ΛΥ-ΠΟ ΛΥ-ΠΟ, η Άλκη Ζέη καβάλησε το καπλάνι και έφυγε

Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στα 97 της χρόνια.

ΛΥ-ΠΟ ΛΥ-ΠΟ, η Άλκη Ζέη καβάλησε το καπλάνι και έφυγε

«Από τη γιαγιά σας που ζει ακόμη», έγραφε στην αφιέρωσή της στα εγγόνια της στο τελευταίο της βιβλίο «Ένα παιδί από το πουθενά» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο που μας πέρασε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ακόμη και σε ηλικία 97 ετών η Άλκη Ζέη συνέχιζε να γράφει και ο νέος της ήρωας ο μικρούλης Ίκαρος Λαμπρίδης προσπαθούσε να βρει τη θέση του στον κόσμο μέσα στο ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας ανακαλύπτοντας άγνωστες λέξεις, όπως άστεγος και Πολυτεχνείο.

Έτσι όπως εγώ μαθήτρια των πρώτων τάξεων του δημοτικού στην Αθήνα του ΠΑΣΟΚ ανακάλυπτα λέξεις όπως ελληνικός και ισπανικός εμφύλιος, εξόριστος, απαγορευμένα βιβλία και Οκτωβριανή επανάσταση και άρχιζα τις ερωτήσεις. Παίζοντας παράλληλα τα βράδια πριν κοιμηθούμε με την αδελφή μου το περίφημο ΕΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ, το παιχνίδι της Μέλιας και της Μυρτώς, των ηρωίδων στο «Καπλάνι της Βιτρίνας», το πιο εμβληματικό βιβλίο της Ζέη (ΕΥ-ΠΟ όταν η μέρα τελείωνε ευτυχισμένα, ΛΥ-ΠΟ όταν τελείωνε λυπημένα).

Συνδυάζοντας ξεκάθαρη πολιτική θέση, συναισθηματική νοημοσύνη, χιούμορ και φαντασία η πολυδιαβασμένη συγγραφέας έκανε βιβλία την πολυτάραχη ζωή της - από την παιδική της ηλικία στη Σάμο, τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, τη γνωριμία της με τη Διδώ Σωτηρίου και με τον άντρα της, τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, τη συμμετοχή της στην ΕΠΟΝ και την εξορία της στη Χίο μέχρι τη δεκαετή παραμονή της στην ΕΣΣΔ, την επιστροφή στην Ελλάδα, τη χούντα του 1967 και την αυτοεξορία της στο Παρίσι.

Καταφέρνοντας έτσι να κάνει ουσιαστική και απολαυστική (πολιτική) τέχνη και να παραμείνει επίκαιρη, αγαπητή και δημοφιλής μέχρι σήμερα που ο γιος μου και οι φίλοι του λατρεύουν με τη σειρά τους τα βιβλία της και τα θεατρικά έργα που έχουν προκύψει από αυτά, όπως η «Μοβ Ομπρέλα» που παίζεται φέτος, ξεκαρδίζονται και στεναχωριούνται ταυτόχρονα και αρχίζουν τις δικές τους ερωτήσεις. Της ευχόμαστε καλό ταξίδι και κρατάμε όλα αυτά που τα «σημειώματα» που μας άφησε με το καπλάνι πριν πετάξει μακριά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (15-21/4)

Η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, αφιέρωμα σε δύο σημαντικούς Ελευσίνιους καλλιτέχνες και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Στέλιο Φαϊτάκη ετοιμάζει η Roma Gallery

Έλληνες δημιουργοί τιμούν τον ταλαντούχο ζωγράφο που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2023.

Εικαστικοί διερευνούν τη θεραπευτική ιδιότητα ενός "μεταβατικού αντικειμένου"

Η νέα ομαδική έκθεση του T.A.F. / the art foundation αναλύει έναν σημαντικό όρο της ψυχολογίας.