Athens Streaming | Νέα ταλέντα στο χορό, πρεμιέρα από Φεστιβάλ Αθηνών και «Μάγισσες της Σμύρνης»

Όλα όσα ξεχωρίζουν στην ατζέντα του (διαδικτυακού) πολιτισμού, από 7 έως 13 Δεκεμβρίου.

Athens Streaming | Νέα ταλέντα στο χορό, πρεμιέρα από Φεστιβάλ Αθηνών και «Μάγισσες της Σμύρνης»

Ένα χρόνο μετά την απώλεια της Άννα Καρίνα, η κινηματογραφική της κληρονομιά τιμάται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο αφιέρωμα προς τιμήν της που πραγματοποιείται διαδικτυακά (8-14/12) στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης. Δεν λείπουν απ’ το πρόγραμμα ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, ανάμεσα στις οποίες τρεις είναι του Γκοντάρ («Une Femme Est Une Femme», «Ο Τρελός Πιερό» (και «Alphaville»), ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους σινεφίλ έχει το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Καρίνα, δηλαδή το «Η Ζωή Μας Μαζί» (1973). Η τιμή των εισιτηρίων ανέρχεται στα € 3.

Οι συμμετέχοντες από το 6ο και 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων έρχονται στις οθόνες μας μέσα από το αφιέρωμα στο κανάλι της Στέγης, αυτή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου (6 μ.μ.). Η Μαργαρίτα Τρίκκα τάσσεται υπέρ των ηττημένων που ζουν την ιστορία («Punch of Losers»), ο Διονύσιος Αλαμάνος και η Δανάη Δημητριάδη πειραματίζονται με τα όρια ευθραυστότητας κι αντοχής του σώματος («Atma»), τέσσερις χορευτές φέρνουν στο φως ερωτήματα γύρω από τον πόνο, την ηδονή και την ευτυχία στο έργο της Μυρτώ Γράψα («Brighter»), ενώ το πολύ επίκαιρο έργο της ομάδας Ροπή («Dépaysement») παίζει με τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ θεατών και ερμηνευτών, μεταξύ άλλων.

Athens Streaming | Νέα ταλέντα στο χορό, πρεμιέρα από Φεστιβάλ Αθηνών και «Μάγισσες της Σμύρνης» - εικόνα 1

Μια από τις καλύτερες ερμηνείες της ξεδιπλώνει η Νένα Μεντή στον μονόλογο υψηλής τέχνης για τη μοναξιά, την ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα που υπογράφει η Λούλα Αναγνωστάκη και σκηνοθέτησε ο Μάνος Καρατζογιάννης το 2018, στο έργο «Ουρανός Κατακόκκινος». Ένας νεκρός κομμουνιστής σύζηγος, ένας γιός στη φυλακή για παράνομες μπίζνες με εισαγόμενα κορίτσια του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και μια μητέρα που σαρκάζει τις ιδεολογίες που κατέρρευσαν, αρνούμενη να υποταχθεί στα δεσμά μιας κοινωνίας αυστηρά ανδρικής. Από 11 έως 13 Δεκεμβρίου στις οθόνες μας από το Θέατρο Σταθμός.

Το μπεστ σέλερ της Μάρας Μεϊμαρίδη «Μάγισσες της Σμύρνης» γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη κι ακόμη μεγαλύτερη όταν έγινε παράσταση το 2018, σε μια υπερπαραγωγή που είχε τη σκηνοθετική υπογραφή του Σταμάτη Φασουλή, προσεγμένες σκηνικές λεπτομέρειες και πολλούς ηθοποιούς, ανάμεσά στους οποίου κι η Σμαράγδα Καρύδη που μαγνήτισε στο ρόλο της αποφασιστικής Κατίνας. Η ατμόσφαιρα της Σμύρνης του 1887 έρχεται στις οθόνες μας καθημερινά από 9 έως 13 Δεκεμβρίου. Τιμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου: € 12,99.

Athens Streaming | Νέα ταλέντα στο χορό, πρεμιέρα από Φεστιβάλ Αθηνών και «Μάγισσες της Σμύρνης» - εικόνα 2

Ο δεύτερος κύκλος των Αναγνώσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι αφιερωμένος σε εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων που αφηγούνται ιστορίες «καθημερινών ηρώων» από εποχές που έχουν παρέλθει. «Ο μικρός κύριος Φρίντεμαν» του Τόμας Μαν ανεβαίνει αυτή την εβδομάδα, ένα έργο που αφηγείται με ευαισθησία αλλά και λεπτή ειρωνεία την ιστορία ενός νέου με ελαφριά σωματική αναπηρία που συναντά μια εξαιρετικά γοητευτική γυναίκα, Διαβάζει η Μαρία Κεχαγιόγλου την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου συντονιστείτε εδώ.

Πρεμιέρα για τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών. Πέντε ελληνικά αστυνομικά διηγήματα από την σειρά «Ελληνικά Εγκλήματα» των εκδόσεων Καστανιώτη με φωνές αγαπημένων ηθοποιών έρχονται στα ακουστικά μας, αρχής γενομένης την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.) με το διήγημα του Φίλιππου Φιλίππου «Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής». Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καταλειφού, ένας εξαιρετικός θίασος ηθοποιών (Στέλλα Κρούσκα, Γιάννης Νταλιάνης κ.ά.) μας μεταφέρουν στην πλατεία Αμερικής και το σκοτεινό αθηναϊκό κέντρο, όπου τα πάθη και το μυστήριο έχουν τον πρώτο λόγο. Ακούστε το εδώ.

Αυτές τις ημέρες, το Flux Laboratory Athens στην Πλάκα έχει μετατραπεί σε διαστημικό σταθμό λόγω του πρότζεκτ «The Space Cadet» που προέκυψε ύστερα από τη φιλοξενία της ερευνήτριας-χορογράφου Χλόης Αλιγιάννη: μέσω μιας πρωτότυπης εγκατάστασης (φωτισμός από Άννα Σμπώκου), η οποία ενεργοποιείται από τον χορευτή Άγγελο Αποστολίδη (Fuerza Negra), δίνεται η αίσθηση στο θεατή πως ο χώρος αλλάζει κι ο περφόρμερ διανύει αποστάσεις ενώ μένει στο ίδιο δωμάτιο. η διαδικασία μεταδίδεται μέσω Instagram και Facebook.

Athens Streaming | Νέα ταλέντα στο χορό, πρεμιέρα από Φεστιβάλ Αθηνών και «Μάγισσες της Σμύρνης» - εικόνα 3

Ένα ενδιαφέρον, πολύχρωμο κι ανεβαστικό εγχείρημα ζωντανεύει στις οθόνες μας με την τρισδιάστατη απεικόνιση της expo-σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των κόμικς, της 19ης Έκθεση Κόμικς & Επιτραπέζιων Παιχνιδιών, που τρέχει αυτές τις ημέρες. Η φετινή θεματική της έκθεσης έχει τίτλο «Οι σκέψεις των άλλων» (επιμ: Σταύρος Κιουτσιούκης) και συμμετέχουν είκοσι πέντε κομίστες, ενώ κλικάροντας στην οθόνη θα βρείτε και την φιλοξενούμενη έκθεση «Τώρα μένω πια εδώ» γύρω από το μεταναστευτικό και τις διαπολιτισμικές σχέσεις που προκύπτουν. Κάντε μια βόλτα και θα σας φτιάξει το κέφι με τόσα σχέδια. https://www.comic-n-play.gr/cnp2020/

Το Εργαστήρι Αφηγηματικής Έρευνας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια διαδικτυακή ημερίδα γύρω από τις νέες καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές αφηγήσεις που γεννιούνται στον καιρό της πανδημίας. Η διαδικτυακή μετάδοση είναι αναγκαία διέξοδος των καλλιτεχνών αυτή την περίοδο ή ένα νέο εργαλείο που θα παραμείνει; Πώς επαναπροσδιορίζονται τα δεδομένα χωρίς τη σωματική εμπλοκή; Φωνές από τον ακαδημαϊκό και τον καλλιτεχνικό χώρο θα εκφράσουν τις απόψεις τους το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.