Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά

Για οκτώ ημέρες το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» φιλοξενεί για πέμπτη συνεχή χρονιά μια πολυμορφική φιέστα με συνολικά 742 συμμετοχές καλλιτεχνών (!) και δράσεις, συναυλίες, περφόρμανς, events για κάθε γούστο και ηλικία.

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά

Το Summer Nostos Festival κατάφερε να γίνει σε χρόνο-ρεκόρ η σπουδαιότερη free γιορτή της Αθήνας. Και αυτό το πέτυχε προσφέροντας υψηλότατη ποιότητα παραγωγής, πρωτοκλασάτα ονόματα κι έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό συμμετοχών (φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, με 742 ονόματα να φιγουράρουν στο ρόστερ του), και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο! Το φεστιβάλ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είναι μια φιέστα ανοιχτή σε κάθε ηλικία, η οποία ανανεώνεται συνεχώς –φέτος (23-30/6) θα δούμε νέες εγκαταστάσεις, όπως ο στεγασμένος θόλος στον Λαβύρινθο και μια υδάτινη κατασκευή στο Κανάλι–, αγκαλιάζοντας κάθε έκφανση της τέχνης.

Και στην πέμπτη του διοργάνωση, τα βαριά χαρτιά του Summer Nostos Festival δεν είναι άλλα από τους τραγουδιστές και τα συγκροτήματα που βρίσκονται στην αιχμή της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό Andrew Bird και Neneh Cherry αλλά και τα συγκροτήματα Balthazar και Low, που πρωταγωνιστούν στο διεθνές ανεξάρτητο στερέωμα. Παράλληλα έχουμε αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι με τον Γιώργο Μαργαρίτη, την πάντα ακμαία Άλκηστη Πρωτοψάλτη και το εκρηκτικό γυναικείο φωνητικό σύνολο YALLA 2.0, με μπροστάρισσα τη Μαρίνα Σάττι.

Από εκεί και πέρα, από όλα έχει ο (καλλιτεχνικός) μπαχτσές: το τελευταίο έργο-σκηνικό θέαμα της Ορελιά Τιερέ-Τσάπλιν, η εικαστική σύνθεση του Brian Eno, δεκάδες παιδικές δραστηριότητες καθώς και το δημοφιλέστατο SNF Run, το οποίο θα σημάνει την έναρξη του φεστιβάλ την Κυριακή 23/6 (αντέχετε άραγε να τρέξετε από το Καλλιμάρμαρο μέχρι το «Σταύρος Νιάρχος»;). Διαβάστε παρακάτω τι δεν πρέπει να χάσετε από το φετινό SNF…

Ρυθμοί, μίνιμαλ εντάσεις, ατμόσφαιρες

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 1

Οι Balthazar (25/6, 8.30 μ.μ.) έρχονται με μια ανανεωμένη μουσική attitude, όπως προκύπτει από τον καινούργιο τους δίσκο «Fever». Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ο Jinte Deprez και ο Maarten Devoldere ασχολήθηκαν με τα προσωπικά τους projects, επικεντρωμένοι στα δικά τους r&b ή αρτίστικα τζαζικά τοπία, με αποτέλεσμα στο νέο τους άλμπουμ να κυριαρχεί μια φωτεινή και άκρως ρυθμική ατμόσφαιρα – και διάθεση. Οπότε το βελγικό γκρουπ αναμένεται στην εμφάνισή του στο Κανάλι να μας δείξει τον νέο, πολύ πιο ώριμο και δημιουργικό εαυτό του, γεγονός που έχει ήδη καταγραφεί στην εν εξελίξει ευρωπαϊκή περιοδεία του.

Από την άλλη, η 25ετής πορεία των Low (27/6, 10 μ.μ.) δείχνει μια όλο και πιο ενδιαφέρουσα ανάπτυξη μινιμαλιστικών δομών κι εντάσεων σε συνδυασμό με την αρμονία των φωνητικών της Mimi Parker και του Alan Sparhawk. Το τελευταίο τους άλμπουμ «Double negative», μάλιστα, αποδεικνύει τα επίπεδα του δημιουργικού τους πειραματισμού και είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους – και με αυτό εμφανίζονται στο Ξέφωτο. Τέλος, η Soap&Skin (24/6, 8.30 μ.μ.) έρχεται στο Κανάλι για να μας δείξει πόση αισιοδοξία μπορεί να χωρέσει στη δική της αρτίστικη electronic, όπως αυτή προκύπτει από το άλμπουμ της «From gas to solid / You are my friend».

Η σύγχρονη τέχνη δίνει το «παρών»

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 2

Φέτος το φεστιβάλ αφιερώνει σημαντικό κομμάτι του στη σύγχρονη τέχνη, μεταμορφώνοντας όλους τους χώρους του «Σταύρος Νιάρχος» σε ένα συνεχές art show space: δεκάδες έργα από την Artworks, την ομάδα που δημιούργησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη στήριξη νέων Ελλήνων καλλιτεχνών (όπως ο Αύγουστος Βεϊνόγλου και η Ράνια Μπέλλου), παρουσιάζονται ανά σημεία, ενώ το μεγάλο συμμετοχικό έργο «Tape art» περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας να βάλουν το λιθαράκι τους, προσθέτοντας κομμάτια χαρτοταινίας για να συμπληρωθεί το τελικό σχέδιο του mural. Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει από έναν μαέστρο της ηλεκτρονικής πρωτοπορίας: ο Brian Eno φέρνει το «77 million paintings», μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση που συνδυάζει ambient νότες και εικόνες ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο επισκέπτης.

Η ουσία των μουσικών πραγμάτων

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 3

Με το πρόσφατο άλμπουμ του «My best work yet», ο Andrew Bird δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μας υπενθυμίσει τη δύναμη της σύγχρονης ευρείας ποπ –με ισχυρές folk καταβολές–, όταν γίνεται το όχημα για επείγοντα κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα· με την προϋπόθεση ότι αυτά παίρνουν τη μορφή πανέμορφων τραγουδιών. Έτσι ο Andrew Bird εμφανίζεται live (24/6, 10 μ.μ.) στο Ξέφωτο –με τα τραγούδια, τη φωνή, το βιολί, το σφύριγμά του– για να μας κάνει να νιώσουμε την ουσία και τη φύση των πραγμάτων.

Δύο σπουδαίες ντίβες

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 4

Το πρόσφατο «Broken politics» της Neneh Cherry (25/6, 10 μ.μ., φωτό) ουσιαστικά συνδυάζει όλα τα επιμέρους στοιχεία που διαμορφώνουν τη μουσική της προσωπικότητα από τα ’80s μέχρι σήμερα: από το punk και το trip hop, μέσα από τη world jazz και το human soul rap, στα επιτακτικά σύγχρονα ερωτήματα. Η Neneh συντονίζει θαυμάσια τη μουσική της με όλα αυτά τα στοιχεία στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ. Και η Rita Wilson, με το πρόσφατο άλμπουμ της «Halfway to home», βρίσκεται σε μια διαδικασία καλλιτεχνικού επαναπροσδιορισμού, γεγονός που κάνει την εδώ παρουσία της (Εναλλακτική Σκηνή, 29/6, 7.30 μ.μ.) λίαν ενδιαφέρουσα.

Ακροβατικά, hip hop και κρητικά

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 5

Ένα θεατρικο-χορευτικό rollercoaster ξεκινά στο Summer Nostos Fesival κι επιβιβαζόμαστε για να δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ την εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν Ορελιά Τιερέ-Τσάπλιν στο έργο της μητέρας Βικτόρια Τσάπλιν «Bells & spells» ένα θέαμα που αξιοποιεί τις τεχνικές του τσίρκου (26/6, 7.30 μ.μ.), ανερχόμενους χορογράφους που παρουσιάζουν, υπό την εποπτεία του Άκραμ Καν, το «Portraits in otherness» (27/6, 7.30 μ.μ., Εναλλακτική Σκηνή) και τους Boy Blue με την απογειωτική hip hop παράστασή τους «Project R.E.B.E.L.» (28/6 στην Αγορά και 29/6 στην Εναλλακτική, 7.30 μ.μ.). Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις ξεχωρίζουμε το μουσικοχορευτικό θέαμα-κρητικό γλέντι του χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη και του μουσικού Αντώνη Μαρτσάκη (27/6, 9 μ.μ.), που θα στηθεί στο Κανάλι.

Γυμναστική και θέαμα για τους μικρούς επισκέπτες

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 6

Κάθε ημέρα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά: καγιάκ, αναρρίχηση, ποδόσφαιρο, μπάντμιντον και πινγκ πονγκ, μεταξύ άλλων, κρατούν απασχολημένους τους μικρούς επισκέπτες, ενώ οι επιδέξιοι τσιρκολάνοι Circus Outdoors κάνουν ανά στιγμές την εμφάνισή τους. Την παράσταση κλέβει το «Circus Cosmos» (23-24/6, 7.30 & 11 μ.μ.), με τον καταξιωμένο stand up κωμικό Γιώργο Χατζηπαύλου και τον μάγο Mark Mitton να συμπράττουν για ακόμη μία χρονιά με διεθνείς καλλιτέχνες του τσίρκου για το πιο απολαυστικό οικογενειακό θέαμα.

Γυμνάζουμε το μυαλό μας με τον Ρούμπικ

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 7

Αν το σκάκι είναι ταυτισμένο με τη στρατηγική σκέψη, ο κύβος του Ρούμπικ είναι το εργαλείο που μετρά τη μαθηματική ευφυΐα κάποιου αλλά και την ταχύτητά του στις αλγοριθμικές διαδικασίες. Το τρισδιάστατο μηχανικό παζλ που έχει παιδέψει αμέτρητους επίδοξους λύτες ανά την υφήλιο έχει την τιμητική του στο φετινό φεστιβάλ, με αφορμή τα τεσσαρακοστά πέμπτα γενέθλιά του. Τα πρώτα τρία βράδια (23-25/6) καλλιτέχνες που ασχολούνται εικαστικά με περίπλοκες συνθέσεις και κατασκευές οργανώνουν εργαστήρια και παρουσιάσεις, ενώ το επόμενο τριήμερο (26-30/6) μερικοί από τους πιο γρήγορους λύτες μιλούν για τα μυστικά του κύβου, ενώ το πρόγραμμα κορυφώνεται με τον ίδιο τον Έρνο Ρούμπικ (28/6).

Σκηνικές ανατροπές στη Λυρική

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 8

Η κωμικοτραγική φιγούρα της «Μήδειας» του Μποστ γίνεται οπερέτα από τον Νίκο Κυπουργό και παρουσιάζεται για ένα διήμερο (27-28/6, 8 μ.μ.) στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Λυρικής, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και Bijoux De Kant. Με αυτό το φύσει ανατρεπτικό έργο, που μεταγράφει τους κανόνες και τους κώδικες της τέχνης του Μποστ σε όρους μουσικού θεάτρου, ξεκινάει ο κύκλος «Opereta restart» της ΕΛΣ. Ανατρεπτική διάθεση δείχνει και το κουαρτέτο κρουστών So Percussion –που παίζει στον ίδιο χώρο (23/6, 8 μ.μ.)– πάνω σε μια ευρεία γκάμα σύγχρονης μουσικής, αλλά με εμφανέστατη την αίσθηση του δημιουργικού χιούμορ.

Με πλήθη πιστών, έντεχνων και λαϊκών

Summer Nostos Festival: Η μεγαλύτερη free γιορτή της πόλης επιστρέφει δυναμικά - εικόνα 9

Σχεδόν όλο τον προηγούμενο χρόνο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ήταν «Σε απευθείας σύνδεση» με τον κόσμο που τη λατρεύει, ένα μεγάλο κοινό που έχει εκτιμήσει τη μακρόχρονη και πολυμουσική της προσφορά, ένα δημιουργικό ταξίδι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνικού τραγουδιού. Ακριβώς το ίδιο θα κάνει και στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ (23/6, 10 μ.μ.). Στην ίδια σκηνή, ύστερα από τρία βράδια (26/6, 10 μ.μ.) ο μετρ του λαϊκού «ήχου της Ομόνοιας», ο σπουδαίος Γιώργος Μαργαρίτης, ο άνθρωπος που ξέρει να γεμίζει πίστες και να κρατάει το γλέντι επί ώρες, θα δώσει το δικό του μοναδικό ρεσιτάλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ψίθυροι στα Χέρια μου": Πώς τα στοιχεία της φύσης καθορίζουν τη ζωή μας

Η έκθεση συγκροτεί μια οπτική πανδαισία που έχει ως αφετηρία την εσωτερική πυξίδα της καλλιτέχνιδας Δήμητρας Σκανδάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2022

Παιδικά εργαστήρια τέχνης στη Sianti

Η γκαλερί καλεί τους μικρούς φιλότεχνους να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια μέσα από τα οποία θα εξοικειωθούν με τον κόσμο της τέχνης και θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Συζητήσεις και εργαστήρια στο Atopos με αφορμή την έκθεση "The Tyvek Project"

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Η Cheapart μετακομίζει δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Η φετινή διοργάνωση Cheapart 2022 | Desire for Art έρχεται ανανεωμένη σε νέο χώρο, με πάνω από 90 καλλιτέχνες.

Art Athina 1993-2022: Μια εικαστική ιχνηλάτηση για την ελληνική φουάρ στο ΙΣΕΤ

Την αρχειακή έκθεση συνοδεύει ένα επετειακό λεύκωμα 360 σελίδων αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ίδρυση της Art Athina.

"Ιχνουργήματα": Μια σειρά σχεδίων του Δημοσθένη Αγραφιώτη

Τα σχέδια αυτά έχουν δημιουργηθεί σε βάθος σαράντα χρόνων και παρουσιάζονται σε ποικιλία μεγεθών, χαρτιών, τεχνικών και εναλλακτικών τρόπων προβολής στο χώρο.

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης διερευνά το ζήτημα της "γεωκουλτούρας"

Το συνολικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης παρουσιάστηκε σήμερα σε σχετική συνέντευξη τύπου.