Απολογισμός 2018: Στα χνάρια μιας ιερής «Αποστολής»

Για ακόμη μία χρονιά ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στήριξε έμπρακτα δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι η απάντηση στις δυσχέρειες των καιρών μας.

Απολογισμός 2018: Στα χνάρια μιας ιερής «Αποστολής»

Για ακόμη μία χρονιά ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στήριξε έμπρακτα δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες με τόνους τροφίμων, φαρμάκων και παροχές υπηρεσιών, αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι η απάντηση στις δυσχέρειες των καιρών μας.

«Κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς φαγητό, στέγη, γιατρό και φάρμακα». Με λάβαρο τη χριστιανική αλληλεγγύη, τη στήριξη και την αντίληψη του άλλου ως ελάχιστου αδελφού, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία «Αποστολή», φτιάχνοντας μια μικρή οικογένεια θαλπωρής και στήριξης εν μέσω κρίσης, που γρήγορα άνοιξε την αγκαλιά της σε αμέτρητους συνανθρώπους και αναπτύχθηκε σε έναν από τους πιο δραστήριους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της χώρας.

Ακολουθώντας πιστά το όραμα του εμπνευστή και κύριου εμψυχωτή της, του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η «Αποστολή» αποτελείται πλέον από ένα πλέγμα προγραμμάτων και δράσεων με πολλές συνεργασίες και στρατηγικές συμμαχίες, που συνδράμει άμεσα μεγάλο μέρος της κοινωνίας – όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Απολογισμός 2018: Στα χνάρια μιας ιερής «Αποστολής» - εικόνα 1

«Όταν υπάρχουν θέληση, ζήλος, αυταπάρνηση και θυσιαστική διάθεση, υπάρχει ευλογία και το έργο γίνεται έργο του Χριστού», αναφέρει ο Ιωάννης Πεταλάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του φιλανθρωπικού οργανισμού. «Το 2018 ήταν ακόμη μία χρονιά που μας έφερε πιο κοντά στο να κατανοήσουμε ότι το έργο της “Αποστολής” δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς τη συνεισφορά των πολλών φορέων, επιχειρήσεων, αλλά κυρίως των απλών πολιτών».

Παράλληλα με τις δομές και τα μακροχρόνια προγράμματα που ενισχύονται κάθε χρόνο, στοχεύοντας στη σταθερή στήριξη ευπαθών ομάδων, όπως το «Γνωριμία με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό» για την εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων ή οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, το περασμένο έτος έφερε εμβληματικές δράσεις έκτακτης ανάγκης από το πλήρωμα της «Αποστολής».

Ανατρέχοντας στα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι μοιράστηκαν πάνω από επτακόσιοι τόνοι τροφίμων. Ενδεικτικά, δεκαέξι χιλιάδες δέματα δόθηκαν σε ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τελικό αποδέκτη άπορους δημότες, περίπου τριάντα χιλιάδες πακέτα σε σχολεία της Αττικής (με τη συμβολή της Eurobank) και τεσσεράμισι χιλιάδες δέματα αγάπης σε εμπερίστατες οικογένειες της επαρχίας (σε σύμπραξη με τη Μασούτης Α.Ε.). Επίσης, πέρα από το φαγητό, πολυεπίπεδη είναι η υλική αρωγή σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως επείγουσα βοήθεια στους πυρόπληκτους των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα, ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων, παροχή αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε κρατικές δομές υγείας, διανομή σχολικών ειδών κ.ά. (με τη χρηματοδότηση του IOCC).

Απολογισμός 2018: Στα χνάρια μιας ιερής «Αποστολής» - εικόνα 2

«Στόχος και συνεχής επιδίωξή μας είναι η “Αποστολή” να γίνει το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων», υπογραμμίζει ο Ιωάννης Πεταλάς, υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Η Αποστολή στους Αστέγους». Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2012, ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενίσχυσε σημαντικά τη δράση του δρομολογώντας τακτικές, άμεσες παρεμβάσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστέγους σε δρόμους και στοές της Αθήνας. Στερεά τροφή, γλυκίσματα, νερό, χυμοί φρούτων, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμός και είδη ατομικής υγιεινής μαζί με μια φιλική κουβέντα έδωσαν ένα χέρι βοηθείας σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας τους οποίους καθημερινά αγνοεί η υπόλοιπη κοινωνία, όπως τοξικοεξαρτημένοι, αποφυλακισμένοι και άποροι συνταξιούχοι.

«Θυμάμαι την περίπτωση ενός καρκινοπαθούς μεσήλικου που με δάκρυα στα μάτια μού εξιστορούσε τον καθημερινό του Γολγοθά...», συνεχίζει ο Ιωάννης Πεταλάς. «Πιάνοντας κουβέντα με τους ανθρώπους αυτούς, νιώθεις το σφυγμό της πιο αδύναμης και απροστάτευτης φωνής που σου ζητάει βοήθεια. Κι εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε ρίγη συγκίνησης είναι ότι το ζητάνε με αξιοπρέπεια κι ευγνωμοσύνη».

Σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών, η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αντλεί δύναμη από τέτοιες ιστορίες συμπολιτών, που μέσα στους φρενήρεις, χαοτικούς ρυθμούς της μεγαλούπολης έχουν αφεθεί στο περιθώριο και πασχίζουν να βρουν ξανά τη θέση τους στην κοινωνία. Ένα χέρι βοηθείας είναι αρκετό για να τους επαναφέρει, αρκεί να είναι πράξη ανιδιοτέλειας και ειλικρινούς αγάπης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.mkoapostoli.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.