Ένας «Μετεωρίτης» έσκασε στη γειτονιά της Κυψέλης

Ένα νέο βιβλιοπωλείο άνοιξε πρόσφατα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη και έχει αέρα Γαλλίας. Ο Μπενουά Ντουραντέν θέλει το βιβλιοπωλείο του να είναι ένας ζωντανός χώρος συνάντησης, και όχι απλά ένα σημείο πώλησης.

Ένας «Μετεωρίτης» έσκασε στη γειτονιά της Κυψέλης

Ο Μπενουά Ντουραντέν είναι στην Ελλάδα έντεκα χρόνια, μένει στην Κυψέλη και όταν ήρθε δεν ήξερε καθόλου ελληνικά. Έκανε μαθήματα στο Γαλλικό Ινστιτούτο αλλά προσπαθούσε και μόνος του να μαθαίνει καινούργιες λέξεις. Δεν πιστεύει ότι έχει μάθει ικανοποιητικά την γλώσσα αν και εγώ έχω αντίθετη άποψη. Του αρέσει η ιδέα να είναι ξένος σε μια ξένη πόλη. Έχει δουλέψει αρκετά χρόνια στο κομμάτι του ντιζάιν και έχει κάνει ταξίδια στην Σιβηρία για έρευνες. Πάντα σκεφτόταν να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο και είχε βάλει στόχο πως κάποια στιγμή, αφού θα είχε μαζέψει διαφορετικές εμπειρίες στη ζωή του, θα το έκανε. Και κάπως έτσι, από τις αρχές του έτους, προσγειώθηκε στην Φωκίωνος Νέγρη ένας βιβλιοφιλικός «Μετεωρίτης» .

Φτάνοντας στο βιβλιοπωλείο, ο Μπενουά με υποδέχεται χαμογελαστός, σε ένα χώρο όμορφα διακοσμημένο με πολλά παιχνιδιάρικα στοιχεία αλλά και βίντατζ πινελιές. Ο Μπενουά προσφέρει καφέ αν θελήσεις να κάτσεις να τον απολαύσεις σε μια από τις πολυθρόνες του μαγαζιού. Ο χώρος είναι ζεστός, εξοπλισμένος με μαξιλάρια για τους μικρούς επισκέπτες και οι τοίχοι στολισμένοι με χρωματιστά βιβλία. «Το βιβλιοπωλείο θέλω να είναι ένας χώρος αναζήτησης και όχι απλά ένα σημείο πώλησης», όπως λέει ο ίδιος. Θεωρεί πως η έρευνα και το ψάξιμο στα βιβλία πρέπει να συμβαδίζει με κάτι όμορφο και διαφορετικό, που θα ευχαριστεί οπτικά τον αναγνώστη όπως φωτογραφίες, σχέδια, φυτά και πίνακες στους τοίχους.

Ένας «Μετεωρίτης» έσκασε στη γειτονιά της Κυψέλης - εικόνα 1

«Μπορεί να είναι το χιούμορ μου που πήρα την απόφαση να ανοίξω το βιβλιοπωλείο σε εποχή κρίσης αλλά πρέπει να είσαι παρορμητικός γιατί αν δεν τολμήσεις δε θα κάνεις τίποτα από αυτά που ονειρεύεσαι στη ζωή σου», λέει ο ίδιος. Γιατί, όμως, «Μετεωρίτης»; «Όταν σκεφτόταν το όνομα του μαγαζιού, ήθελε να ανταποκρίνεται σε κάποια κριτήρια: να είναι μια λέξη που θα ήταν εύκολη για τους ξένους πελάτες, που θα προξενούσε το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τους έδινε την αίσθηση του ριψοκίνδυνου-παιχνιδιάρικου, και που θα έφτιαχνε ένα καλό λόγκο». Στόχος του Μπενουά ήταν να φτιάξει ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από όσα υπάρχουν, με μια πρωτότυπη ποικιλία από βιβλία στα ράφια του.

«Μπορεί να είναι το χιούμορ μου που πήρα την απόφαση να ανοίξω το βιβλιοπωλείο σε εποχή κρίσης αλλά πρέπει να είσαι παρορμητικός γιατί αν δεν τολμήσεις δε θα κάνεις τίποτα από αυτά που ονειρεύεσαι στη ζωή σου», λέει ο Μπενουά Ντουραντέν

Στον «Μετεωρίτη», πέρα από μια μεγάλη γκάμα παιδικών βιβλίων σε ελληνικά και γαλλικά (τα οποία έχουν μεγάλη πέραση, μάλιστα!), φανζίνς και μερικά βιβλία ποίησης, υπάρχει ένας μεγάλος πάγκος από μεταχειρισμένα σε καλές τιμές. Από ότι μας λέει ο ίδιος, οι περισσότεροι δεν προτιμούν βιβλία από δεύτερο χέρι γιατί τα προορίζουν για δώρο. Ανάμεσα στα μεταχειρισμένα μου δείχνει τα αγαπημένα του: βιβλία ποίησης του Ρίτσου και μια εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη. «Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, αυτοί οι τόμοι κρύβουν τρελά σχέδια και εικόνες».

Ένας «Μετεωρίτης» έσκασε στη γειτονιά της Κυψέλης - εικόνα 2

«Το παιδικό βιβλίο είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε ένα παιδί, καθώς η ζωή δεν είναι λέει μόνο προβλήματα ή το πώς θα κερδίσεις λεφτά αλλά πως θα ταξιδέψεις μέσα από τα βιβλία», μου λέει ο Μπενουά. Προσπαθεί να ακούσει τι θέλει αυτή τη χρονική στιγμή η γειτονιά και σκοπός του δεν είναι να γεμίσει το βιβλιοπωλείο με σελίδες που δε θα φύγουν ποτέ και θα μπουκώσουν, όπως μας είπε, το χώρο. Για αυτό, άλλωστε, δουλεύει με λίγα βιβλία στα ράφια του και κάνει παραγγελίες.

Ένας «Μετεωρίτης» έσκασε στη γειτονιά της Κυψέλης - εικόνα 3

«Η Αθήνα έχει πολύ καλή ποίηση λέει και είναι ένα καλό εργαλείο για να ανοίξει το μυαλό σου και να ταξιδέψεις σε άλλα μέρη». Για το μέλλον θέλει σίγουρα να συμπεριλάβει την ποίηση πιο ενεργά στα σχέδιά του, οργανώνοντας βραδιές ποίησης. Θέλει να προσθέσει προβολές ταινιών ερασιτεχνικών και μη, παρουσιάσεις κόμικς και προσωπικών συλλογών. Αυτή τη στιγμή κάθε Σάββατο διοργανώνονται βιβλιοπαρουσιάσεις. Μπορείτε και εσείς να επισκεφτείτε τον «Μετεωρίτη» και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ταξιδέψετε πέρα απ την Γη.

i: Ο «Μετεωρίτης» | Φωκίωνος Νέγρη 68,Κυψέλη | Τηλέφωνο: 6932234316 | Fb: O Meteoritis

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.