Πέντε πολιτιστικές διαδρομές μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού

Πρόταση χρηματοδότησης προς το Ταμείο Ανάκαμψης για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς της Ελλάδας.

Πέντε πολιτιστικές διαδρομές μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού

Στο μοντέλο των πολιτιστικών διαδρομών επιστρέφει με συντονισμένο τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού, καταθέτοντας πρόταση χρηματοδότησης προς το Ταμείο Ανάκαμψης για ένα μεγάλου βεληνεκούς πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς της Ελλάδας. Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν ένα πρότυπο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε απ’ το ’80 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως όχημα προώθησης της πολιτιστικής παρακαταθήκης: συνδέοντας γεωγραφικά απομακρυσμένα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, σε μια ενιαία διαδρομή με ταυτότητα και θεματικό περιεχόμενο, οι παρεμβάσεις προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες, αναβαθμίζουν τις υποδομές και τονώνουν την τοπική αγορά.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα –σε επίπεδο Περιφέρειας– που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στο συγκεκριμένο μοντέλο (ενδεικτικά, αναφέρουμε την διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου που ολοκληρώθηκε το ’19 σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα»), αλλά για πρώτη φορά το πλάνο καλύπτει όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορία κι η γεωγραφική του εξάπλωση αφορά σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια (πλην της Αττικής, η οποία ήδη συγκεντρώνει το συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία).

Συγκεκριμένα, οι διαδρομές που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού προς χρηματοδότηση (συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ) είναι πέντε και αναπτύσσονται χονδρικά σε δύο γεωγραφικούς άξονες, αφενός στη Βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη ως κεντρικό πυρήνα του δικτύου κι αφετέρου από την Ήπειρο προς Νότο με κύριο βάρος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες», «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)» και «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία» είναι οι θεματικές των διαδρομών, οι οποίες για να ολοκληρωθούν προϋποθέτουν μια σειρά από έργα επί μνημείων –σε ναούς, κάστρα και φρούρια, τζαμιά, αρχαία οδικά δίκτυα και πόλεις, με εμβληματικές περιπτώσεις όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας–, καθώς και ένα δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας για κάθε διαδρομή ξεχωριστά.

Πέντε πολιτιστικές διαδρομές μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού - εικόνα 1

«Βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο Πολιτιστικός Τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις περιφέρεις της χώρας», σημείωσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά, τονίζοντας επίσης πως: «το πρότυπο των διαδρομών εισάγει ένα νέο παράδειγμα στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, καθώς η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων μετασχηματίζεται από ανταγωνιστική σε συνεργατική». Εντός του 2022 μέλλεται να συμβασιοποιηθεί το 70% των έργων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο ρόλος της τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τα έργα του Jan Vanriet

Η έκθεση "Παραπλανητικός Ήλιος" διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.