Οι ιστορίες των Εξαρχείων ζωντανεύουν στις (δωρεάν) διαδικτυακές παρουσιάσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Επόμενη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη, ομότιμο καθηγητή στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με εξειδίκευση στη θεωρία και τις διαμορφώσεις του αστικού τοπίου.

Οι ιστορίες των Εξαρχείων ζωντανεύουν στις (δωρεάν) διαδικτυακές παρουσιάσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Με μια εκτενή αναφορά στο έργο της διακεκριμένης εικαστικού Ασπασίας Παπαδοπεράκη, στις προτομές και τα γλυπτά της οποίας (όπως η απόδοση της Μαρία Κάλλας που βρίσκεται πίσω απ’ το Χίλτον) απαντάται ένας συγκερασμός της κλασικής συμμετρίας με το μοντέρνο και το λαϊκό στοιχείο, έτσι που η πέτρα αποκτά αφηγηματικές ιδιότητες, γίνεται φορέας λόγου, σήμανε το ξεκίνημά του ο νέος κύκλος διαδικτυακών παρουσιάσεων του Επιγραφικού Μουσείου, συνδέοντας εκθέματα από τη συλλογή του μουσείου με υλικό από το εργαστήριο της γλύπτριας, το οποίο βρίσκεται λίγο παρακάτω, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Από το μέσα προς το έξω, με πρόθεση να αναδείξει την ταυτότητα των Εξαρχείων, πορεύεται όλη η σειρά που έρχεται (δωρεάν) στις οθόνες μας το προσεχές διάστημα ("Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς"). Κάθε δεκαπέντε ημέρες, αλλά πάντα Δευτέρα απόγευμα (7 μ.μ.), προσκεκλημένοι ομιλητές –με τη συμμετοχή τοπικών φορέων– παίρνουν το λόγο για να προσεγγίσουν πτυχές τις ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν σε αυτή.

Εκθέματα και στιγμιότυπα από τη μακρά ιστορία του μουσείου καθώς και υλικό από τα αρχεία της ΕΡΤ και του ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ αξιοποιούνται για τις παρουσιάσεις, ενώ μια νέα ιστοσελίδα που φτιάχτηκε για το πρότζεκτ παρέχει ελεύθερα επιλεγμένα κείμενα, για όποιον θέλει να προετοιμαστεί προτού συνδεθεί για να παρακολουθήσει την εκάστοτε θεματική.

Οι ιστορίες των Εξαρχείων ζωντανεύουν στις (δωρεάν) διαδικτυακές παρουσιάσεις του Επιγραφικού Μουσείου - εικόνα 1
Πίνακας του Ανρί Ρουσώ, "Το Όνειρο"

Επόμενη συνάντηση είναι την Δευτέρα 12 Απριλίου με τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη, ομότιμο καθηγητή στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με εξειδίκευση στη θεωρία και τις διαμορφώσεις του αστικού τοπίου, ως κεντρικού πολιτισμικού και πολιτικού παράγοντα ανάπτυξης των κοινωνιών. Η περίπτωση των Εξαρχείων πρόκειται, ειδικότερα, να τον απασχολήσει και οι "όροι συμμετοχής" που υπαγορεύονται από τον τρόπο που έχει διαρθρωθεί και βιώνεται ως περιοχή.

Το πλήρες πρόγραμμα των παρουσιάσεων καταγράφεται συνοπτικά μέσω της φόρμας που απαιτείται να συμπληρώσετε για να λάβετε μέρος στη σειρά "Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το FokiaNou Art Space αναζητά όλα όσα "μας καθορίζουν"

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox μας καλούν να βιώσουμε την ενδοσκοπική ομαδική έκθεση "What Defines Us".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Με την εντυπωσιακή φετινή Art Athina, τα πιο ξεχωριστά εγκαίνια εκθέσεων κι ένα μεγάλο art πάρτι ξεκίνησε το Bombay Art Month

Το Art Month του premium gin φέρνει στο επίκεντρο τη σύγχρονη δημιουργικότητα και γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης και της φαντασίας μέσω της τέχνης και των απολαυστικών Bombay Sapphire Gin & Tonics.

Χρυσάνθη Κουμιανάκη: "Η πόλη είναι ένα υπάρχον έργο πάνω στο οποίο γράφουν άλλοι"

Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για το περιεχόμενο και τις προσεγγίσεις του νέου της πρότζεκτ "RSVP", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 5ης διοργάνωσης του προγράμματος THF Raw.

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.