Το ιστορικό Αδριάνειο Υδραγωγείο ζωντανεύει ξανά και περιμένει τις ιστορίες σου

Δείτε πως μπορείτε να συνδράμετε στο ψηφιακό αρχείο που δημιουργείται για το υδροδίκτυο, παράλληλα με τις παρεμβάσεις για την επαναξιοποίησή του.

Το ιστορικό Αδριάνειο Υδραγωγείο ζωντανεύει ξανά και περιμένει τις ιστορίες σου

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υδροδίκτυα της Αττικής (2ος αι μ.Χ.), μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, από το οποίο ακόμη περνάνε νερά, για να καταλήξουν όμως στη θάλασσα, χωρίς να αξιοποιούνται.

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος CULTURAL H.ID.RA.N.T. (Κρυμμένες Πολιτιστικές Ταυτότητες που επανεμφανίζονται μέσα από δίκτυα νερού) και με χρηματοδότηση ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, το εμβληματικό αυτό δίκτυο πρόκειται να τεθεί ξανά σε λειτουργία τα προσεχή τρία έτη για να τροφοδοτεί δημόσιες αστικές εκτάσεις και κατοίκους (πότισμα), ενώ η ιστορία του μέλλει να αναδειχθεί με τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου, στο οποίο μπορούμε να συνδράμουμε όλοι μας.

Δημόσια τεκμήρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα αρχεία και αφορούν την ιστορία του Υδραγωγείου και την συμβολή του στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας πρόκειται να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο αποθετήριο. Εκεί θα συμπεριληφθούν επίσης μαρτυρίες και ιστορίες από πολίτες του Χαλανδρίου αναφορικά με το μνημείο, την επαφή τους με αυτό αλλά και γενικότερα τις σκέψεις τους πάνω στο υδάτινο στοιχείο της ευρύτερης περιοχής μέχρι και σήμερα. Το ψηφιακό αρχείο θα είναι ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό και σκοπός του είναι να αποτελέσει διαδικτυακή πηγή γνώσης, έμπνευσης και διατήρησης της ιστορικής αξίας του μνημείου.

Όσοι πολίτες διαθέτουν στην προσωπική τους συλλογή βίντεο, φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό υλικό με το Υδραγωγείο, είτε θέλουν να μοιραστούν την εμπειρία τους, καλούνται από τον Δήμο Χαλανδρίου να το καταθέσουν στην διεύθυνση hidrant@med-ina.org.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.