Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Ο σπουδαίος λογοτέχνης που μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα σε Ελλάδα και Παρίσι «έφυγε» σε ηλικία 77 ετών.

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, σε ηλικία 77 ετών και έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο σπουδαίος λογοτέχνης ζούσε από το 1969 στη Γαλλία, μοιράζοντας τη ζωή του ανάμεσα στις δύο χώρες και γράφοντας και στις δύο γλώσσες. Το «Τάλγκο», το πρώτο του βιβλίο στα ελληνικά, κυκλοφόρησε το 1982 από τις εκδόσεις Εξάντας και μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα, ενώ μεταφέρθηκε το 1984 στον κινηματογράφο, από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο «Ξαφνικός Έρωτας».

Τα βιβλία του Αλεξάκη χαρακτηρίζονται από τα αυτοβιογραφικά στοιχεία και ένα έντονα οικείο και προσωπικό τρόπο γραφής σε συνδυασμό με διακριτικό, ευγενή σαρκασμό. Ο έρωτας («Τάλγκο»), η γλώσσα («Η πρώτη λέξη») και η καθημερινότητα της κοινωνίας ήταν τα κυριότερα θέματά στην πεζογραφία του, ενώ κατάφερνε να εκπέμπει έναν πηγαίο συναισθηματισμό χωρίς να αγγίζει το μελόδραμα, ακόμα και σε θεματικές όπως ο θάνατος της μητέρας του («Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», εκδόσεις Εξάντας).

Εκτός από τη συγγραφή, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, (έφυγε μάλιστα από την Ελλάδα για να σπουδάσει το επάγγελμα με υποτροφία στη Λιλ) και εργάστηκε για 15 χρόνια στην εφημερίδα Le Monde, καθώς και με το χιουμοριστικό σκίτσο, το σινεμά και το θέατρο. Είχε βραβευτεί στη Γαλλία για το βιβλίο του «μ.Χ.» με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας (2007) καθώς και στην Ελλάδα για τις «Ξένες Λέξεις» με το Κρατικό Βιβλίο Μυθιστορήματος (2004).

Μας αφήνει παρακαταθήκη, ανάμεσα σε πολλά, την υπέροχη τελευταία φράση του «Τάλγκο»: «Τόσες και τόσες φορές έχω δει τα πουλιά στα σύρματα του ηλεκτρικού, πρώτη φορά πρόσεξα ότι τα σύρματα ήταν πέντε κι ότι τα πουλιά έμοιαζαν με νότες μουσικής».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.