Η Εθνική Βιβλιοθήκη στη νέα εποχή: Πάνω από 200 εκατομμύρια τεκμήρια προστέθηκαν στις διαθέσιμες πηγές

Δεκάδες πηγές από όλο το φάσμα γνωστικών πεδίων ανοίγονται στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη στη νέα εποχή: Πάνω από 200 εκατομμύρια τεκμήρια προστέθηκαν στις διαθέσιμες πηγές

«Το στοίχημα του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί», είχε δηλώσει ο γενικός διευθυντής Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου πριν ακόμη μετεγκατασταθεί ο πυλώνας γνώσης και πολιτισμού στο αρχιτεκτόνημα του «Νιάρχος». Επιμένοντας σε αυτό το στόχο, η ΕΒΕ προχωρά στη νέα εποχή και σταδιακά αναδεικνύει το δυναμικό της, συγχρονισμένο με τα νέα μέσα. Ύστερα από την τελευταία ανακοίνωση, σημαντικός όγκος νέων πληροφοριών προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές πηγές της ΕΒΕ, οι οποίες προσφέρονται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ).

Συγκεκριμένα, δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές που αριθμούν πάνω από 200 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τεκμήρια ανοίγονται στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Ένα ευρύτατο φάσμα γνωστικών πεδίων καλύπτεται, όπως Αρχαιολογία, Εκπαίδευση, Θετικές Επιστήμες, Θρησκεία, Ιστορία, Κλασική Φιλολογία, Κοινωνικές Επιστήμες, Νομική, Οικονομικές Επιστήμες, Τέχνες, Ψυχολογία κ.λπ., με ιδιαίτερη έμφαση στις Ελληνικές και εν γένει στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Στις πηγές συμπεριλαμβάνεται, επίσης, πληροφοριακό υλικό, όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και βιογραφίες.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως η Εθνική Βιβλιοθήκη εξασφάλισε πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές έγκριτων ακαδημαϊκών οίκων και παρόχων, όπως οι Bibliotheca Teubneriana Latina und Thesaurus Linguae Latinae Online, Brepolis Latin Complete κά. Η πρόσβαση τώρα είναι ελεύθερη σε όλους τους χρήστες στα κτίρια της ΕΒΕ μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, ενώ σε πιστοποιημένους χρήστες υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και εκτός αυτής σε ένα σημαντικό αριθμό πηγών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Καλλιτεχνικές συνθέσεις συνδέουν το αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο με τις θάλασσες του κόσμου

Η εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, "Καρνάγια" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Οι νέοι τίτλοι των εκδόσεων Μεταίχμιο που μόλις κυκλοφόρησαν

Οι νέοι τίτλοι που ξεφυλλίζουμε από τη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Δέκα ερωτήσεις στον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο για το λεύκωμα "Lockdowned"

Ο γνωστός φωτογράφος αποτύπωσε με τον φακό του τo λοκντάουν της πανδημίας στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/3-2/4)

Οι Guerrilla Girls φέρνουν την τέχνη τους στο ΚΠΙΣΝ, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανατίζει μια ερημωμένη Αθήνα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

25η Μαρτίου: Ξεναγήσου δωρεάν στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.

Guerrilla Girls: "Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις ακτιβισμό είναι να νιώθεις ταυτόχρονα χαρούμενος και εξαγριωμένος"

Το προβοκατόρικο φεμινιστικό γκρουπ Guerrilla Girls έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διεθνούς διαθεματικού φεστιβάλ WOW – Women of the World στο ΚΠΙΣΝ. Μιλήσαμε με το ιδρυτικό μέλος "Frida Kahlo" για τα φλέγοντα ζητήματα στην τέχνη σήμερα, τη διαφθορά των μουσείων και για το τι εκπροσωπεί για τις ίδιες ο φεμινισμός.