Οι ιστορίες των Εξαρχείων ζωντανεύουν στις (δωρεάν) διαδικτυακές παρουσιάσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Επόμενη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη, ομότιμο καθηγητή στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με εξειδίκευση στη θεωρία και τις διαμορφώσεις του αστικού τοπίου.

Οι ιστορίες των Εξαρχείων ζωντανεύουν στις (δωρεάν) διαδικτυακές παρουσιάσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Με μια εκτενή αναφορά στο έργο της διακεκριμένης εικαστικού Ασπασίας Παπαδοπεράκη, στις προτομές και τα γλυπτά της οποίας (όπως η απόδοση της Μαρία Κάλλας που βρίσκεται πίσω απ’ το Χίλτον) απαντάται ένας συγκερασμός της κλασικής συμμετρίας με το μοντέρνο και το λαϊκό στοιχείο, έτσι που η πέτρα αποκτά αφηγηματικές ιδιότητες, γίνεται φορέας λόγου, σήμανε το ξεκίνημά του ο νέος κύκλος διαδικτυακών παρουσιάσεων του Επιγραφικού Μουσείου, συνδέοντας εκθέματα από τη συλλογή του μουσείου με υλικό από το εργαστήριο της γλύπτριας, το οποίο βρίσκεται λίγο παρακάτω, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Από το μέσα προς το έξω, με πρόθεση να αναδείξει την ταυτότητα των Εξαρχείων, πορεύεται όλη η σειρά που έρχεται (δωρεάν) στις οθόνες μας το προσεχές διάστημα ("Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς"). Κάθε δεκαπέντε ημέρες, αλλά πάντα Δευτέρα απόγευμα (7 μ.μ.), προσκεκλημένοι ομιλητές –με τη συμμετοχή τοπικών φορέων– παίρνουν το λόγο για να προσεγγίσουν πτυχές τις ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν σε αυτή.

Εκθέματα και στιγμιότυπα από τη μακρά ιστορία του μουσείου καθώς και υλικό από τα αρχεία της ΕΡΤ και του ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ αξιοποιούνται για τις παρουσιάσεις, ενώ μια νέα ιστοσελίδα που φτιάχτηκε για το πρότζεκτ παρέχει ελεύθερα επιλεγμένα κείμενα, για όποιον θέλει να προετοιμαστεί προτού συνδεθεί για να παρακολουθήσει την εκάστοτε θεματική.

Οι ιστορίες των Εξαρχείων ζωντανεύουν στις (δωρεάν) διαδικτυακές παρουσιάσεις του Επιγραφικού Μουσείου - εικόνα 1
Πίνακας του Ανρί Ρουσώ, "Το Όνειρο"

Επόμενη συνάντηση είναι την Δευτέρα 12 Απριλίου με τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη, ομότιμο καθηγητή στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με εξειδίκευση στη θεωρία και τις διαμορφώσεις του αστικού τοπίου, ως κεντρικού πολιτισμικού και πολιτικού παράγοντα ανάπτυξης των κοινωνιών. Η περίπτωση των Εξαρχείων πρόκειται, ειδικότερα, να τον απασχολήσει και οι "όροι συμμετοχής" που υπαγορεύονται από τον τρόπο που έχει διαρθρωθεί και βιώνεται ως περιοχή.

Το πλήρες πρόγραμμα των παρουσιάσεων καταγράφεται συνοπτικά μέσω της φόρμας που απαιτείται να συμπληρώσετε για να λάβετε μέρος στη σειρά "Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".