Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς

Το Comicdom Con Athens, φτάνει φέτος στη 14η χρονιά του και μένει προσηλωμένο στο μοναδικό στόχο του: την προώθηση της ένατης τέχνης μέσα από μια γιορτή ανοιχτή σε όλους. Πάρτε πενάκι και σημειώστε τα άχαστα!

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς

Το Comicdom Con Athens, το συμμετοχικό εγχείρημα που ξεκίνησε από μια ομάδα πιτσιρικάδων στα μέσα των ’00s και πλέον κατέχει δικαιωματικά τον τίτλο του σημαντικότερου διεθνούς φεστιβάλ κόμικς στη χώρα, φτάνει φέτος στη 14η χρονιά του και μένει προσηλωμένο στο μοναδικό στόχο του: την προώθηση της ένατης τέχνης μέσα από μια γιορτή ανοιχτή σε όλους. Το ραντεβού δίνεται στις 19, 20 και 21/4, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με ένα πρόγραμμα γεμάτο από δράσεις και παρουσιάσεις. Πάρτε πενάκι και σημειώστε τα άχαστα!

#1 Το σύμπαν της φαντασίας στα στενά της Νεάπολης

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς - εικόνα 1
© Άλκης Τριανταφύλλου

Αν το Σάββατο 20/4 ανηφορίζεις προς Κολωνάκι, μην παραξενευτείς αν συναντήσεις υπερήρωες της Marvel με ολόσωμες στολές, μεσαιωνικούς πολεμιστές οπλισμένους με buffer ρόπαλα, μυθολογικά πλάσματα από δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια ή μικρές Γιαπωνέζες-πρωταγωνίστριες σε άνιμε. Ένα από τα πιο διασκεδαστικά και δημοφιλή κομμάτια του φεστιβάλ, το Comicdom Cosplay, επιστρέφει για ένατη χρονιά και αναζητά τον καλύτερο περφόρμερ της εγχώριας κοινότητας, αυτόν δηλαδή που θα φέρει πειστικότερα έναν φανταστικό χαρακτήρα στη σκηνή, για να μας εκπροσωπήσει στο EuroCosplay του Λονδίνου. Τόσο η ευρηματικότητα στην κατασκευή της χειροποίητης στολής όσο και η σωστή κινησιολογία/συμπεριφορά του υποδυόμενου παίζουν ρόλο. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., στο Θέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης.

#2 Ένα εθιστικό μυαλό από Αγγλία

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς - εικόνα 2

Το ασύλληπτο φινάλε που έδωσε στην πρώτη μεγάλη (και ανεξάρτητη) δουλειά του, το «Limbo», μια σουρεάλ ιστορία με έναν hard boiled ντετέκτιβ που πάλευε σε ένα σύμπαν επιστημονικής φαντασίας, όπου κασέτες και τηλεοπτικά καλώδια άνοιγαν διόδους σε παράλληλα σύμπαντα, εκτόξευσε το όνομα του νεαρού Dan Watters, την υπογραφή του οποίου βρίσκουμε πλέον στο δημοφιλές «Assassin’s Creed» αλλά και στο εθιστικό «Lucifer», μεταξύ άλλων. Ο Λονδρέζος σεναριογράφος ετοιμάζει ένα σεμινάριο για την αξία τού να βρίσκεις τον σωστό συνεργάτη στα κόμικς (19/4, 7 μ.μ., απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή) καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση με το αθηναϊκό κοινό (20/4, 3 μ.μ.), και τα δύο στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

#3 Σκιτσάροντας τον καλτ τρόμο

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς - εικόνα 3

Αν και ο Νίκος Γιαμαλάκης, ή αλλιώς Malk, έγινε γνωστός στο κοινό των κόμικς με τη βαθυστόχαστη κωμική καφρίλα του «Φαβορίτη», η δυναμική στο σκίτσο του φάνηκε από το ’13 κι έπειτα, όταν μπήκε στο (σχεδόν) ανεξερεύνητο για τα εγχώρια δεδομένα τερέν του τρόμου. Με εμφανείς αναφορές στα giallo/slasher θρίλερ της ευρωπαϊκής σκηνής των ’70s, οι ανατριχιαστικές ιστορίες του κομίστα έχουν βραβευτεί, ενώ το πάθος του για τη θεματολογία τρόμου έχει γεννήσει την ανθολογία «Ρίγη». Το Σάββατο (2 μ.μ., Ελληνοαμερικάνικη Ένωση) ο δημιουργός κάνει μια δίωρη «Εισαγωγή στα horror comics», παρουσιάζοντας συνοπτικά την παράδοση του είδους και καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν τα δικά τους φανταστικά τέρατα (απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή).

#4 Πρώτη προβολή σε ένα ονειρικό φιλμ

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς - εικόνα 4

Τι θα γινόταν αν η καθημερινή μας ζωή περιείχε μόνο μια μικρή δόση πραγματικότητας, ενώ όλο το υπόλοιπο ήταν αγνή φαντασία βγαλμένη από το μυαλό μας; Ένα χάος πιθανότατα, όπου οι μνήμες, οι συνειρμικές συνδέσεις και τα συναισθήματα του καθενός θα κοντράρονταν κάθε στιγμή. Ακριβώς αυτήν την κατάσταση επιχειρεί να συλλάβει ο Άγγλος εικονογράφος και σκηνοθέτης Dave McKean στο «Luna» (2016), το βραβευμένο φιλμ που θα προβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας στο πλαίσιο του φεστιβάλ (20/4, 7.45 μ.μ., Ελληνοαμερικάνικη Ένωση). Το μιξάρισμα live action και animation που χαρακτηρίζει τις δουλειές του αποκτά νέες διαστάσεις, με φόντο το ανθρώ­πινο πένθος. Προλογίζει ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος.

#5 Δεξιοτεχνικά σκίτσα από το μέλλον

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς - εικόνα 5

Πέρα από τη διεθνή ­έκθεση κόμικς «Archie: Welcome to Riverdale», που αφιερώνεται στην πασίγνωστη αμερικανική σειρά και στους εφηβικούς της χαρακτήρες, η ελληνική σφραγίδα στις προθήκες του φεστιβάλ έρχεται από το μέλλον. Σε επιμέλεια του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, το «Futuropolis» περιλαμβάνει πάνω από είκοσι καταξιωμένες αλλά και νέες ταλαντούχες πένες (ανάμεσά τους βρίσκουμε τον Soloup, τη Δανάη Κηλαηδόνη και τον Μάνο Λαγουβάρδο) και ρίχνει κλεφτές ματιές στο αστικό τοπίο του αύριο: δυσθεώρητοι ουρανοξύστες, αποξένωση και συναισθηματική αποστέρηση, τεχνολογική κυριαρχία και πειραγμένα αθηναϊκά τοπόσημα σε μια υφολογική γκάμα που κινείται από το σαρκαστικό γκροτέσκο μέχρι το ιαπωνικό άνιμε.

#6 Αγαπάμε Tasmar!

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς - εικόνα 6

Για όσους γνωρίζουν τον κόσμο του Τάσου Μαραγκού από την πρώτη προσωπική (και πολυβραβευμένη) σειρά του, το εξαιρετικό «Krak Komiks» (2007-2015), η υπογραφή Tasmar είναι συνώνυμη με την εφηβεία και τη ρομαντική της αντισυμβατικότητα. Οι απολαυστικά σαρκαστικές ιστορίες που είδαμε σε εκείνα τα τεύχη, με χαρακτηριστικότερη όλων τη ζωή του ατίθασου δεκαεπτάχρονου Μάρκου που κυνηγούσε τη φάση «sex, drugs και rock ’n’ roll» στο στενό κοινωνικό πλαίσιο της Σύρου, παραμένουν σημείο αναφοράς για το χαρακτηριστικό ύφος του έμπειρου κομίστα: γουστόζικες γκροτέσκ γραμμές, προκλητική ματιά στο σουρεαλισμό της καθημερινότητας και πολιτικές αιχμές (στοιχείο που είδαμε ακόμη εντονότερα σε μετέπειτα στριπάκια του σε εφημερίδες). Ο Τάσος Μαραγκός είναι ο τιμώμενος καλλιτέχνης για τη φετινή διοργάνωση και παρουσιάζει μια σύντομη ανθολογία με τα πιο αντιπροσωπευτικά του σκίτσα.

#7 Ο ναυτικός των κόμικς γιορτάζει

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς - εικόνα 7

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ως κομπάρσος σε στριπ της νεοϋορκέζικης «Evening Journal», ο Ποπάι κέρδισε την αγάπη των αναγνωστών και ο δημιουργός του Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ τον ανέδειξε σε πρωταγωνιστή, χτίζοντας τον χάρτινο ήρωα που ξέρουμε σήμερα: έναν μονόφθαλμο ναυτικό που αποκτά υπερφυσικές ιδιότητες όταν τρώει σπανάκι. Η δημοτικότητα του παιδικού ήρωα απογειώθηκε μόλις μεταφέρθηκε στην κινηματογραφική οθόνη (από το 1933), σε σημείο που οι Αμερικανοί σπανακοπαραγωγοί έπιναν νερό στο όνομά του (υπολογίζεται ότι προκάλεσε 33% αύξηση στην κατανάλωση του «μαγικού» λαχανικού). Δεκατέσσερα έγχρωμα animations από τη χρυσή εποχή της Paramount Pictures, που πρόσφατα αποκαταστάθηκαν σε υψηλή ανάλυση, προβάλλονται την Κυριακή των Βαΐων 21/4 (4 μ.μ., Γαλλικό Ινστιτούτο), γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από τη γέννηση του πολυαγαπημένου χαρακτήρα.

#8 Εντατικά μαθήματα Σταν Λι

Comicdom Con Athens 2019: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς - εικόνα 8

Η πρόσφατη απώλεια του θρυλικού Σταν Λι είναι επιπλέον ένας λόγος για να δούμε ξανά με προσοχή τη δουλειά του Αμερικανού δημιουργού που γέννησε μερικούς από τους γνωστότερους ήρωες της Marvel (όπως ο Spider-Man, ο Iron Man, ο Hulk κ.ά.) και μετέτρεψε την εταιρεία από μικρό εκδοτικό οίκο σε πραγματικό κολοσσό της ποπ κουλτούρας. Ποια ήταν η χρυσή συνταγή που έκανε τόσο αγαπητούς τους σούπερ ήρωες; Πώς άλλαξε την ιστορία των κόμικς η μέθοδος που εισήγαγε η Marvel και πώς προχώρησε η κληρονομιά του στο σήμερα; Ένα παιχνίδι γνώσεων (19/4, 8 μ.μ.), ένα sketch event (21/4, 3 μ.μ.) και μια ομιλία-παρουσίαση της τεχνικής του (21/4, 4 μ.μ.) δίνουν τις απαντήσεις – όλα στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

iComicdom Con Athens 2019 | 19-21 Απριλίου | Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γαλλικό Ινστιτούτο |Είσοδος ελεύθερη | Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".