Το ιστορικό Αδριάνειο Υδραγωγείο ζωντανεύει ξανά και περιμένει τις ιστορίες σου

Δείτε πως μπορείτε να συνδράμετε στο ψηφιακό αρχείο που δημιουργείται για το υδροδίκτυο, παράλληλα με τις παρεμβάσεις για την επαναξιοποίησή του.

Το ιστορικό Αδριάνειο Υδραγωγείο ζωντανεύει ξανά και περιμένει τις ιστορίες σου

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υδροδίκτυα της Αττικής (2ος αι μ.Χ.), μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, από το οποίο ακόμη περνάνε νερά, για να καταλήξουν όμως στη θάλασσα, χωρίς να αξιοποιούνται.

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος CULTURAL H.ID.RA.N.T. (Κρυμμένες Πολιτιστικές Ταυτότητες που επανεμφανίζονται μέσα από δίκτυα νερού) και με χρηματοδότηση ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, το εμβληματικό αυτό δίκτυο πρόκειται να τεθεί ξανά σε λειτουργία τα προσεχή τρία έτη για να τροφοδοτεί δημόσιες αστικές εκτάσεις και κατοίκους (πότισμα), ενώ η ιστορία του μέλλει να αναδειχθεί με τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου, στο οποίο μπορούμε να συνδράμουμε όλοι μας.

Δημόσια τεκμήρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα αρχεία και αφορούν την ιστορία του Υδραγωγείου και την συμβολή του στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας πρόκειται να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο αποθετήριο. Εκεί θα συμπεριληφθούν επίσης μαρτυρίες και ιστορίες από πολίτες του Χαλανδρίου αναφορικά με το μνημείο, την επαφή τους με αυτό αλλά και γενικότερα τις σκέψεις τους πάνω στο υδάτινο στοιχείο της ευρύτερης περιοχής μέχρι και σήμερα. Το ψηφιακό αρχείο θα είναι ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό και σκοπός του είναι να αποτελέσει διαδικτυακή πηγή γνώσης, έμπνευσης και διατήρησης της ιστορικής αξίας του μνημείου.

Όσοι πολίτες διαθέτουν στην προσωπική τους συλλογή βίντεο, φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό υλικό με το Υδραγωγείο, είτε θέλουν να μοιραστούν την εμπειρία τους, καλούνται από τον Δήμο Χαλανδρίου να το καταθέσουν στην διεύθυνση hidrant@med-ina.org.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.