Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/10-1/11)

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι γιορτάζουν την εθνική επέτειο, μια νέα σινε-πρωτοβουλία βάζει στο επίκεντρο τις μεταναστευτικές ροές και μια ενδιαφέρουσα λογο-περφόρμανς ταράζει τη Βρετανική Σχολή.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/10-1/11)

Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου τη Δευτέρα και οι χώροι πολιτισμού απαρνούνται το εισιτήριο. Στην κορυφή της λίστας, ανάμεσα στα δημόσια μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που ετοιμάζουν ειδικές παρουσιάσεις ή εκδηλώσεις, βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υποδέχεται τους εκατοντάδες επισκέπτες του με παρουσίασε του χαμένου χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου. Πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο λατρευτικό άγαλμα της αρχαίας Αθήνας που φιλοτέχνησε ο Φειδίας. Ανά μία ώρα (12μ.-4 μ.μ.), αρχαιολόγοι-φροντιστές του μουσείου οργανώνουν θεματικές παρουσιάσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά, αναλύοντας τις τεχνικές κατασκευής και τα υλικά, τους μύθους και τις αλληγορίες, τη σημασία και την ακτινοβολία του γλυπτού.

Ένα επίκαιρο και μεγάλης σημασίας φεστιβάλ ξεκινάει με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (30/10-3/11). Με τίτλο MOViEMENT, η διοργάνωση συγκεντρώνει στο πρόγραμμά της πάνω από 30 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας (από Ελλάδα, Ιταλία αλλά και Τυνησία, Τουρκία, Αίγυπτο), οι οποίες εξερευνούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο και όχι μόνο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/10-1/11) - εικόνα 1

Οι μηνιαίοι Αναγεννησιακοί Εσπερινοί επιστρέφουν αυτήν την Κυριακή (27/10, 6.30 μ.μ.) στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα). Η μοναδική σχολή αναγεννησιακής πολυφωνίας στη χώρα, Schola Cantorum Sancti Pauli, υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά, αναβιώνει έργα των Thomas Tallis, William Byrd, Nickolas Strogers, κ.α. στο 29ο χορωδιακό Αναγεννησιακό Εσπερινό, ακολουθώντας το τυπικό της λειτουργίας που διαβάζει ο ιερέας μαζί με την χορωδία χωρία από τις γραφές. Οι εσπερινοί γίνονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά με ελληνικές μεταφράσεις των κειμένων.

Τί βλέπει μια ποιήτρια-performer στο παρελθόν της Ελλάδας, της Βρετανίας και στον υπόλοιπο κόσμο; Στο πλαίσιο του εορτασμού των ογδόντα χρόνων του British Council στην Ελλάδα, ετοιμάζεται «Μια performance ποίησης και spoken word» από τη Vanessa Kisuule και την Παυλίνα Μάρβιν. Η βραβευμένη ποιήτρια και performer από το Bristol και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της νέας γενιάς στην Αθήνα, θα διερευνήσουν το ιδιωτικό και το δημόσιο αφήγημα 80 χρόνια πριν και 80 χρόνια μετά μέσα από την ποίηση και τις λέξεις που συνθέτουν το σώμα της δουλειάς τους. Ραντεβού στη Βρετανική Σχολή (είσοδος από Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα 53), στις 30 Οκτώβρη (7 μ.μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/10-1/11) - εικόνα 2

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον Σκιαθίτη συγγραφέα και ξάδελφό του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με μια εκδήλωση στον Πύργο Βιβλίων, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ.). Θα μιλήσουν οι Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Αρετή Βασιλείου, Λάμπρος Βαρελάς, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος επιμελείται όλη τη σειρά εκδηλώσεων «Λόγος 7».

Η Αθήνα συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, τη γιορτή που σημειώνεται από το 1992 και υποστηρίζεται σε πάνω από 170 χώρες. Η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και την συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου διοργανώνει τη δράση «Μητρικός θηλασμός: ζεστή αγκαλιά, υγιεινός τρόπος ζωής». Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου συναντιόμαστε στο Athens Mall στο Μαρούσι, όπου ενημερωτικό έντυπο και όχι μόνο υλικό θα διανέμεται από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.