαντισμού σε ένα σημείο που δεν αποπνέει απαραίτητα τέτοιες τάσεις.

Νάιρα και Εριφύλη, γιατί στήνετε μια pop up έκθεση στα λουλουδάδικα της Βουλής; - εικόνα 1
Νάιρα και Εριφύλη, γιατί στήνετε μια pop up έκθεση στα λουλουδάδικα της Βουλής; - εικόνα 2

Αν μιλήσουμε σε πιο προσωπικό τόνο, τα Ανθοπωλεία αποτέλεσαν αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά οι δυο μας, αφότου γνωριστήκαμε στο ΕΜΣΤ – εργαζόμασταν και οι δύο εκεί στο πλαίσιο της documenta. Εκφράσαμε και οι δύο την επιθυμία να παρουσιάσουμε δουλειά μας εκεί. Ακριβώς επειδή ο χώρος διατηρεί μια σκοτεινή γοητεία. Φέρει την νοσταλγία της παρελθοντικής αστικής Αθήνας, που έχει πια χάσει την αίγλη του και φυλλοροεί τόσο λόγω του μετρό στο Σύνταγμα όσο και των επεισοδίων. H πύκνωση συνειρμών ως ανοικτή κατάσταση αποτελεί ένα ζωντανό στοιχείο που μας ενδιαφέρει πάντα.

Κλείνουμε πλέον αίσια τρία χρόνια συνεργασίας και για εμάς αυτή η έκθεση αποτελεί ορόσημο καθώς παρουσιαζόμαστε επισήμως ως Comotirio· έτσι ονομάσαμε το εικαστικό μας σχήμα. Μην μας ρωτήσετε γιατί, συγκεκριμένη απάντηση δεν θα λάβετε. Ας μείνουμε στο ότι κάνει καταπληκτική ρίμα ως domain: comotirio.com.

«Και οι δύο μας εκφράσαμε από νωρίς την επιθυμία να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στα λουλουδάδικα της Βουλής. Ακριβώς επειδή ο χώρος διατηρεί μια σκοτεινή γοητεία. Φέρει την νοσταλγία της παρελθοντικής αστικής Αθήνας, που έχει πια χάσει την αίγλη του και φυλλοροεί τόσο λόγω του μετρό στο Σύνταγμα όσο και των επεισοδίων».

Σαν να μην έφταναν λοιπόν οι ήδη υπάρχουσες ιστορίες που διατρέχουν τα λουλουδάδικα, ερχόμαστε να αφηγηθούμε εικαστικά και δύο (ιστορίες) ακόμα. Παρουσιάζουμε δύο έργα που θα ενταχθούν στον περιβάλλοντα χώρο, βρίσκοντας τη θέση τους για μια μόνο ημέρα ανάμεσα στα δοχεία με τα μπουκέτα:

Νάιρα Στεργίου: Η εγκατάσταση «Agape Ipervoliki / Oh Yes Baby, Yellow Fits Me» είναι αφιερωμένη στον έρμο τον Νάρκισσο και στην καταδικασμένη γοητεία που ασκεί. Ακριβώς όπως η ετερόκλητη σημειολογία του τοπόσημου: Βουλή, αστική παλαιά Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, λουλούδια… Έτσι θέλησα την σύμμειξη των φωνών του Δημήτρη Χορν και της Έλλης Λαμπέτη με την Άννα Βίσση. Ε, ας υποφέρουμε από αγάπη υπερβολική.

Εριφύλη Βενέρη: Το γλυπτό «There’s A Tiger in the Garden! (Behind the Schefflera Greens)» προκύπτει από μια φορετή, σχεδόν παρασιτική παρέμβαση σε μια σεφλέρα, φυτό με τροπική αφενός προέλευση, πλην όμως μουντό, ταπεινό και συνάμα εξαιρετικά ανθεκτικό. Το φυτό εμπλουτίζεται εδώ με όμοια φύλλα από τεχνητά υλικά, δημιουργώντας μια αντιφατική συνύπαρξη αλλά και ένα αρμονικό σύνολο, υβριδικό και μη κατατάξιμο. Αναφορά στον Henri Rousseau, κάτοικο πόλης, τελωνειακό υπάλληλο και ναΐφ καλλιτέχνη, που χωρίς να μετακινείται, έφτιαχνε τις δικές του εικόνες προερχόμενες από κάπου πολύ, πολύ μακριά. Τη φαντασία του τροφοδοτούσαν οι επισκέψεις του στους Βοτανικούς κήπους και το ξεφύλλισμα παιδικών εικονογραφήσεων.

Ραντεβού εκεί!

«Άνθη-Φυτά-Στολισμοί» | Ανθοπωλεία Συντάγματος (Βασ. Σοφίας) | 9/7 (8-11 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".