iMEdD: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φτιάχνει μια φωλιά ανεξάρτητης δημοσιογραφίας

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ανοίγει νέες προοπτικές στο χώρο.

iMEdD: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φτιάχνει μια φωλιά ανεξάρτητης δημοσιογραφίας

Με ένα νέο οργανισμό εμπλουτίζει τη βεντάλια του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα με τα θερινά προγράμματα υποτροφιών στο πανεπιστήμιο Columbia για επαγγελματίες από το χώρο των μέσων ενημέρωσης, το νέο μακροπρόθεσμο εγχείρημα που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας επισφραγίζει τη συνεισφορά του ιδρύματος στον κλάδο της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για το iMEdD –ακρωνύμιο του Incubator for Media Education and Development–, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιουργήθηκε αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα μίντια και φιλοδοξεί να ανασύρει τις βασικές αρχές του εν λόγω επαγγέλματος, ως φύσει συνδεδεμένου με το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Το iMEdD είναι ένα νέο μοντέλο που υποστηρίζει το χώρο της δημοσιογραφίας με στόχο τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία και εν τέλει την εγκυρότητα της είδησης», ανέφερε η δημοσιογράφος και διευθύνουσα σύμβουλος, Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, στην παρουσίαση της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου. Ξεκινώντας με μια εικοσιτετράωρη εκδήλωση μέχρι το πρωί του Σαββάτου (μια και η δημοσιογραφία δεν κοιμάται ποτέ), η ομάδα-πυρήνας του νεοσύστατου οργανισμού διευκρίνισε πως «αυτό που κάνουμε είναι να παραμένουμε επικεντρωμένοι στο δημοσιογράφο, σε οποιαδήποτε συνθήκη και αν τον συναντάμε». Ανεξάρτητα από το αν εργάζεται σε δημοσιογραφικό οργανισμό ή όχι, αν είναι φοιτητής, απόφοιτος ή μεταπτυχιακός, τα προγράμματα και οι υπηρεσίες στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που στήθηκαν στον έκτο όροφο της Σταδίου 3Α τον περιμένουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

iMEdD: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φτιάχνει μια φωλιά ανεξάρτητης δημοσιογραφίας - εικόνα 1

«Οι άνθρωποι των μίντια που θα βρεθούν μαζί μας είναι ουσιαστικά ο πυρήνας και εμείς μέσα από τα εργαλεία που προσφέρουμε γινόμαστε ο πολλαπλασιαστής των ιδεών τους», ανέφερε ο Στρατής Τριλίκης, διευθυντής των προγραμμάτων. Σχηματικά, το iMEdD κινείται σε δύο ξεχωριστούς άξονες. Αφενός, έχουμε το Ideas Zone, ένα πρόγραμμα για την ανταλλαγή και τη μεταφορά πληροφοριών, εμπειριών και τεχνογνωσίας, στο οποίο κάθε χρόνο δύο θεματικοί κύκλοι τρίμηνης διάρκειας θα καλύπτουν ενδιαφέροντα θέματα της δημοσιογραφίας από θεωρητική και πρακτική πλευρά.

Αφετέρου, υπάρχει το Incubator του iMEdD, για τη βοήθεια στην υλοποίηση ιδεών. Είτε πρόκειται για νέους οργανισμούς (κερδοσκοπικούς ή μη) που θέλουν να αναπτυχθούν είτε για μεμονωμένα άτομα και ομάδες που έχουν ένα πρωτότυπο δημοσιογραφικό project κατά νου, παρέχονται όλα τα εργαλεία για την πραγμάτωση των στόχων τους: φιλοξενία στις δομές του οργανισμού, παροχή απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, επαγγελματική καθοδήγηση, σεμινάρια, δικτύωση κοκ. Όσον αφορά το παραγόμενο προϊόν, δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση από τον οργανισμό, ενώ η διανομή του θα ανήκει αποκλειστικά στο δημιουργό.

Ο χώρος του iMEdD ξεδιπλώνεται σε πεντακόσια συνολικά τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει τρεις χώρους συναντήσεων με δυνατότητα για παρουσιάσεις και βιντεοδιασκέψεις, ένα δωμάτιο ηχογράφησης, σουίτες μοντάζ καθώς και φιλικούς χώρους χαλάρωσης και διάδρασης για τους συμμετέχοντες. Τα προγράμματα ξεκινούν την 1η Απριλίου και η πρώτη θεματική για το Ideas Zone είναι «Η επόμενη μέρα: νέα μοντέλα, νέα εργαλεία, νέα πραγματικότητα», ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι στις 28 Φεβρουαρίου.

i iMEdD | Σταδίου 3Α , 6ος όροφος (είσοδος εντός στοάς) | 2169391100 | Περισσότερες πληροφορίες και φόρμες αιτήσεων στο www.imedd.org

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
11/08/2022

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.