Η (επι)κοινωνία του κορονοϊού

Δεν νομίζω ότι προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι μπροστά σε ένα φλέγον ζήτημα, βρισκόμαστε ως λαός (βαθιά) διχασμένοι. Από εκεί και πέρα, η ζωή στην Αθήνα συνεχίζεται...

Η (επι)κοινωνία του κορονοϊού

Δεν νομίζω ότι προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι μπροστά σε ένα φλέγον ζήτημα, όπως αυτό της εξάπλωσης του κορονοϊού, βρισκόμαστε ως λαός (βαθιά) διχασμένοι. Πιστοί εναντίον αγνωστικιστών, υστερικοί εναντίον ζαμανφουτιστών, φανατικοί οπαδοί τού «φύλαγε τα ρούχα σου για να ’χεις τα μισά» εναντίον των πιο χαλαρών «βλέπουμε και κάνουμε»... Εξάλλου, πολύ πριν από την εξάπλωση ενός ιού στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα social media είχαν σπείρει το σπόρο της ακραίας πόλωσης, η οποία όμως στη χώρα μας μπορείς να πεις ότι είναι και εθνικό σπορ.

Μπορεί να μην υπάρχει μεγαλύτερο κλισέ από το «η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση», εδώ όμως πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα. Από τη μία, υπάρχει το πανανθρώπινο πρόσταγμα του κάθε ζωή είναι πολύτιμη, άρα καθένας από εμάς οφείλει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΕΟΔΥ. Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγουμε τις υστερίες και να κοιτάξουμε ψύχραιμα τον πρωτοφανή κίνδυνο που έχουμε μπροστά μας. Και τον χαρακτηρίζω «πρωτοφανή» όχι από άποψη επικινδυνότητας, αλλά ως φαινόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις (συχνότατο πλύσιμο χεριών, μάσκα όπου χρειαστεί κ.ά.), είτε ανήκεις σε ευπαθή ομάδα είτε όχι, μετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Και αυτό επειδή μέχρι τώρα ρουφούσαμε με ευχαρίστηση τα θετικά της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή το να δουλεύεις με Skype από την άλλη άκρη του κόσμου, το να αγοράζεις καθημερινά προϊόντα που έρχονται από την Κίνα σε φτηνές τιμές (αγνοώντας συνειδητά την όποια αρνητική μακροοικονομική πλευρά), το να πετάγεσαι διημεράκι στο Μιλάνο κ.λπ. Ακριβώς αυτές οι παγκοσμιοποιημένες συνθήκες ζωής επιτρέπουν και σε έναν ιό να ταξιδέψει με one way ticket από την Κίνα στην Ελλάδα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις (συχνότατο πλύσιμο χεριών, μάσκα όπου χρειαστεί κ.ά.), είτε ανήκεις σε ευπαθή ομάδα είτε όχι, μετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Από εκεί και πέρα, η ζωή στην Αθήνα συνεχίζεται... Και αυτό θα μεταφέρουμε στο έντυπο «αθηνόραμα» αλλά και στο www.athinorama.gr. Καθημερινά δίνουμε πληροφορίες για το πού μπορεί κάποιος να ξεσκάσει, να κάνει μια κοντινή εξόρμηση ή να δει μια ταινία στην τηλεόραση αλλά και οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει χαλάρωση σε μια εκ των πραγμάτων στρεσογόνα περίοδο. Βέβαια, κάποια από τα events και τις εκδηλώσεις που θα βρείτε, είτε κρατάτε ένα τέυχος στα χέρια σας ή τα διαβάζετε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας, ενδέχεται να έχουν ακυρωθεί, καθώς αρκετές ήταν οι αναβολές που έφτασαν στα γραφεία μας επί του πιεστηρίου. Φρονίζουμε να κάνουμε συνεχή updates με τις νέες πληροφορίες που δεχόμαστε, οπότε καλό είναι να τσεκάρετε πριν από την έξοδό σας αν τελικά το event, η παράσταση ή η συναυλία της επιλογής σας θα γίνει ή όχι.

Τέλος, σας προτρέπω να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο πολύ ωραίο αφιέρωμα του Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλου, που βρίσκεται εδώ. Εκτός του ότι θα καλύψετε τα κενά σας στην κατηγορία ταινιών που αφορούν πανδημίες, θα διαπιστώσετε ότι στις περισσότερες από αυτές η ελπίδα ανατέλλει ύστερα από κάθε δυσκολία. Έτσι θα γίνει και τώρα...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα βιβλία του ΠΣΚ: "Εδώ είναι Βαλκάνια"

Βιβλία από τη... "γειτονιά" μας θα βρείτε στις τρεις προτάσεις μας που θα περιλαμβάνονται εντός και θα κάνουν το ΠΣΚ σου καλύτερο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

Ο φιλέλληνας Robert McCabe φωτογραφίζει την "Ελλάδα μετά τον πόλεμο"

Το αφιέρωμα "Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας" θα βρίσκεται στο μουσείο έως τον Οκτώβριο.

"The End": Ένα νέο graphic novel και έπος επιστημονικής φαντασίας

Το βιβλίο του εικαστικού και DJ Δημήτρη Ρόκου κυκλοφόρησε πρόσφατα και θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Μπερλίν.

"Recovering a Talisman": Τα αόρατα νήματα που κρύβει το textile art

Η έκθεση του Paul Beumer στην CAN συνεχίζεται και τον Αύγουστο.

Ένα υβριδικό espresso bar μόλις άνοιξε στην Κυψέλη

Τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα καφέ-καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα, η γνώση γίνεται παιχνίδι

Πέντε δεκαετίες μετά, ο καλλιτεχνικός θεσμός συνεχίζει να προσφέρει τη μέγιστη σπουδαστική εμπειρία.

Cycladic Nexus: H έκθεση της Ίου που σε ταξιδεύει στον ελληνικό χωροχρόνο

Η σύγχρονη τέχνη έρχεται σε επαφή με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί.