Πέντε πολιτιστικές διαδρομές μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού

Πρόταση χρηματοδότησης προς το Ταμείο Ανάκαμψης για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς της Ελλάδας.

Πέντε πολιτιστικές διαδρομές μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού

Στο μοντέλο των πολιτιστικών διαδρομών επιστρέφει με συντονισμένο τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού, καταθέτοντας πρόταση χρηματοδότησης προς το Ταμείο Ανάκαμψης για ένα μεγάλου βεληνεκούς πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς της Ελλάδας. Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν ένα πρότυπο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε απ’ το ’80 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως όχημα προώθησης της πολιτιστικής παρακαταθήκης: συνδέοντας γεωγραφικά απομακρυσμένα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, σε μια ενιαία διαδρομή με ταυτότητα και θεματικό περιεχόμενο, οι παρεμβάσεις προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες, αναβαθμίζουν τις υποδομές και τονώνουν την τοπική αγορά.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα –σε επίπεδο Περιφέρειας– που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στο συγκεκριμένο μοντέλο (ενδεικτικά, αναφέρουμε την διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου που ολοκληρώθηκε το ’19 σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα»), αλλά για πρώτη φορά το πλάνο καλύπτει όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορία κι η γεωγραφική του εξάπλωση αφορά σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια (πλην της Αττικής, η οποία ήδη συγκεντρώνει το συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία).

Συγκεκριμένα, οι διαδρομές που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού προς χρηματοδότηση (συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ) είναι πέντε και αναπτύσσονται χονδρικά σε δύο γεωγραφικούς άξονες, αφενός στη Βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη ως κεντρικό πυρήνα του δικτύου κι αφετέρου από την Ήπειρο προς Νότο με κύριο βάρος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες», «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)» και «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία» είναι οι θεματικές των διαδρομών, οι οποίες για να ολοκληρωθούν προϋποθέτουν μια σειρά από έργα επί μνημείων –σε ναούς, κάστρα και φρούρια, τζαμιά, αρχαία οδικά δίκτυα και πόλεις, με εμβληματικές περιπτώσεις όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας–, καθώς και ένα δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας για κάθε διαδρομή ξεχωριστά.

Πέντε πολιτιστικές διαδρομές μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού - εικόνα 1

«Βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο Πολιτιστικός Τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις περιφέρεις της χώρας», σημείωσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά, τονίζοντας επίσης πως: «το πρότυπο των διαδρομών εισάγει ένα νέο παράδειγμα στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, καθώς η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων μετασχηματίζεται από ανταγωνιστική σε συνεργατική». Εντός του 2022 μέλλεται να συμβασιοποιηθεί το 70% των έργων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".