Μόλις εκλέχθηκε ο πρώτος διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης: Είναι ο Νίκος Σταμπολίδης

Μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε το κορυφαίο μουσείο της πόλης επιλύεται, με τον καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης να αναλαμβάνει τη θέση.

Μόλις εκλέχθηκε ο πρώτος διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης: Είναι ο Νίκος Σταμπολίδης

Περνώντας στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, το Μουσείο Ακρόπολης είχε να παινευτεί πολλά επιτεύγματα. Σταθερά παρόν ανάμεσα στα πέντε πιο δημοφιλή μουσεία αρχαιολογικού περιεχομένου ανά τον κόσμο και πρώτο στην Ελλάδα, το μουσείο των μουσείων, όπως συχνά αποκαλείται από τους συντάκτες πολιτιστικού ρεπορτάζ, παρέμεινε δραστήριο και ανήσυχο, προσφέροντας νέο περιεχόμενο στους επισκέπτες του, παρά το γεγονός πως εκκρεμούσε εξ αρχής μια σημαντική λεπτομέρεια: ο διορισμός του γενικού διευθυντή του μουσείου, ο οποίος θα έδινε την πρέπουσα δυναμική στον οργανισμό και θα ελάφρυνε το βάρος του προέδρου, Δημήτρη Πατερμαλή, που αναμφίβολα αναγνωρίζεται ως ψυχή του μουσείου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε από καιρό δεσμευτεί για την προκήρυξη διαγωνισμού το ταχύτερο δυνατόν αλλά η πανδημία καθυστέρησε την όλη διαδικασία. Η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται η δημοσιοποίηση της προκήρυξης Διεθνούς Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος έχει εκδοθεί από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, συγκροτήθηκε Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή και εν τέλει η ιστορία ολοκληρώνεται. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης εξελέγη παμψηφεί ως πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η διεθνής επταμελής επιτροπή, με πρόεδρο τον καθ. Δημ. Παντερμαλή και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τ. Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σόλ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα, αξιολόγησαν με άριστα το έργο, την εμπειρία και την προσωπικότητα του Νίκου Σταμπολίδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.