Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Ένα νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν με την υπογραφή του Πέτρου Θέμελη, του αρχαιολόγου που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαία Μεσσήνη, είναι η αφορμή για να ταξιδέψουμε για μια ακόμα φορά ως εδώ.

Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Όσα και αν έχεις διαβάσει για την Αρχαία Μεσσήνη, τίποτα δεν σε προιδεάζει με αυτό που θα δεις όταν φτάσεις στο χώρο. Ένα απίστευτο αρχαιολογικό πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα που σε μαγεύει με την ομορφιά και την ιστορία του. Για να το δεις καλά, να το χορτάσεις, θα χρειαστείς περίπου τρεις ώρες αλλά ούτε στιγμή δεν θα βαρεθείς. Σε παίρνει μαζί της η δίνη της ιστορίας καθώς σου αφηγείται όλα όσα έζησε και είδε η πόλη που έκτισε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας το 369π.χ.

Έτσι, με την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης ξεκινάει το βιβλίο του ο γνωστός αρχαιολόγος και αναστηλωτής της πόλης Πέτρος Θέμελης. Γνώστης άριστος της ιστορίας της περιοχής αλλά και εραστής της αρχαίας Μεσσήνης έχει τον τρόπο να σε ταξιδέψει μέσα από τις 144 σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της μακραίωνης παρουσίας της στην περιοχή. Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στην έρευνα και για το πως όλα όσα ξέρουμε για την Μεσσήνη έφτασαν σε μας. Η πόλη έγινε γνωστή κυρίως από τον Παυσανία ο οποίος την επισκέφτηκε μεταξύ 155 και 160μ.χ, 530 δηλαδή χρόνια μετά τη ίδρυσή της, ενώ στη συνέχεια έφτασαν ως εδώ και οι ευρωπαίοι περιηγητές.

Το βιβλίο κοσμούν εξαιρετικές φωτογραφίες που αναδεικνύουν το μεγαλείο της Μεσσήνης αλλά και αρκετά σχεδιαγράμματα που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα κατά την περιήγηση στο χώρο. Ξεχωριστά κεφάλαια φυσικά αποτελούν το Θέατρο (ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας) η Αγορά, τα Ιερά της, το φοβερό Στάδιο, το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα, τα ταφικά μνημεία αλλά και τα οχυρωματικά έργα.

Η μεγαλοσύνη αυτού του αρχαιολογικού χώρου αναδεικνύεται εξαιρετικά μέσα από το βιβλίο του καθηγητή Θέμελη. Αλλά θα είναι ένα ακόμα βιβλίο για την ιστορία μας αν δεν το χρησιμοποιήσετε σαν αφορμή να έρθετε ως «προσκυνητές» ως εδώ.

i Πέτρος Θέμελης | Αρχαία Μεσσήνη | σελ.144 | Εκδόσεις Καπόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση "Μαγικές Εικόνες" στη Ταινιοθήκη

Το Μουσείο Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή έκθεση που μας ταξιδεύει στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, μέσω σπάνιων εκθεμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

"Surface Gravity": Η αστική συνθήκη αντανακλάται στην τέχνη του δρόμου

Ο Δημήτρης Δάλλας εγκαινιάζει στην Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προβάλλει την αστική ζωή, μέσα από έντονες χρωματικές συνθέσεις.

Μια εμβυθιστική εμπειρία προσφέρει η οπτικοακουστική εγκατάσταση "LAPSE" στο Νιάρχος

Το έργο των σύγχρονων καλλιτεχνών Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan εκμηδενίζει χρόνο και αποστάσεις, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό ταξιδιωτικό βίωμα.

Διαδικτυακή εξαγωγή για το δεύτερο μέρος του "Metalogues2022"

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει και να εξερευνήσει συνεργασίες και εφαρμογές Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR) στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.

My εκλεκτά κρεατο-μαγειρέματα

Στα My market, η ποιοτική κρεατοφαγία είναι εγγυημένη με επιλογές που ικανοποιούν τους ορκισμένους κρεατοφάγους όσο και εκείνους που φυλάνε το κρέας για ειδικές περιστάσεις.

"Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της Αφθονίας": Πολιτιστική κληρονομιά και η αειφορία της Μητέρας-Γης

Η ομαδική εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στην κυκλαδίτικη Κέα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτογραφίας και σχεδίου.

Νέα ημερομηνία για τους "7 τρελούς" της Ελεάνας Τσίχλη

Ενημερωθείτε για το πότε θα παιχτεί η παράσταση "Οι 7 τρελοί" στην Πειραιώς 260 και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν ήδη εισιτήρια.