«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους

Ο ανεξάρτητος artist-run χώρος Space52, ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα, παρουσιάζει ένα αφηγηματικό ημερολόγιο καραντίνας με εξήντα καλλιτεχνικές υπογραφές.

«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους

«Η αλληλεγγύη σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι σημαντικό ζήτημα», υποστηρίζει αδιάλλακτα ο artist-run χώρος Space52, ο οποίος κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού των τελευταίων μηνών, σε διάλογο με τη γενικότερη στροφή του εικαστικού κόσμου προς την ψηφιακή αναπαράσταση, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες από οποιαδήποτε χώρα, χωρίς ηλικιακό ή άλλο όριο, για μια ομαδική έκθεση εξ αποστάσεως. Ένα έργο τέχνης μαζί με ένα μικρό κείμενο σχετικά με την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν αυτά που ζητήθηκαν για το «Quarantine Exhibition», προκειμένου να διαμορφωθεί –χωρίς χρηματική υποστήριξη– ένα αφηγηματικό ημερολόγιο καραντίνας, μια σειρά αντιδράσεων στον εγκλεισμό από εικαστικούς όλου του κόσμου.

Πάνω από τετρακόσιες συμμετοχές καταμετρήθηκαν, πολλές από τις οποίες είχαν εξαιρετικά έργα, αλλά για τη συνεκτικότητα του όλου εγχειρήματος, η επιτροπή κατέληξε σε εξήντα καλλιτέχνες. Άλλοι δημιουργοί επανενεργοποίησαν παλιότερα πρότζεκτ, άλλοι κινήθηκαν σε νέες παραγωγές, όλοι ωστόσο δίνουν μια διαφορετική εκδοχή για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε. Ιστορίες απομόνωσης από την Βενετία, το Ρότερνταμ, την Μάλτα, το Μπρούκλιν, το Παρίσι, την Λευκωσία, το Τόκυο, την Ρώμη, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, πόλεις άδειες με τους καλλιτέχνες εγκλωβισμένους σε μια μετέωρη αβεβαιότητα. «Η τέχνη είναι ζωή για μένα», είναι το μήνυμα που επανέρχεται σχεδόν νομοτελειακά στα κείμενα ενώ η αλληλεγγύη ορθώνεται ως μοναδική απάντηση στο συλλογικό πρόβλημα.

«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους - εικόνα 1
«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους - εικόνα 2

Μερικά από τα ονόματα που παίρνουν μέρος στο «Quarantine Exhibition» είναι ο Ηλίας Παπαηλιάκης, η Γεωργία Σαγρή, ο Γιώργος Κόντης κι ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, μαζί με επιδραστικά ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως οι Octavi Serra, Nocera & Ferri, Dan Perjovschi και Yuto Nemoto. Η έκθεση παρουσιάζεται μέσω καταλόγου με ενδιαφέροντα εισαγωγικά κείμενα και καλοδουλεμένες λεπτομέρειες.

Περισσότερες πληροφορίες

Space52

Καστοριάς 52, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες του Snehta Residency για τον Ιούλιο

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών εξελίσσεται και παρουσιάζει την έρευνα των συμμετεχόντων δημιουργών του για τους μήνες Μάιο-Ιούλιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/07/2022

Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις διερευνούν τοπικές αφηγήσεις στις Σπέτσες

Η έκθεση "History of Absence" φιλοξενείται στο Αναργύρειο & Κοργιαλένιο Ίδρυμα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα από το AMA House.

"Όταν απλώσουν τα κύματα… θα μπω ξανά να κολυμπήσω": Ένας εικαστικός διάλογος υδάτινου και ανθρώπινου στοιχείου

Ο Γιώργος Κεβρεκίδης παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του στη Genesis, η οποία πρόκειται για την τελευταία που θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί αυτό το καλοκαίρι.

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο "Περσεύς" στο κτήριο του ιστορικού Ξενία

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε υην έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου.

Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση "Mohajer" εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

"The Water From Your Eye": Αναγνωστική περφόρμανς στο Tavros

Η εικαστικός Jumana Emil Abboud εμπνέεται από τις πηγές νερού και έτσι, δημιούργησε μια έκθεση αφιερωμένη στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εξερευνήσεις του γυναικείου σώματος στη The Breeder

Η Corrine Slade και η Deborah Segun παρουσιάζουν τις ατομικές τους εκθέσεις στη γκαλερί, εξερευνώντας η καθεμία τη γυναικεία μορφή με διαφορετικές προσεγγίσεις.