Αυτές είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να γιορτάσετε τις Απόκριες στην Αθήνα

Μουσική και χορός στις γωνιές του κέντρου, ξεφάντωμα στα νότια, επετειακές παρελάσεις στα μεγαλύτερα καρναβάλια της πόλης, μεταμφιέσεις σε μουσεία και πόσα ακόμα. Μείνετε συντονισμένοι γιατί η λίστα θα ανανεώνεται.

Αυτές είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να γιορτάσετε τις Απόκριες στην Αθήνα

Μουσική και χορός στις γωνιές του κέντρου, ξεφάντωμα στα νότια, επετειακές παρελάσεις στα μεγαλύτερα καρναβάλια της πόλης, μεταμφιέσεις σε μουσεία και πόσα ακόμα. Μείνετε συντονισμένοι γιατί η λίστα θα ανανεώνεται.

Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει απ’ άκρη σ’ άκρη

Συνεχίζοντας τη λογική της διασποράς των εκδηλώσεων σε πολλά και διαφορετικά σημεία του χάρτη, σε πλατείες και δρόμους, λόφους και πάρκα, ιστορικά τοπόσημα, μουσεία και μνημεία του κέντρου, το αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων φέρνει δεκάδες ευκαιρίες να βγούμε έξω, να συμμετέχουμε, να διασκεδάσουμε. Με το βλέμμα στο καθιερωμένο παιδικό αποκριάτικο πάρτι στο Ζάππειο που επιστρέφει την τελευταία Κυριακή των Αποκριών (10/3) με τη συνοδεία ξυλοπόδαρων, τσιρκολάνων, χορευτών και –φυσικά– της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, αρκετά ραντεβού διεκδικούν την προσοχή μας.

Μεταξύ άλλων, το Σάββατο 2 Μαρτίου, τις πρωινές ώρες η πλατεία Αγίου Παύλου γεμίζει με παραδοσιακά γαϊτανάκια, ρυθμούς σάμπα και εμψυχωτές, ενώ αργότερα το μεσημέρι το κέφι μεταφέρεται στον πεζόδρομο της Ολυμπίου στο Κουκάκι. Επίσης, από τις εκδηλώσεις στο πρόσφατα εγκαινιασμένο θέατρο Ολύμπια δεν χάνουμε την αποκριάτικη μιλόνγκα στις 8/3. Πιάνο, ακορντεόν, κιθάρες, φυσαρμόνικες και άπλετο τραγούδι συνοδεύουν το αργεντίνικου Tango belle maske party και καλούν ντάμες και καβαλιέρους να αναλάβουν δράση.

Αυτές είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να γιορτάσετε τις Απόκριες στην Αθήνα - εικόνα 1

Το τέμπο βαράει δυνατά στο ΚΠΙΣΝ

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το Κέντρο Πολιτισμού στα νότια της πόλης κρατάει την ενέργειά του για το πικ των γιορτών. Την τελευταία Κυριακή των Αποκριών το μεσημέρι, μουσική και σόου περιμένουν τους επισκέπτες στο Ξέφωτο. Οι Marsh Dondurma, ένα πολυμελές γκρουπ χάλκινων που ξεκίνησε από τους δρόμους της Ιερουσαλήμ πριν από δεκατέσσερα χρόνια και πλέον έχει ανέβει σε σκηνές όλου του κόσμου, ζεσταίνει τα αίματα με παντρέματα ανάμεσα σε παραδοσιακή μουσική και τζαζ/φανκ ρυθμούς. Μαζί τους, η DJ κολεκτίβα Bomba Energia Soundsystem ενώνει δυο φίλες στα decks με διαφορετικές μουσικές καταβολές. Τουτέστιν, το ντουέτο παίζει από '60s swings και rock'n' roll μέχρι electro και new wave.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γεμάτοι χρώμα και τέμπο Βloco Swingueira. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους με το μουσικοχορευτικό τους σόου: τύμπανα, χορός, φωνές, εντυπωσιακές χορογραφίες και μια θεαματική παρέλαση για φινάλε. Είσοδος ελεύθερη.

Επετειακές γιορτές στα πιο δυνατά καρναβάλια των δήμων

Δεν είναι μόνο ο Δήμος Αθηναίων που τρέχει αποκριάτικο πρόγραμμα. Μάλιστα, με το ημερολόγιο να σημαίνει μια επετειακή χρονιά στους μικρότερους δήμους της πόλης με τα διαχρονικά πιο εντυπωσιακά καρναβάλια, ο ανταγωνισμός ανεβαίνει. Ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια και γιορτάζει με πλήθος εκδηλώσεων. Στο φινάλε του προγράμματος –κατά τη διάρκεια του οποίου πετυχαίνουμε μουσικοχορευτικές συναυλίες, παραδοσιακά δρώμενα κά– έχουμε την νυχτερινή παρέλαση στον Ταύρο στις 2/3 (7 μ.μ.), η οποία θα ξεκινήσει από την πλ. Αγίας Σοφίας, και η μεγάλη παρέλαση στο Μοσχάτο την Κυριακή 3/3 (3 μ.μ.), στη λεωφόρο Μακρυγιάννη. Παράλληλα, η λαογραφική πινελιά μπαίνει με μια έκθεση που τρέχει έως τις 13/3 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θ. Αγγελόπουλος» (Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού, Μοσχάτο), με αποκριάτικες στολές από ομάδες που έχουν συμμετάσχει διαχρονικά στις παρελάσεις του δήμου.

Και δεν είναι η μόνη χρονολογιακή συγκυρία. Ο δεύτερος δήμος-συνώνυμο της καρναβαλικής παρέλασης, ο δήμος Νίκαιας-Ρέντη, φτάνει τα είκοσι πέντε χρόνια παρουσίας και διοργανώνει ένα εξίσου πολυήμερο πρόγραμμα, το οποίο κορυφώνεται στην κεντρική παρέλαση αρμάτων στις 10 Μαρτίου. Ξεκινώντας από την οδό Φλέμινγκ με ώρα συνάντησης τις 11.30 το πρωί, χιλιάδες καρναβαλιστές θα διαβούν τους δρόμους με τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία Ρέντη όπου θα συνεχιστεί η γιορτή.

Αυτές είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να γιορτάσετε τις Απόκριες στην Αθήνα - εικόνα 2

Κανείς δεν χάνει το καρναβάλι του Μεταξουργείου

Αν είχαν οι Αθηναίοι ένα καρναβάλι να επιλέξουν, αυτό θα ήταν σίγουρα του Μεταξουργείου. Οργανωμένο από τους κατοίκους της περιοχές, το αδιαμφισβήτητα πιο καυτό πολυεθνικό καρναβάλι του κέντρου φτάνει το δέκατο χρόνο και σημειώνεται στις 3 Μαρτίου. Η γιορτή ξεκινά από το κάλεσμα της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» για ένα αποκριάτικο meeting με θέμα την παλιά Αθήνα, στην Μεγάλου Αλεξάνδρου 122 στον Κεραμεικό, όπου ζωντανή μουσική από χάλκινα μέχρι κιθάρες και πολύ χορός ζεσταίνουν τα αίματα. Ύστερα, μεταφερόμαστε στη γύρω περιοχή του Μεταξουργείου με παρελάσεις από ομάδες κρουστών και οργανωμένα δημιουργικά άρματα να δίνουν τον παλμό από την Ιερά οδό, την Πειραιώς, την Αχιλλέως, την Ιάσσονος και την Πλατεία Αυδή. Εκεί, όπως κάθε χρόνο, το παραδοσιακό γαϊτανάκι και το κάψιμο του καρνάβαλου θα βάλουν το κερασάκι στην τούρτα.

Ανανεωμένος Καραγκιόζης σε αποκριάτικα μασκαρέματα

Μπορεί να αλλάζουν οι χώροι, όμως οι συνήθειες παραμένουν. Το κατεξοχήν στέκι του θεάτρου σκιών και της δημοφιλούς καρικατούρας του Καραγκιόζη, το «Φιγούρες και κούκλες», υποδέχεται τις πρώτες αποκριάτικες γιορτές στο νέο του κουκλίστικο σπίτι στο Παλαιό Φάληρο –ύστερα από μια εικοσαετία στην Πλάκα– και σηκώνει μανίκια με νέες ιστορίες. Στα χέρια πάντα του δεξιοτέχνη παίκτη και πρωτεργάτη του Κέντρου Μελέτης & Σπουδής στην Τέχνη του Θεάτρου Σκιών & του Κουκλοθέατρο, Τάσου Κώνστα, ο χάρτινος θίασος ανεβαίνει στο πανί με την (ήδη γνώριμη) παράσταση «Το καρναβάλι του Καραγκιόζη» (9-10/3) αλλά και με το νέο έργο «Το Καραγκιοζομασκέ πάρτι» (2-3/3). Όπως κάθε χρόνο, παράλληλα εργαστήρια περιμένουν τους μικρούς μας φίλους άνω των πέντε ετών. Περισσότερες πληροφορίες στο 2103227507.

Αυτές είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να γιορτάσετε τις Απόκριες στην Αθήνα - εικόνα 3

Σερί ευφάνταστων μεταμφιέσεων σε μουσεία

Απόκριες και μουσεία πάνε μαζί; Κι όμως. Το ζωικό βασίλειο προσγειώνεται για τις δύο τελευταίες Κυριακές (3,10/3) των Αποκριών στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά. Συγκεκριμένα, τα πρωινά (10 π.μ.), στο κέντρο Γαία, εκεί που παρουσιάζεται η γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη από τη γέννησή του, οι μικροί μας φίλοι (από 2 ετών) είναι καλεσμένοι από τον «Βασιλιά της Ζούγκλας» να μεταμορφωθούν σε τίγρεις, λιοντάρια και άλλα αιλουροειδή πλάσματα, σε αρκούδες, καμηλοπαρδάλεις, προϊστορικούς δεινόσαυρους ή ό,τι άλλο επιθυμούν. Μαζί με τα πλάσματα του μουσείου, χοροί της ζούγκλας, κυνήγι θησαυρού, γαϊτανάκι, εργαστήρια μασκών και πόσα ακόμα τους περιμένουν.

Τις ίδιες ημερομηνίες, ένα μουσείο στο κέντρο αντλεί έμπνευση από τα εκθέματά του και φτιάχνει ευφάνταστες αποκριάτικες ιστορίες για τους μικρούς μας φίλους. Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά προτείνει χειροποίητες στολές έξω από τα συνηθισμένα: oστομάχιον ή τριάς; κρυπτογραφικός δίσκος, αιολόσφαιρα ή κρυπτεία σκυτάλη; Ένα εργαστήριο στις 3/3 (12 μ.) δίνει την απάντηση, ενώ την τελευταία Κυριακή των Αποκριών (10/3, 11 π.μ.) τα παιδιά 6-12 ετών μαθαίνουν την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα. Μαζί με έμπειρους εκπαιδευτές, η αυτόνομη ιπτάμενη μηχανή του 4ου π.Χ. αιώνα ζωντανεύει στο σήμερα και εξοπλίζει τους μικρούς μας φίλους με τα κατάλληλα εφόδια για να φτιάξουν τον δικό τους αετό εν όψει της Καθαράς Δευτέρας.

Αυτές είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να γιορτάσετε τις Απόκριες στην Αθήνα - εικόνα 4

Βγάλε την πιο μασκαρεμένη selfie σε εκθέσεις

Το φαινόμενο των art attractions, όσο προκαλεί πονοκέφαλο στις συζητήσεις των εικαστικών κύκλων, άλλο τόσο ξετρελαίνει τους ινσταγκραμικούς λογαριασμούς και τους επίδοξους φωτογραφιζόμενους επισκέπτες. Με τα αποκριάτικα μασκαρέματα, δε, να καταφτάνουν, οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται. Το Museum of Illusions, λίγους μήνες αφού άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό παρουσιάζοντας μια συλλογή που παίζει με τις αισθήσεις και την αντίληψη του θεατή, προσαρμόζει ένα μέρος από τα εκθέματα στη θεματική των αποκριών. Σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό γραφείο g86 wearable art, διακοσμητικές πινελιές όπως μίμοι, ακροβάτες και καρουζέλ φτιάχνουν το αποκριάτικο κάδρο του επάνω ορόφου.

Επίσης, στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, οι μικροί επισκέπτες έχουν την τιμητική τους. Παρέα με τα τεχνολογικά/ επιστημονικά επιτεύγματα και τις εικαστικές πρωτοπορίες που άφησε πίσω του ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και παρουσιάζονται μέσα από το αφιέρωμα της εταιρίας Λάβρυς, «Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius», οι face painting artists Εύα Τσαμασιώτη και Ελπίδα Μπαρουτά ζωγραφίζουν αποκριάτικες μάσκες ή ακόμα και γνωστά σύμβολα του σπουδαίου Λεονάρντο στα παιδιά, για να χαρούν περισσότερο την επίσκεψή τους.

Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους σε ένα τρένο

Την ομάδα «Χείλια λένε παραμύθια» την έχουμε ακούσει αρκετές φορές και κάθε φορά πιστοποιείται η δύναμη της μεταδοτικότητας που έχουν. Η Πέγκυ Καραγιάννη και Καλλιόπη Λιαδή έρχονται αυτή τη φορά με αποκριάτικα μαντάτα, γεμάτα γέλιο και πονηριές. Μαζί με τους μουσικούς Άλκιστις Ραυτοπούλου στο πιάνο και Φώτης Μυλωνάς στο φλάουτο/κιθάρα/κρουστά, οι μικροί (παιδιά από πέντε ετών) ή μεγάλοι συμμετέχοντες μαθαίνουν για το πώς «Σ΄ ένα γαϊτάνι μπλέχτηκαν τραγούδια κι ιστορίες» και από πού ξεφύτρωσαν φασαριόζοι πετεινοί, γλυκόλαλοι γάιδαροι. μπουνταλάδες λύκοι, τζίνι και βασιλόπουλα. Η παράσταση θα παιχτεί το Σάββατο 2/3 (3 μ.μ.) στο Τρένο στο Ρουφ, ενώ αν τη χάσετε θα ανέβει και στον πολυχώρο διέλευσις της Κυψέλης στις 10/3 (12μ.).

Αυτές είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να γιορτάσετε τις Απόκριες στην Αθήνα - εικόνα 5

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".