Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την ανάπλαση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Παρεμβάσεις στα υφιστάμενα σκάμματα του Γυμνασίου και στο Περιστύλιο ώστε να αναδειχθούν ως μνημεία, ήπιες αλλαγές στο πάρκο και στο βάθος μουσείο. Δείτε τις αλλαγές που ετοιμάζονται.

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την ανάπλαση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Κάτω απ’ τη λεωφόρο Λένορμαν στον Κολωνό, σε έκταση άνω των εκατό τριάντα στρεμμάτων τα οποία ταυτίζονται με την αρχαία Ακαδήμεια και τον τόπο που ίδρυσε ο Πλάτωνας την διαβόητη φιλοσοφική του σχολή, εκτείνεται ένας μοναδικός χώρος πρασίνου που σφύζει από ζωή, παρά τη χρόνια παραμέληση από την Πολιτεία. Ειδικά μέσα στην καραντίνα που τα πάρκα έγιναν το καταφύγιό μας, στα γρασίδια της Ακαδημίας Πλάτωνος θα συναντήσεις θαμώνες να λιάζονται με τις ώρες, παιδιά να παίζουν και γιόγκι να τεντώνουν τις αρθρώσεις τους, απολαμβάνοντας την ησυχία μακριά απ’ τα αυτοκίνητα, δίπλα στα αρχαία κατάλοιπα.

Είναι κάτοικοι κυρίως από τις γύρω περιοχές και άνθρωποι που μάλλον έτυχε να το ανακαλύψουν (οι συνεργατικοί χώροι μπροστά απ’ την κεντρική είσοδο του πάρκου έχουν συμβάλλει με τον οβολό τους για πάνω από μια δεκαετία), αλλά για τους περισσότερους Αθηναίους παραμένει ένα άγνωστο μέρος. Την υπερτοπική του εμβέλεια φιλοδοξεί να αναπτύξει με ισορροπημένο τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων, ετοιμάζοντας μια σειρά παρεμβάσεων στην νότια και ανατολική πλευρά του πάρκου, των οποίων οι μελέτες μόλις εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και προχωρούν στα επόμενα στάδια.

Συγκεκριμένα, η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Ακαδημία Πλάτωνος περιλαμβάνει αφενός την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους, αφετέρου την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, όπου θα στεγάζονται ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών.

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την ανάπλαση στην Ακαδημία Πλάτωνος - εικόνα 1

Με πρώτο μέλημα την ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου, οι επεμβάσεις που εγκρίθηκαν προβλέπουν αποχωματώσεις, νέες ανασκαφές, διαμόρφωση πρανών και μονοπατιών, ούτως ώστε να ενοποιηθούν τα υφιστάμενα σκάμματα στον Τομέα του Γυμνασίου (ανατολικό τμήμα του πάρκου, από την πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Τρύφωνα) και να αποκαλυφθεί το συνολικό περίγραμμα του μνημείου, μαζί με τα νέα ευρήματα που ενδεχομένως προκύψουν, καθώς και η σχέση του με τα κατάλοιπα που το περιβάλλουν (λουτρά, ρωμαϊκά κτίρια και αρχαίοι τάφοι). Αντίστοιχες θα είναι οι εργασίες στον Τομέα του Περιστυλίου για να αποκαλυφθεί πλήρως η κάτοψη και ο ρόλος του μνημείου.

Τα σχέδια προβλέπουν επίσης τη δημιουργία πλατώματος στην προέκταση της οδού Τιμαίου, «το οποίο θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του ιστού της σύγχρονης πόλης και των αρχαίων», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, προβλέπουν τέσσερις βασικές εισόδους στο χώρο του Γυμνασίου και μία για το Περιστύλιο (με πρόβλεψη για ΑμεΑ), καθώς και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, φωτισμού και τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων. Όσον αφορά το υπόλοιπο πάρκο, οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες, προς επιδιόρθωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ενώ στις νέες προσθήκες συγκαταλέγεται υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη, σκάμμα παιχνιδιού (για ενήλικες) αλλά και χώροι υγιεινής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Το σπίτι με τις πεταλούδες" του Παύλου Κοζαλίδη μας ταξιδεύει στην Κίνα των τελευταίων δεκαετιών

Ο φωτογράφος επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με ένα προσωπικό αφήγημα για την ζωή και την καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Οι Humberto Poblete-Bustamante και Stefan Rinck στην Allouche Benias

Δύο σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση με τίτλο "Obelix & Obelix: At home I am a tourist".

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.

Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.