Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Ένα νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν με την υπογραφή του Πέτρου Θέμελη, του αρχαιολόγου που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαία Μεσσήνη, είναι η αφορμή για να ταξιδέψουμε για μια ακόμα φορά ως εδώ.

Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Όσα και αν έχεις διαβάσει για την Αρχαία Μεσσήνη, τίποτα δεν σε προιδεάζει με αυτό που θα δεις όταν φτάσεις στο χώρο. Ένα απίστευτο αρχαιολογικό πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα που σε μαγεύει με την ομορφιά και την ιστορία του. Για να το δεις καλά, να το χορτάσεις, θα χρειαστείς περίπου τρεις ώρες αλλά ούτε στιγμή δεν θα βαρεθείς. Σε παίρνει μαζί της η δίνη της ιστορίας καθώς σου αφηγείται όλα όσα έζησε και είδε η πόλη που έκτισε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας το 369π.χ.

Έτσι, με την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης ξεκινάει το βιβλίο του ο γνωστός αρχαιολόγος και αναστηλωτής της πόλης Πέτρος Θέμελης. Γνώστης άριστος της ιστορίας της περιοχής αλλά και εραστής της αρχαίας Μεσσήνης έχει τον τρόπο να σε ταξιδέψει μέσα από τις 144 σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της μακραίωνης παρουσίας της στην περιοχή. Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στην έρευνα και για το πως όλα όσα ξέρουμε για την Μεσσήνη έφτασαν σε μας. Η πόλη έγινε γνωστή κυρίως από τον Παυσανία ο οποίος την επισκέφτηκε μεταξύ 155 και 160μ.χ, 530 δηλαδή χρόνια μετά τη ίδρυσή της, ενώ στη συνέχεια έφτασαν ως εδώ και οι ευρωπαίοι περιηγητές.

Το βιβλίο κοσμούν εξαιρετικές φωτογραφίες που αναδεικνύουν το μεγαλείο της Μεσσήνης αλλά και αρκετά σχεδιαγράμματα που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα κατά την περιήγηση στο χώρο. Ξεχωριστά κεφάλαια φυσικά αποτελούν το Θέατρο (ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας) η Αγορά, τα Ιερά της, το φοβερό Στάδιο, το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα, τα ταφικά μνημεία αλλά και τα οχυρωματικά έργα.

Η μεγαλοσύνη αυτού του αρχαιολογικού χώρου αναδεικνύεται εξαιρετικά μέσα από το βιβλίο του καθηγητή Θέμελη. Αλλά θα είναι ένα ακόμα βιβλίο για την ιστορία μας αν δεν το χρησιμοποιήσετε σαν αφορμή να έρθετε ως «προσκυνητές» ως εδώ.

i Πέτρος Θέμελης | Αρχαία Μεσσήνη | σελ.144 | Εκδόσεις Καπόν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2022

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/11-4/12)

Το φαινόμενο της αστικοποίησης, ο γυναικείος ερωτισμός και η σύγχρονη ιταλική τέχνη εξερευνώνται στα εικαστικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Μια άγνωστη πτυχή του Αλέκου Φασιανού αποκαλύπτεται στην Carwan

Περισσότερα από 100 έργα design που ο ζωγράφος έφτιαξε για την οικογένειά του, σε συνεργασία με επαγγελματίες τεχνίτες, αντανακλούν το πάθος του για τη λεπτομέρεια και την ομορφιά.

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti