Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/5)

Απολαυστικοί τζαζ αυτοσχεδιασμοί με θέα τη θάλασσα, θεατρική φρεσκάδα σε παλιά αμαξοστοιχία, φιλοσοφικές κόντρες και urban παρτάρισμα απογειώνουν την εβδομάδα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/5)

Η τελευταία προβολή του ciné-club του Γαλλικού Ινστιτούτου για τη σεζόν, πριν το ξεκίνημα των θερινών προβολών, συνδέεται με τη «Νύχτα των Ιδεών», το φιλοσοφικό θεσμό που φέτος έχει θεματική την ευτυχία, και η ταινία που επιλέγεται είναι η πλέον κατάλληλη. «Το χρονικό ενός καλοκαιριού» του Ζαν Ρους, ένα ντοκιμαντερίστικο ψυχογράφημα τους θερινούς μήνες του ’60 στο Παρίσι και στο Σαν Τροπέ, όπου άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Είστε ευτυχισμένοι;», έρχεται την Τρίτη 14 του μηνός στις 7.30 το βράδυ. Αμέσως μετά από την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του Μάρκο Γκαστίν, σκηνοθέτη και παραγωγού, και του Παύλου Κάβουρα, ανθρωπολόγου, την οποία θα συντονίσει η ομάδα Gavagai.

Τι γίνεται όταν ένα σταθερό τζαζ ντουέτο συναντά, για μια και μόνο εμφάνιση, ένα διαφορετικό μουσικό, δίνοντας χώρο στον αυτοσχεδιασμό και τη σκηνική χημεία; Οι The 3rd Man Element, όπως προδίδει και το όνομά τους, ποντάρουν σε αυτό το στοίχημα της τυχαιότητας, με μόνιμα μέλη τον Χρήστο Αλεξόπουλο στο πιάνο/ πλήκτρα και τον Βασίλη Ποδαρά στα τύμπανα. Αυτήν την Κυριακή (12/5), στο πλαίσιο των Jazz Chronicles στο ΚΠΙΣΝ, το γκρουπ επιλέγει όχι έναν αλλά δύο μουσικούς να συνομιλήσει: τον David Lynch (τενόρο/ σοπράνο σαξόφωνο/ φλάουτο) και τον Τάκη Πατερέλη (τενόρο/ σαξόφωνο). Τι θα προκύψει; Η απάντηση στις 9 το βράδυ, στο Φάρο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/5) - εικόνα 1

Το να βλέπεις μια παλιά αντίκα αμαξοστοιχίας να μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή είναι από μόνο του κάτι όμορφο, πόσο μάλλον όταν οι συμμετέχοντες είναι νεανικές ομάδες με φρέσκες ιδέες. Για ένατη χρονιά, «Τα 12 Κουπέ» δίνουν το «παρών» στο Γκάζι με ένα πολυήμερο πρόγραμμα που ξεκινά από τις 12 του μηνός και φτάνει μέχρι τις 26. Με κέντρο τις έννοιες του ταξιδιού, της περιπλάνησης και της διαδρομής, καλλιτεχνικά πρότζεκτ από ομάδες ή μεμονωμένους καλλιτέχνες που προορίζονται για μικρό κοινό παρουσιάζονται, επιστρατεύοντας χορευτικά περφόρμ, θεατρικά κείμενα, video art κά. Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου, των οποίων η διανομή ξεκινά από τις 7 μ.μ. κάθε ημέρα.

Ο καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός στόχος της Σοφίας Βγενοπούλου για το Εθνικό Θέατρο επιστεγάζεται με το Εφηβικό Φεστιβάλ, το οποίο για δεύτερη χρονιά ανεβάζει στη σκηνή παραστάσεις από, με και προς εφήβους. Στο ανακαινισμένο υπόγειο του REX, οκτώ παραστάσεις μας συντροφεύουν μέχρι τις 19 Μαΐου – αποτελέσματα της συνεργασίας των παιδιών με επαγγελματίες του θεάτρου, που θεματικά συνδιαλλέγονται με το νεαρό της ηλικίας, την ορμή και τα οράματα των εφήβων. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του γεστιβάλ, μάλιστα, θα διοργανωθούν δυο εκπαιδευτικές δράσεις/ masterclasses. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/5) - εικόνα 2

Πόσο έχει αλλάξει η έννοια της ευτυχίας –αυτή η συναισθηματική κατάσταση που απασχόλησε τη φιλοσοφική σκέψη από τα γεννοφάσκια της– στη σημερινή κοινωνία, όπου όλα τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και ανατρέπονται οι σταθερές; Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Νύχτα Ιδεών έρχεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο και διεγείρει το ενδιαφέρον για κάθε έναν που αγαπά τη συζήτηση και το στοχασμό. Με κεντρικό θέμα την ευτυχία, ομιλίες, λογομαχίες, συναντήσεις, συναυλίες, περφόρμανς και μια προσομοίωση μιας δίκης όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν αν πρέπει να εγκαταλείψουμε την πόλη για να βρούμε την ευτυχία, έρχονται στις 17 του μηνός, από τις 6.30 το απόγευμα.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για μία ακόμη φορά την ομάδα του TEDxPanteionUniversity, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στο «The Age of Smupid», τη σημερινή εποχή δηλαδή που χαρακτηρίζεται από υπερπληθώρα τεχνολογικών εργαλείων και έχει κάνει τον άνθρωπο έξυπνο και ανόητο ταυτόχρονα. Στις 11 Μαΐου, άνθρωποι από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων προβάλλουν τη δική τους οπτική πάνω στη συγκεκριμένη θεματική.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/5) - εικόνα 3

Το Athens Trigono, το πρόγραμμα πιλοτικής παρέμβασης που είχε συσταθεί για την ενσυνείδητη μετάβαση του Εμπορικού Τριγώνου σε μια πλήρως πεζοδρομημένη ζώνη, ολοκληρώνει τον κύκλο του και ετοιμάζει μια πολυσυλλεκτική γιορτή στη γειτονιά που αγαπάμε. Αυτό το Σαββατοκύριακο, street art δρώμενα, ποδηλατάδες για όλες τις ηλικίες (με την ομάδα Skirt Ride), επιδείξεις, μουσική, vintage design αντικείμενα αλλά και μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση με πορτρέτα καταστηματαρχών σας περιμένουν στην Παλαιά Αποθήκη Χάρτου (Χρυσοσπηλιωτίσσης) και πέριξ.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ο χώρος πάνω στη Φωκίωνος Νέγρη της Κυψέλης που έχει λάβει νέα μορφή κοινωνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες με διαχειριστή το Impact Hub, μετατρέπεται για μια μέρα σε Σούπερ Κυψέλη και φιλοξενεί μια μεγάλη αγορά, που πέρα από τα μόνιμα εμπορικά της καταστήματα περιλαμβάνει πρόσωπα από την γειτονιά με προϊόντα και υπηρεσίες, τοπικούς τεχνίτες, DIY χειροτέχνες, καλλιτέχνες και μικρές επιχειρήσεις. Την Κυριακή 12 Μαΐου, λοιπόν, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ευκαιρία για βόλτα και αγορές με κοινωνικό αντίκτυπο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/5) - εικόνα 4

Σε ποιο τέμπο χτυπάει η ανεξάρτητη εικαστική σκηνή ανά τον κόσμο; Η διοργάνωση-θεσμός που αναδεικνύει την ανεξάρτητη καλλιτεχνική δημιουργία, το Platforms Project, επιστρέφει την πόλη ανανεωμένο και μεγαλύτερο. Για τρεις ημέρες, από τις 16 έως τις 18 του μηνός, 60 πλατφόρμες από 16 χώρες, που περιλαμβάνουν συνολικά πάνω από 800 καλλιτέχνες συγκεντρώνονται στο στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης), με ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και ημερίδων, βίντεο, προγραμμάτων για παιδιά, περφόρμανς αλλά και πάρτι.

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνει φέτος το Athens Digital Art Festival, το σημείο αναφοράς για την εικαστική σκηνή της πόλης που εκφράζεται με ψηφιακά μέσα, και οργανώνει ένα εορταστικό πρελούδιο στο φετινό του ραντεβού (που, όπως έχει ανακοινωθεί, πρόκειται να ενεργοποιήσει το «Ακροπόλ Παλάς»). Συγκεκριμένα, στις 10-11/5 το πρώην πολυκατάστημα Fokas στην οδό Σταδίου 41 γεμίζει με έργα που έχουν παρουσιαστεί μέσα στα χρόνια στο φεστιβάλ, διαδραστικές εγκαταστάσεις για το κοινό, happenings και, φυσικά, πολλή μουσική. H είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.