Ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι – 5 ιδέες για απόδραση σε μνημεία

Γνωστοί αλλά μάλλον ανεξερεύνητοι, άλλοι στο κέντρο της Αθήνας κι άλλοι μερικά χιλιόμετρα μακριά, οι αρχαιολογικοί χώροι μας περιμένουν.

Ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι – 5 ιδέες για απόδραση σε μνημεία

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονική ροή ύστερα από το πλήγμα της πανδημίας, οι υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ξεκινούν ξανά τη λειτουργία τους από 18 Μαΐου, με θερινό ωράριο, ως πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών. Ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου, τίθενται νέοι κανόνες για τις αποστάσεις μεταξύ των επισκεπτών καθώς και τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας κατά την είσοδό τους.

Γνωστοί αλλά μάλλον ανεξερεύνητοι, άλλοι στο κέντρο της Αθήνας κι άλλοι μερικά χιλιόμετρα μακριά, οι αρχαιολογικοί χώροι μας περιμένουν για αποδράσεις και εμείς συγκεντρώσαμε πέντε προτάσεις, αφήνοντας απ’ έξω τα πιο προφανή.

Ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι – 5 ιδέες για απόδραση σε μνημεία - εικόνα 1

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας: Το λατρευτικό κέντρο που κατά την αρχαιότητα φιλοξενούσε τα αινιγματικά Ελευσίνια Μυστήρια παραμένει έως σήμερα τόσο υποβλητικό που αξίζει να διανύσετε μερικά χιλιόμετρα έως την παράκτια πόλη. Μπαίνοντας στο χώρο, ο επισκέπτης θα συναντήσει μεγάλα οικοδομήματα, αψίδες θριάμβου, βωμούς για θυσίες και σημεία με μυθική εμβέλεια, όπως το Πλουτώνειο, το ιερό σπήλαιο απ' όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φανεί ο Πλούτων, ο θεός του Άδη. Τέλος δεσπόζει το περίφημο Τελεστήριο, ο κυρίως ναός της Θεάς Δήμητρας.

Λόφος της Πνύκας: Στο μέσο της λοφοσειράς στα δυτικά της Ακρόπολης δεσπόζει η Πνύκα, το σημείο που συγκαλούταν η Εκκλησία του Δήμου κατά την αρχαιότητα, από τον 6ο αιώνα μέχρι το τέλος του 4ο αιώνα π.Χ. Ακολουθώντας τα όμορφα μονοπάτια του αρχαιολογικού χώρου, ανάμεσα σε ανθισμένα φυτά και δέντρα που προσφέρουν ανακουφιστική σκιά, θα συναντήσετε λαξεύματα σε φυσικούς βράχους, ιστορικές στοές, το δάπεδο από το ιερό του Διός Υψίστου και τα κατάλοιπα από το ηλιοσκόπιο του Μέτωνα, το παρατηρητήριο δηλαδή που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αστρονόμοι.

Ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι – 5 ιδέες για απόδραση σε μνημεία - εικόνα 2

Ολυμπιείο: Αν και απέχει μόλις μερικά λεπτά από το Σύνταγμα, ο Ναός του Ολυμπίου Διός –ή αλλιώς Ολυμπιείο, Στήλες του Ολυμπίου Διός κι ορθότερα Στήλοι του Ολυμπίου Διός– καταγράφει λίγες επισκέψεις από Έλληνες, σε αντίθεση με την τουριστική του εμβέλεια. Αξίζει να κάνουμε μια βόλτα στο εσωτερικό του, να περιεργαστούμε τα ρωμαϊκά λουτρά, τις κλασικές οικίες αλλά και το εμβληματικό ιερό.

Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας: Ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, γνωστός για τον ναό της Αρτέμιδος, βρίσκεται σ’ έναν κολπίσκο κοντά στον οικισμό της Λούτσας και ιστορικά αποτέλεσε μια από τις δώδεκα αρχαίες πόλεις της Αττικής. Πέρα από τον εμβληματικό ναό, η ιερή πηγή, η γέφυρα επάνω στον Ερασινό ποταμό, η παλαίστρα και το γυμνάσιο είναι τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χώρου, που συνδυάζει τη φορτισμένη ενέργεια με το φυσικό κάλλος.

Ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι – 5 ιδέες για απόδραση σε μνημεία - εικόνα 3

Μονή Καισαριανής: Μέσα στο καταπράσινο δάσος της δυτικής πλευράς του Υμηττού, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό θέλγητρο για τους ανοιξιάτικους μήνες, η πλινθόκτιστη Μονή Καισαριανής ιδρύθηκε στην Πρωτοχριστιανική περίοδο και πλέον αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο σταυροειδής, εγγεγραμμένος ναός βυζαντινού ρυθμού, ο νάρθηκας που χτίστηκε μεταγενέστερα και τα κελιά των μοναχών αποτελούν τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος στο μοναστηριακό συγκρότημα, ενώ οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του χρονολογούνται στην οθωμανική περίοδο, με εξαίρεση την σωζόμενη τοιχογραφία με μορφή Θεοτόκου Δεομένης από τον 14ο αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.