Πιλοτική εφαρμογή Μεγάλου Περιπάτου: Χωρίς αυτοκίνητα το κέντρο για τρεις μήνες

Με κοινή υπουργική απόφαση ξεκινάει απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας. Πρόστιμα για τους παραβάτες.

Πιλοτική εφαρμογή Μεγάλου Περιπάτου: Χωρίς αυτοκίνητα το κέντρο για τρεις μήνες

«Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας», αναφέρει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με υπογραφές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Υποδομών. Η κομβική ρύθμιση προέκυψε μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και συνδέεται με τον «Μεγάλο Περίπατο» που είχε ανακοινωθεί πριν από μερικές ημέρες.

Έτσι, από τα μέσα Ιουνίου τίθενται σε εφαρμογή οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες πρόκειται να δώσουν νέα εικόνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης για τουλάχιστον τρεις μήνες, με ανοιχτό ενδεχόμενο για παράταση τριών ακόμη μηνών. Ο περιορισμός αφορά την περιοχή της Πλάκας –την περιοχή δηλαδή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως, Ερμού, Αθηνάς, Σταδίου, Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων–, αλλά η κυκλοφορία της Σταδίου παραμένει απείραχτη στο σύνολό της.

Στους υπόλοιπους δρόμους η κίνηση με αυτοκίνητα θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως μέλη της κυβέρνησης, δημάρχους κ.ο.κ. για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, προσωπικό του Υπουργείου Υγείας αλλά και μόνιμοι κάτοικοι (απαραίτητη ταυτότητα ή διαβατήριο), επαγγελματικά οχήματα (ταξί), μέσα μαζικής μεταφοράς και οχήματα τροφοδοσίας εφόσον είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο €150.

Πιλοτική εφαρμογή Μεγάλου Περιπάτου: Χωρίς αυτοκίνητα το κέντρο για τρεις μήνες - εικόνα 1

Για τους ίδιους λόγους δημόσιας υγείας, επιβάλλονται προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

«Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας και τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων. Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται, αναμένονται αναλυτικότερες ανακοινώσεις προς διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων κι επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάζεται στον Λυκαβηττό

Το νεοσύστατο VS Athens art gallery υποδέχεται το κοινό με την έκθεση "Perfect Machine" της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.

"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του "reality check" επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ "inner sanctum" και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.

Οι μυθικές συνθέσεις της Αλεξάνδρας Μπενάκη

Στην Contemporary Athens Fine Art Gallery παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Τι αντιπροσωπεύει το "ΜΩΒ" για τον Δημήτρη Μυτά;

Ο καλλιτέχνης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ.