Ανακάλυψε ξανά την Αθήνα με ένα ποδήλατο!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου και την κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις ποδηλάτων που σημειώθηκε την περίοδο της καραντίνας αναρωτιόμαστε: είναι τελικά η Αθήνα μια ποδηλατική πόλη;

Ανακάλυψε ξανά την Αθήνα με ένα ποδήλατο!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου που γιορτάζεται στις 3 Ιουνίου και την κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις ποδηλάτων και σχετικών αξεσουάρ που σημειώθηκε την περίοδο της καραντίνας αναρωτιόμαστε: είναι τελικά η Αθήνα μια ποδηλατική πόλη; Και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις χαρές του ποδηλάτου στις κρυμμένες διαδρομές της;

Φαντάσου πως ζεις σε μια πόλη με περίπου 300 μέρες ήλιο το χρόνο. Η θερμοκρασία της είναι γλυκιά το χειμώνα και ήπια τις περισσότερες μέρες του καλοκαιριού. Το κέντρο της απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και περιτριγυρίζεται από βουνά, με το πιο κοντινό περίπου μισή ώρα από το κέντρο. Διαθέτει ένα θαυμάσιο δίκτυο δευτερευόντων δρόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζουν ελάχιστη κίνηση καθώς όλοι συνωστίζονται στις κεντρικές αρτηρίες. Έχει όμορφες γειτονιές, με πλατείες και καφέ με τραπεζάκι έξω, όπου μπορείς εύκολα να αφήνεις το ποδήλατό σου και να το βλέπεις. Από το λιμάνι της, μπορείς να πας - πάντα με το ποδήλατο - σε όμορφα, κοντινά νησιά. Ο προαστιακός της - στον οποίο το ποδήλατο επιτρέπεται - σε οδηγεί σε λιγότερο από μία ώρα σε κοντινές αποδράσεις.

Φαντάζει ιδανικό· εκτός αν ζεις στην Αθήνα, οπότε είναι η πραγματικότητά σου! Και γιατί αυτή η πόλη να μην είναι ένας ποδηλατικός παράδεισος, έρχεται φυσικά και λογικά η ερώτηση. Μα ακριβώς στη λέξη «λογική» κρύβεται η απάντηση, καθώς είναι αυτό που μοιάζει να λείπει περισσότερο σε αυτή τη χώρα.

Ανακάλυψε ξανά την Αθήνα με ένα ποδήλατο! - εικόνα 1
Σπύρος Παπαγεωργίου, ιδρυτής και διευθυντής του MBike

Το ότι το ποδήλατο μπορεί να είναι η πιο απλή λύση στα πιο περίπλοκα προβλήματά μας, είναι πια γνωστό: υγεία, παχυσαρκία, ανάγκη για ήπια άσκηση, μόλυνση, θόρυβος, κίνηση, έλλειψη ελεύθερου χώρου, ασφάλεια στους δρόμους, κλιματική αλλαγή είναι μερικά μόνο από τα εξαιρετικά περίπλοκα προβλήματα που καλείται να επιλύσει μια σύγχρονη πόλη. Και σε όλα μαζί και στο καθένα ξεχωριστά, το ποδήλατο είναι το μέσο εκείνο που θα μπορούσε, σε μεγάλο βαθμό, να τα μετριάσει και σε πολλές περιπτώσεις - όπως έχει αποδειχτεί - να τα επιλύσει.

Κάνοντας τις πρώτες μου πεταλιές!

Για να ξεκινήσεις να κάνεις ποδήλατο - και να συμβάλλεις θετικά σε όλα τα παραπάνω και, κυρίως, να περνάς πιο όμορφα - χρειάζεσαι καταρχάς ένα ποδήλατο. Αν ήδη έχεις ένα, μια επίσκεψη σε ένα ποδηλατικό κατάστημα θα σε βοηθήσει να το φέρεις στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ώστε να το χρησιμοποιείς με ασφάλεια. Αν δεν έχεις, βιάσου να αποκτήσεις. Θα είναι η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσες να κάνεις για τον εαυτό σου, την πόλη σου, τον πλανήτη.

Επίλεξε με βάση τις ανάγκες σου και την τελική χρήση. Το ποδήλατο βουνού είναι για το βουνό και το πόλης για την πόλη - απλά πράγματα. Επίμεινε να είναι το ποδήλατο στο μέγεθός σου. Όπως δεν παίρνεις… παπούτσια, γενικά και αόριστα έτσι δεν αγοράζεις και ποδήλατο που δεν σου κάνει. Υπολόγισε περίπου € 300 για ένα ποδήλατο αστικής χρήσης και περίπου € 500 για ένα ποδήλατο βουνού. Αν σου αρέσουν οι μεγάλες διαδρομές στην άσφαλτο και θέλεις ένα ποδήλατο δρόμου ή, ακόμα καλύτερα, ένα τύπου Gravel, εδώ θα πρέπει να επενδύσεις κάτι παραπάνω από € 1000. Θα το απολαύσεις όμως!

Ανακάλυψε ξανά την Αθήνα με ένα ποδήλατο! - εικόνα 2

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Δεν χρειάζεσαι πολλά για να απολαμβάνεις το ποδήλατο: Αν οι βασικές σου μετακινήσεις αφορούν την πόλη, χρειάζεσαι φώτα για να κυκλοφορείς μετά τη δύση του ηλίου - καλής ποιότητας όμως για να σε βλέπουν - και μια καλή κλειδαριά για να το ασφαλίζεις. Αν πρόκειται να βγεις στο βουνό ή να κάνεις μεγάλες αποστάσεις ένα ποιοτικό κράνος κι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα! Σε κάθε περίπτωση θα σε βοηθήσει μια τρόμπα δαπέδου - αυτές με το μανόμετρο για να ξέρεις πόσο αέρα θα βάζεις (καλό να το ελέγχεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) - ένα πολυεργαλείο για μικρορυθμίσεις, μπαλώματα για την κακιά στιγμή και ένα ποδηλατικό λάδι.

Και πού να κάνω ποδήλατο;

Σε όποια γειτονιά της Αθήνας κι αν μένεις, υπάρχουν όμορφα μέρη για ποδήλατο - τα περισσότερα βρίσκονται εκεί που δεν το περιμένεις. Για να τα ανακαλύψεις πρέπει απλώς να πάψεις να σχεδιάζεις τις διαδρομές σου σαν οδηγός αυτοκινήτου και να σκέφτεσαι σαν χρήστης ποδηλάτου. Στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι, στη Φιλοθέη, το Ψυχικό, τα Πατήσια, το Παγκράτι, το Θησείο, τα Πετράλωνα, τον Κεραμεικό, την Ακαδημία Πλάτωνος - έχουμε παντού ανακαλύψει μαγικές διαδρομές και έχουμε γνωρίσει γειτονιές που χωρίς το ποδήλατο θα ήταν δύσκολο να το πετύχουμε.

Τι λείπει;

Υποδομές. Είμαστε πλέον η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Έτσι πέφτουμε στην παγίδα του «η κότα ή το αυγό». Δηλαδή, αν είχε περισσότερους ποδηλάτες θα είχαμε πιο πολλές υποδομές ή δεν έχουμε υποδομές άρα δεν έχουμε και χρήστες ποδηλάτου; Επειδή για να απαντήσουμε θα μας πάρει ώρες και επειδή, δεν είμαστε… κότες, ας κάνουμε εμείς την αρχή και ας μετατρέψουμε την Αθήνα σε έναν απέραντο ποδηλατόδρομο!

Πώς ξεκινάω όμως;

Αφού βεβαιωθείς πως… έχεις ποδήλατο και με δεδομένο πως είναι σε καλή κατάσταση - τα φρένα δουλεύουν, τα λάστιχα είναι φρέσκα και καλά φουσκωμένα, οι ταχύτητες λειτουργούν, η αλυσίδα έχει λάδι και το ύψος της σέλας είναι σωστά ρυθμισμένο - ξεκίνα βόλτες στη γειτονιά. Γύρω από το σπίτι σου, στους δρόμους που γνωρίζεις. Κάντο για μια εβδομάδα. Μόλις νιώσεις άνετα - όχι νωρίτερα - πήγαινε και λίγο πιο μακριά. Κάθε φορά από μικρούς δρόμους, χωρίς λεωφορεία και κίνηση. Υπάρχουν, θα τους ανακαλύψεις! Αν υπάρχει λόγος, συνδύασέ το με μέσα μεταφοράς: στα τρένα και το μετρό επιτρέπονται τρία ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι. Χρησιμοποίησε τον ποδηλατόδρομο της Αθήνας που από το Θησείο θα σε οδηγήσει σε 25 λεπτά στο Κέντρο Πολιτισμου - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Έχεις επιλογές και είναι όλες εξαιρετικά διασκεδαστικές

Κι αν δεν σε έπεισαν όλα τα παραπάνω, σκέψου πως, εκτός από την καρδιά και τα πόδια, το ποδήλατο γυμνάζει με μοναδικό τρόπο εκείνο το μέρος του σώματος που είναι η τελευταία εντύπωση που έχουν οι άλλοι από σένα κάθε φορά που απομακρύνεσαι…

Σπύρος Παπαγεωργίου
Ιδρυτής και Διευθυντής του MBike

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.