Ζήσε την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην Αθήνα

Μουσική, ακροβατικά, κουνγκ φου, χορός, ομιλίες και εκθέσεις. Δείτε όλες τις ευκαιρίες που φέρνουν τον πολιτισμό της μακρινής χώρας ένα βήμα πιο κοντά.

Ζήσε την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην Αθήνα

Για ακόμη ένα έτος, η Κινέζικη Πρωτοχρονιά καταλαμβάνει την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Για ένα διήμερο (29-30/1), οι Αθηναίοι υποδέχονται τη νέα χρονιά του Χοίρου με πλήθος εκδηλώσεων στο βιομηχανικό στολίδι της πόλης. Μουσική, ακροβατικά, κουνγκ φου, χορός και όπερα Kunqu μάς φέρνουν σε επαφή με τον πολιτισμό της μακρινής χώρας, ενώ εκπαιδευτικά εργαστήρια (χαρτοκοπτική, καλλιγραφία, μαγειρική κ.ά.) πλαισιώνουν το πρόγραμμα. Είσοδος ελεύθερη.

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στον πανάρχαιο Κινεζικό πολιτισμό και τον δυτικοευρωπαϊκό με κοινό άξονα τη μουσική; Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, το Τμήμα διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών Hebei και το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού Hebei, μια συναυλία καταφτάνει με αφορμή την Κινεζική Πρωτοχρονιά για να αφήσει το δικό της σχόλιο. Την Κυριακή 27 του μηνός (8 μ.μ.), η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών έρχεται στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» στον Άλιμο (Πυθαγόρα 8) με έργα Κινέζων συνθετών. Σε μουσική διεύθυνση του Miran Vaupotić, οι δεξιοτέχνες σολίστ από την Κίνα, Tu Shan Xiang, Zhang Pei και Bai Yu, θα ερμηνεύσουν έργα στα οποία πρωταγωνιστούν παραδοσιακά όργανα (έγχορδο pipa, erhu που παίζεται με δοξάρι και έγχορδο κρουστό zheng). Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Ζήσε την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην Αθήνα - εικόνα 1

Αυτόν τον μήνα, οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι αφιερωμένοι στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου (5.30 μ.μ.), η έδρα του ιδρύματος, το Κέντρο Πολιτισμού, υποδέχεται διακεκριμένους ομιλητές σε μία συζήτηση για την κινέζικη κουλτούρα, ενώ παράλληλα στήνει ένα παραδοσιακό εορταστικό πρόγραμμα για όλους τους επισκέπτες. Από τη μία, στο πάνελ θα παρευρεθούν οι Zhang Qiyue (Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα), Ζu Lijun, (Διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών). Άγγελος Χανιώτης (Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study), γύρω από τις γέφυρες που ενώνουν Δύση και Ανατολή, σε συντονισμού της δημοσιογράφου Άννας Μπουσδούκου, Από την άλλη, ζωντανή μουσική, επίδειξη πολεμικών τεχνών, χορός με τον δράκο, το κατεξοχήν εμβληματικό μυθολογικό ζώο της Κίνας έρχονται στους εξωτερικούς χώρους. Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Ζήσε την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην Αθήνα - εικόνα 2

Παρότι δεν διοργανώνεται κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση τις συγκεκριμένες ημέρες, η περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, «Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», σας περιμένει ανανεωμένη για να γνωρίσετε ένα κομμάτι του κινέζικου πολιτισμού. Την τελευταία περίοδο, λόγω των αναγκαίων μέτρων προστασίας και της ευαισθησίας του υλικού που είναι κατασκευασμένα –όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής–, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων από την έκθεση έχει επιστρέψει στον τόπο του και έχει αντικατασταθεί με νέο υλικό. Από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong, από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου –που για πρώτη φορά ανοίγονται στο κοινό–, η προσωπογραφία του αυτοκράτορα σε προχωρημένη ηλικία με επίσημο ένδυμα, νέα περίτεχνα κεντημένα κοστούμια ηθοποιών της αυτοκρατορική αυλής και ειλητάρια, καθώς και εικονογραφημένα θεατρικά βιβλία με νέες παραστάσεις μας περιμένουν για όλο τον μήνα. Κάθε Παρασκευή (1 μ.μ.), Σαββάτο και Κυριακή (11 π.μ. & 1 μ.μ.), οι φροντιστές-αρχαιολόγοι διοργανώνουν ξεναγήσεις. Γενική είσοδος: € 3

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.