Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές

Χρήστος Χωμενίδης για ελληνικό μυθιστόρημα, Sebastian Fitzek για ξενόγλωσσο και Χάρης Βλαβιανός για ποίηση. Δείτε αναλυτικά όσους ξεχώρισαν φέτος.

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές

Την αναγκαιότητα της ύπαρξης του βιβλίου στη ζωή μας ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τα Public, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στην 6η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου. Η αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής πλημμύρησε με πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές και ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου. Για πρώτη φορά στη διοργάνωση, τη βράβευση παρακολούθησαν σχολεία και μεμονομένοι αναγνώστες, όπως και αναγνωστικές λέσχες, βλέποντας από κοντά τους συγγραφείς που αυτοί επέλεξαν.

Οι αναγνώστες διάλεξαν ανάμεσα σε 2.500 υποψήφια βιβλία, 1.800 συγγραφείς και 160 εκδοτικούς οίκους, βραβεύοντας 9 διαφορετικές κατηγορίες. Μάλιστα κάποιοι τυχεροί από το κοινό, συνάντησαν από κοντά τους νικητές της βραδιάς στο ειδικά διαμορφωμένο Book Lounge.

Αναλυτικά οι νικητές των βραβείων κοινού:

Ελληνικό μυθιστόρημα: «Ο φοίνικας» , Χρήστος Χωμενίδης

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 1

Με πρωταγωνιστές τον Πάρη και την Ήβη (που στην πραγματικότητα αποτελούν μυθιστορηματική αντανάκλαση του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ), ο Χωμενίδης δημιουργεί ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει αρμονικά φαντασία και πραγματικότητα. Θέματα όπως ο έρωτας, η ταυτότητα, η καταγωγή, η προδοσία πλέκονται μέσα σε σημαντικές χρονικές περιόδους για την χώρα μας (Βαλκανικούς πολέμους, Μικρασιατική Καταστροφή, Μεσοπολεμική Αθήνα) . Σε κομβικά σημεία της πλοκής εμφανίζονται σημαντικές φιγούρες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Εκδόσεις Πατάκη

Μεταφρασμένο μυθιστόρημα: «Το δέμα», Sebastian Fitzek

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 2

Η ψυχίατρος Έμα Στάιν, πέφτει θύμα βιασμού και από τότε κλείνεται στον εαυτό της και στο σπίτι της. Η ίδια πιστεύει πως ο βιαστής της είναι ο «κουρέας» ο οποίος βιάζει τα θύματα του, έπειτα ξυρίζει το κεφάλι τους (όπως έγινε και με την ιδία) και τέλος τα δολοφονεί. Έξι μήνες μετά ο ταχυδρόμος της παραδίδει ένα δέμα για τον γείτονα της, που δεν έχει δει ποτέ. Το σπίτι του φαίνεται εγκαταλελειμμένο και ενώ η ίδια στην αρχή αρνείται, κάτι της εξάπτει την περιέργεια. Θα την κάνει αυτό το δέμα να βγει από το καταφύγιο της; Τι βρίσκεται μέσα στο δέμα και ποιος είναι ο μυστηριώδης γείτονας; Συνδέονται όλα αυτά με τον «κουρέα» ; Ο κορυφαίος Γερμανός συγγραφέας συνθέτει ένα ψυχολογικό θρίλερ που κρατάει σε αγωνία τον αναγνώστη και κορυφώνει βαθμιαία την ιστορία.

Εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Ελληνικό non-Fiction: «Περπατώντας στην Αθήνα» , Νίκος Βατόπουλος

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 3

Όποιος λέει πως έχει δει όλες τις γειτονιές και γωνιές της Αθήνας, σίγουρα λέει ψέματα. Με ξεναγό τον Νίκο Βατόπουλο, θα περιηγηθείς στην αθέατη μεριά της πόλης, σε περιοχές με μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορία, με ιδιαίτερα σπίτια και έντονο παρελθόν. Από το Κολονάκι και το Παγκράτι, στην Βικτώρια και στον Πειραιά. Από μυστηριακά σπίτια, σε ξεχασμένες σκάλες και στενά μέχρι την αστική Αθήνα του σήμερα με την διαφορετική αρχιτεκτονική και την περασμένη αίγλη.

Eκδόσεις Μεταίχμιο

Ελληνική σύγχρονη ποίηση: «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» , Χάρης Βλαβιανός

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 4

Ο Χάρης Βλαβιανός επανέρχεται επτά χρόνια μετά την τελευταία του ποιητική συλλογή με ανανεωμένο βλέμμα. Στις πέντε ενότητες της συλλογής συναντάς ζητήματα όπως, η συνεχής αναζήτηση νοήματος, το τραύμα του παρελθόντος, η αδυναμία επικοινωνίας στις καθημερινές επαφές. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το λευκό σε όλες τις αποχρώσεις και εντάσεις του- το τυραννικό λευκό της άγραφης σελίδας, το εναγώνιο λευκό της σιωπής, το βουβό λευκό του πένθους, το θαμπό λευκό της μνήμης, το λευκό ως σύμβολο λύτρωσης και ελπίδας, ως σημείο αναγέννησης.

Εκδόσεις Πατάκη

Ελληνική παιδική λογοτεχνία: «Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου» , Αντώνης Παπαθεοδούλου

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 5

Το πιο πολύτιμο αγαθό στη γη, το νερό, κινδυνεύει και πρέπει να προστατευτεί. Οι μικροί μπόμπιρες που θα ταξιδέψουν στο αρχηγείο του μπλε κύκλου θα μάθουν από τα μέλη του, που είναι οι υπερασπιστές, μελετητές, επιστήμονες και προστάτες του, να το φροντίζουν και να το υπερασπίζονται, ώστε να φτάνει για πάντα και για όλους. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει πια να είναι μυστικό, βοηθά στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: « Όλα ξεκίνησαν όταν μου έφεραν τον Ζαχαρία» , Βέρα Πρατικάκη

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 6

Τι γίνεται όταν στην οικογένεια έρχεται ένα δεύτερο παιδί; Η ιστορία ενός μεγάλου αδερφού που τόσο δεν άντεχε τον μικρό Ζαχαρία, που έφτιαξε βασανόμετρο για να μετράει τα βάσανά του, όσο ο μικρός αδερφός του μεγάλωνε. Οι περιπέτειες αρχίζουν όταν το σχέδιο να τον ξεφορτωθεί πετυχαίνει, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχε φανταστεί και πρέπει να τον φέρει πίσω. Ένα βιβλίο για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού σε μια οικογένεια και για το τι συμβαίνει όταν τα μεγάλα αδέρφια δεν τα πάνε και τόσα καλά με τους μικρούς «εισβολείς».

Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου): «Το δώρο» , Στέφανος Ξενάκης

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 7

Το βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη είναι ένα δώρο προς τους αναγνώστες, ένα εργαλείο για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να αγκαλιάσεις τους γύρω σου και βρεις τον τρόπο να ζεις την ζωή σου με τον καλύτερο τρόπο. «Το δώρο» αφηγείται μικρές ιστορίες της καθημερινότητας, μικρά θαύματα που συμβαίνουν σε όλους μας αλλά τα προσπερνάμε, χάνοντας την σημασία και το νόημα τους. Η ζωή η ίδια είναι ένα δώρο και στο βιβλίο θα βρεις τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να την σπαταλάς.

Εκδόσεις Key Books.

Κατηγορία «έκπληξη», Αξέχαστος ήρωας: « Ήρθε το χαρτί», Κώστας Μαλλιάτσης Σάλας

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 8

Την δική του οπτική για το στρατό δίνει μέσα από το βιβλίο του ο κωμικός Κώστας Μαλλιάτσης. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο, όπου ο ίδιος καταγράφει τις σκέψεις του και παρουσιάζει με το δικό του κωμικό στυλ την θητεία του στο στρατό. Αστείες ιστορίες, συναισθήματα και συμβουλές συνθέτουν ένα βιβλίο που θα κάνει τους παλιούς να θυμηθούν με νοσταλγία-ή και όχι-το δικό τους φανταριλίκι, αλλά και θα προετοιμάσει τους νέους.

Εκδόσεις Χρονικό

Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς: Little Tree Books & Coffee (Κουκάκι)

Βραβεία Bιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 9

Ένας χώρος ήσυχος και φιλόξενος, που ανταποκρίνεται απόλυτα σε αυτό που δηλώνει το όνομά του. Νόστιμες λιχουδιές, αλμυρές τάρτες, ιδιαίτερα σάντουιτς και…καφές, παρέα με βιβλία για όλα τα γούστα συνθέτουν το «Little Tree» . Το μαγαζί αγαπάει τους βιβλιολάτρεις και οι βιβλιοφιλικές γωνιές του, τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και οι γεμάτες βιβλιοθήκες του το δηλώνουν φανερά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.