
«Χρειαζόμασταν κάτι για να αναπνεύσουμε αλλιώς», επισημαίνει η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου, «να δούμε και να ζήσουμε κάτι που αποδεικνύει ότι το μυαλό δεν σταματά να γεννά ιδέες όταν το κλείνεις αναγκαστικά στα όρια ενός σπιτιού, ότι η φαντασία δεν φρενάρει όταν μας περικυκλώνει ο φόβος για ό,τι συμβαίνει, η αγωνία για το τι μπορεί να συμβεί».
Δίνοντας απάντηση στις παρούσες συνθήκες εγκλεισμού που πέρα από ψυχολογική ασκούν και οικονομική πίεση στον ήδη βεβαρημένο κλάδο των εικαστικών, το Ίδρυμα Ωνάση προχωρά σε αναθέσεις προς καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο για νέα έργα από το σπίτι τους, μέσα σε εκατόν είκοσι ώρες. Μαζί με το Onassis USA, η πρόσκληση απευθύνεται σε δεκάδες σημαντικά ονόματα από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο, από τα Βαρδούσια Όρη έως τη Βηρυτό, από τα Καραντινάτα της Κεφαλονιάς και το Λονδίνο έως το Μανχάταν, το Μπρούκλιν κι άλλα σημεία του αμερικανικού χάρτη. Η Isabella Rossellini, ο Paul Magid, η Λένα Κιτσοπούλου, οι 600 Highwaymen, ο Akira Takayama, ο Ευθύμης Φιλίππου και η Μαρία Παπαδημητρίου βρίσκονται στη λίστα του «Enter», όπως ονομάστηκε το πρότζεκτ.
Ζήτημα είναι οι καλλιτέχνες να δώσουν εργαλεία ώστε να κατανοήσουμε το παρόν, να διδαχτούμε από αυτό, να το αφηγηθούμε και να το ξορκίσουμε, δημιουργώντας παράλληλα μια ψηφιακή χρονοκάψουλα που θα διατηρήσει τη μνήμη αυτής της εποχής για τις μελλοντικές γενιές. Στον πανδημικό χωροχρόνο, τα σπίτια, τα διαμερίσματα, οι κήποι, οι ταράτσες και τα μπαλκόνια γίνονται οι νέες site-specific σκηνές μας. Παιδιά, σύζυγοι, παππούδες, συγκάτοικοι, ακόμα και κατοικίδια επιστρατεύονται ως χαρακτήρες. Όλα τα έργα θα αναρτηθούν στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο Youtube, προσβάσιμα ελεύθερα από κάθε χρήστη. Οπότε, κάνουμε «Enter» σε λίγες ώρες.