Διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό – Μπήκαν οι υπογραφές

Υπογράφηκε το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ΑΕΠ Ελαιώνα.

Διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό – Μπήκαν οι υπογραφές

Ένα βαρβάτο σχέδιο ανάπλασης βγάζει απ’ το ντουλάπι το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα το πρωί, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ΑΕΠ Ελαιώνα. Πρόκειται για την περίφημη Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού στην οποία περιλαμβάνεται η κατασκευή νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου για την «μετακόμιση» του Παναθηναϊκού, όπως έχει εγκριθεί με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από το 2012 αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Το παρόν σχέδιο, πέραν κάποιων μικρών λεπτομερειών, επαναφέρει τα γνωστά δεδομένα: γκρεμίζεται το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη θέση του δημιουργείται ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων (μαζί με επιχειρήσεις εστίασης κλ.π.), αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ και υπόγειο πάρκινγκ, ενώ μια πολύ μεγάλη έκταση στο Βοτανικό μεταμορφώνεται σε υπερτοπικής εμβέλειας αθλητικό κέντρο.

Εκεί διαμορφώνονται οι νέες, μακράν μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού –γήπεδο ποδοσφαίρου διεθνών προδιαγραφών έως 40.000 θέσεων, ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και 7.500 τ.μ. για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου–, οι οποίες πλαισιώνονται από ξεχωριστές αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Δήμο Αθηναίων, χώρους πρασίνου (έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων) και ριζικά έργα διαμορφώσεων και προστασίας της περιοχής.

Διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό – Μπήκαν οι υπογραφές - εικόνα 1
Διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό – Μπήκαν οι υπογραφές - εικόνα 2

Ο συνολικός (ενδεικτικός και αρχικός προϋπολογισμός) υλοποίησης των έργων ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκ. ευρώ, για το οποίο θα αξιοποιηθούν εθνικοί, ευρωπαϊκοί και ιδιωτικοί πόροι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ύστερα από την έκδοση των σχετικών αδειών, η έναρξη της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προορίζεται για το τέλος του 2021, απ’ όταν υπολογίζονται δώδεκα μήνες κατασκευής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2022

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η εκδίκηση της ποίησης

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις των ημερών έφεραν στο προσκήνιο τον υπαινικτικό αλλά διαπεραστικό τρόπο της ποίησης.

"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων.

O William Barnhart μας ταξιδεύει στην ποικιλόμορφη αθηναϊκή κουλτούρα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Villa Exarchia Residency.