Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Ένα νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν με την υπογραφή του Πέτρου Θέμελη, του αρχαιολόγου που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαία Μεσσήνη, είναι η αφορμή για να ταξιδέψουμε για μια ακόμα φορά ως εδώ.

Ο Πέτρος Θέμελης γράφει για την «Αρχαία Μεσσήνη»

Όσα και αν έχεις διαβάσει για την Αρχαία Μεσσήνη, τίποτα δεν σε προιδεάζει με αυτό που θα δεις όταν φτάσεις στο χώρο. Ένα απίστευτο αρχαιολογικό πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα που σε μαγεύει με την ομορφιά και την ιστορία του. Για να το δεις καλά, να το χορτάσεις, θα χρειαστείς περίπου τρεις ώρες αλλά ούτε στιγμή δεν θα βαρεθείς. Σε παίρνει μαζί της η δίνη της ιστορίας καθώς σου αφηγείται όλα όσα έζησε και είδε η πόλη που έκτισε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας το 369π.χ.

Έτσι, με την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης ξεκινάει το βιβλίο του ο γνωστός αρχαιολόγος και αναστηλωτής της πόλης Πέτρος Θέμελης. Γνώστης άριστος της ιστορίας της περιοχής αλλά και εραστής της αρχαίας Μεσσήνης έχει τον τρόπο να σε ταξιδέψει μέσα από τις 144 σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της μακραίωνης παρουσίας της στην περιοχή. Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στην έρευνα και για το πως όλα όσα ξέρουμε για την Μεσσήνη έφτασαν σε μας. Η πόλη έγινε γνωστή κυρίως από τον Παυσανία ο οποίος την επισκέφτηκε μεταξύ 155 και 160μ.χ, 530 δηλαδή χρόνια μετά τη ίδρυσή της, ενώ στη συνέχεια έφτασαν ως εδώ και οι ευρωπαίοι περιηγητές.

Το βιβλίο κοσμούν εξαιρετικές φωτογραφίες που αναδεικνύουν το μεγαλείο της Μεσσήνης αλλά και αρκετά σχεδιαγράμματα που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα κατά την περιήγηση στο χώρο. Ξεχωριστά κεφάλαια φυσικά αποτελούν το Θέατρο (ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας) η Αγορά, τα Ιερά της, το φοβερό Στάδιο, το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα, τα ταφικά μνημεία αλλά και τα οχυρωματικά έργα.

Η μεγαλοσύνη αυτού του αρχαιολογικού χώρου αναδεικνύεται εξαιρετικά μέσα από το βιβλίο του καθηγητή Θέμελη. Αλλά θα είναι ένα ακόμα βιβλίο για την ιστορία μας αν δεν το χρησιμοποιήσετε σαν αφορμή να έρθετε ως «προσκυνητές» ως εδώ.

i Πέτρος Θέμελης | Αρχαία Μεσσήνη | σελ.144 | Εκδόσεις Καπόν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.