Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (14-20/9)

Εκλαϊκευμένη επιστήμη με YouTubers, αντιρατσιστική παιδική γιορτή, ημερίδες γύρω από το Alzheimer και μεγάλη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (14-20/9)

Τώρα που τα νέα σιντριβάνια στο Κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχουν ολοκληρωθεί και εντυπωσιάζουν με τις διαφορετικές, πολύχρωμες χορογραφίες που κάνουν, μια νυχτερινή βόλτα ενδείκνυται. Στα μπόνους, αυτό το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 4ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Καλλιθέας, στον Πύργο Βιβλίων έχει αφιέρωμα στον ισπανόφωνο κινηματογράφο και προβάλλεται «Το παιχνίδι της καρέκλας» (9 μ.μ.). Η ταινία της Άνα Κατς ακολουθά τον Βίκτορ Λουχίνε, ο οποίος αφήνει για λίγο τη χώρα που πλέον εργάζεται και επιστρέφει στην Αργεντινή. Η οικογένειά του, προσπαθώντας να καλύψει το χαμένο χρόνο, ετοιμάζει μια σειρά από οικογενειακές γιορτές, μουσικές, παιχνίδια και φαγητά. Όμως ένα αναπάντεχο γεγονός ανατρέπει τα δεδομένα.

Δροσιά από το πάρκο και Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με ελεύθερη είσοδο – τι καλύτερο; Στο χώρο του ΚΠΙΣΝ, η πολύπειρη μουσική ομάδα ετοιμάζει ένα «Ταξίδι στον Νέο Κόσμο». Το ταξίδι αυτό μας πάει σε μελωδίες της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, με μπούσουλα τρεις εμβληματικές μορφές της αμερικανικής μουσικής: τον Αργεντινό συνθέτη Astor Piazzolla, τον θρύλο της κλασικής και ποπ / τζαζ μουσικής George Gershwin και τον ιδιαίτερο και ρηξικέλευθο Leonard Bernstein. Διευθύνει ο μαέστρος Γεώργιος Βράνος ενώ θα ακούσουμε και τον βιρτουόζο του ακορντεόν Klaudiusz Baran. Ραντεβού στο Ξέφωτο αυτήν την Κυριακή 15 του μηνός, στις 9 το βράδυ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (14-20/9) - εικόνα 1

Τα τελευταία χρόνια, η εκλαϊκευμένη επιστήμη έχει βρει νέους διαύλους επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων και το YouTube: υπάρχουν κανάλια που ανεβάζουν βιντεάκια με τέτοιου είδους περιεχόμενο, αποσκοπώντας στο να έρθει πολύ κόσμος σε επαφή με φαινομενικά δυσεπίλυτα, ακατανόητα επιστημονικά θέματα. Το 1o SciTalks Convention έρχεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου για να συστήσει τους δέκα σημαντικότερους (και με την υψηλότερη δημοτικότητα) εκπροσώπους του είδους. Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, θα δούμε από την Αθήνα τους Παύλος Καστανάς (Astronio), Σταύρος Λουβερδής (Απλά η Φυσική) και Φώτης Ζανταλής (Tech to me about it), καθώς και μερικούς από την επαρχία, όπως και κάποιους από το εξωτερικό μέσω τηλεδιάσκεψης. Το «παρών» θα δώσει επίσης ο γνωστός σε όλους Mikeius.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, η οποία είναι στις 18 Σεπτεμβρίου, δύο εκδηλώσεις μας καλούν να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε για τη γνωστή νόσο. Από τη μία, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών δίνει ραντεβού στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στην οποία θα αναλυθούν η γέφυρες που πρέπει να χτίσουμε ως κοινωνία με τους ανθρώπους που νοσούν καθώς και όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για την πάθηση (7 μ.μ.). Από την άλλη, ανοίγουμε «Μια αγκαλιά για το Alzheimer» στην Αίγλη Ζαππείου Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» (5 μ.μ.) με αντίστοιχου περιεχομένου ομιλίες.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (14-20/9) - εικόνα 2

Μαζί θα τα καταφέρουμε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, το Connected We Stand διοργανώνει τριήμερο φεστιβάλ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Δήμου Αθηναίων και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης για την ενημέρωση του κοινού αλλά και την οικονομική ενίσχυση 30.000 θυμάτων πολέμου. Σε ταυτόχρονη σύνδεση με Βρυξέλες, Λεμεσό και Ναύπλιο, η ανοιχτή αντιπολεμική γιορτή υπερακοντίζει τις αποστάσεις και περιλαμβάνει ζωντανές συναυλίες, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, ομιλίες, χορευτικά, αυτοσχεδιαστικά κωμικά θεάματα, έκθεση τέχνης και άλλα. Ραντεβού στο Σύνταγμα και στον εκθεσιακό χώρο που έχει μέσα το μετρό, από την Πέμπτη 19 έως και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

Βλέποντας τη μεγάλη συμμετοχή νέων αλλά και οικογενειών με παιδιά στο γνωστό ετήσιο αντορατσιστικό κάμπινγκ που κάνουν, οι Antinazi Zone-YRE διοργανώνουν τη δεύτερη Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή, στα γήπεδα μπάσκετ στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα στην Λαμπρινή (Άνω Πατήσια). Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα, οι μικροί μας φίλοι ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους γίνονται μια μεγάλη παρέα και παίρνουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες: κινητικά παιχνίδια και κατασκευές, μουσική, face painting, παιδικό βιβλιοπωλείο και πολλές ακόμα δράσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.