Πιλοτική εφαρμογή Μεγάλου Περιπάτου: Χωρίς αυτοκίνητα το κέντρο για τρεις μήνες

Με κοινή υπουργική απόφαση ξεκινάει απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας. Πρόστιμα για τους παραβάτες.

Πιλοτική εφαρμογή Μεγάλου Περιπάτου: Χωρίς αυτοκίνητα το κέντρο για τρεις μήνες

«Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας», αναφέρει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με υπογραφές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Υποδομών. Η κομβική ρύθμιση προέκυψε μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και συνδέεται με τον «Μεγάλο Περίπατο» που είχε ανακοινωθεί πριν από μερικές ημέρες.

Έτσι, από τα μέσα Ιουνίου τίθενται σε εφαρμογή οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες πρόκειται να δώσουν νέα εικόνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης για τουλάχιστον τρεις μήνες, με ανοιχτό ενδεχόμενο για παράταση τριών ακόμη μηνών. Ο περιορισμός αφορά την περιοχή της Πλάκας –την περιοχή δηλαδή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως, Ερμού, Αθηνάς, Σταδίου, Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων–, αλλά η κυκλοφορία της Σταδίου παραμένει απείραχτη στο σύνολό της.

Στους υπόλοιπους δρόμους η κίνηση με αυτοκίνητα θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως μέλη της κυβέρνησης, δημάρχους κ.ο.κ. για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, προσωπικό του Υπουργείου Υγείας αλλά και μόνιμοι κάτοικοι (απαραίτητη ταυτότητα ή διαβατήριο), επαγγελματικά οχήματα (ταξί), μέσα μαζικής μεταφοράς και οχήματα τροφοδοσίας εφόσον είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο €150.

Πιλοτική εφαρμογή Μεγάλου Περιπάτου: Χωρίς αυτοκίνητα το κέντρο για τρεις μήνες - εικόνα 1

Για τους ίδιους λόγους δημόσιας υγείας, επιβάλλονται προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

«Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας και τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων. Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται, αναμένονται αναλυτικότερες ανακοινώσεις προς διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων κι επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".