Απολογισμός 2018: Στα χνάρια μιας ιερής «Αποστολής»

Για ακόμη μία χρονιά ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στήριξε έμπρακτα δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι η απάντηση στις δυσχέρειες των καιρών μας.

Απολογισμός 2018: Στα χνάρια μιας ιερής «Αποστολής»

Για ακόμη μία χρονιά ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στήριξε έμπρακτα δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες με τόνους τροφίμων, φαρμάκων και παροχές υπηρεσιών, αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι η απάντηση στις δυσχέρειες των καιρών μας.

«Κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς φαγητό, στέγη, γιατρό και φάρμακα». Με λάβαρο τη χριστιανική αλληλεγγύη, τη στήριξη και την αντίληψη του άλλου ως ελάχιστου αδελφού, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία «Αποστολή», φτιάχνοντας μια μικρή οικογένεια θαλπωρής και στήριξης εν μέσω κρίσης, που γρήγορα άνοιξε την αγκαλιά της σε αμέτρητους συνανθρώπους και αναπτύχθηκε σε έναν από τους πιο δραστήριους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της χώρας.

Ακολουθώντας πιστά το όραμα του εμπνευστή και κύριου εμψυχωτή της, του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η «Αποστολή» αποτελείται πλέον από ένα πλέγμα προγραμμάτων και δράσεων με πολλές συνεργασίες και στρατηγικές συμμαχίες, που συνδράμει άμεσα μεγάλο μέρος της κοινωνίας – όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Απολογισμός 2018: Στα χνάρια μιας ιερής «Αποστολής» - εικόνα 1

«Όταν υπάρχουν θέληση, ζήλος, αυταπάρνηση και θυσιαστική διάθεση, υπάρχει ευλογία και το έργο γίνεται έργο του Χριστού», αναφέρει ο Ιωάννης Πεταλάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του φιλανθρωπικού οργανισμού. «Το 2018 ήταν ακόμη μία χρονιά που μας έφερε πιο κοντά στο να κατανοήσουμε ότι το έργο της “Αποστολής” δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς τη συνεισφορά των πολλών φορέων, επιχειρήσεων, αλλά κυρίως των απλών πολιτών».

Παράλληλα με τις δομές και τα μακροχρόνια προγράμματα που ενισχύονται κάθε χρόνο, στοχεύοντας στη σταθερή στήριξη ευπαθών ομάδων, όπως το «Γνωριμία με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό» για την εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων ή οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, το περασμένο έτος έφερε εμβληματικές δράσεις έκτακτης ανάγκης από το πλήρωμα της «Αποστολής».

Ανατρέχοντας στα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι μοιράστηκαν πάνω από επτακόσιοι τόνοι τροφίμων. Ενδεικτικά, δεκαέξι χιλιάδες δέματα δόθηκαν σε ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τελικό αποδέκτη άπορους δημότες, περίπου τριάντα χιλιάδες πακέτα σε σχολεία της Αττικής (με τη συμβολή της Eurobank) και τεσσεράμισι χιλιάδες δέματα αγάπης σε εμπερίστατες οικογένειες της επαρχίας (σε σύμπραξη με τη Μασούτης Α.Ε.). Επίσης, πέρα από το φαγητό, πολυεπίπεδη είναι η υλική αρωγή σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως επείγουσα βοήθεια στους πυρόπληκτους των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα, ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων, παροχή αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε κρατικές δομές υγείας, διανομή σχολικών ειδών κ.ά. (με τη χρηματοδότηση του IOCC).

Απολογισμός 2018: Στα χνάρια μιας ιερής «Αποστολής» - εικόνα 2

«Στόχος και συνεχής επιδίωξή μας είναι η “Αποστολή” να γίνει το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων», υπογραμμίζει ο Ιωάννης Πεταλάς, υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Η Αποστολή στους Αστέγους». Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2012, ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενίσχυσε σημαντικά τη δράση του δρομολογώντας τακτικές, άμεσες παρεμβάσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστέγους σε δρόμους και στοές της Αθήνας. Στερεά τροφή, γλυκίσματα, νερό, χυμοί φρούτων, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμός και είδη ατομικής υγιεινής μαζί με μια φιλική κουβέντα έδωσαν ένα χέρι βοηθείας σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας τους οποίους καθημερινά αγνοεί η υπόλοιπη κοινωνία, όπως τοξικοεξαρτημένοι, αποφυλακισμένοι και άποροι συνταξιούχοι.

«Θυμάμαι την περίπτωση ενός καρκινοπαθούς μεσήλικου που με δάκρυα στα μάτια μού εξιστορούσε τον καθημερινό του Γολγοθά...», συνεχίζει ο Ιωάννης Πεταλάς. «Πιάνοντας κουβέντα με τους ανθρώπους αυτούς, νιώθεις το σφυγμό της πιο αδύναμης και απροστάτευτης φωνής που σου ζητάει βοήθεια. Κι εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε ρίγη συγκίνησης είναι ότι το ζητάνε με αξιοπρέπεια κι ευγνωμοσύνη».

Σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών, η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αντλεί δύναμη από τέτοιες ιστορίες συμπολιτών, που μέσα στους φρενήρεις, χαοτικούς ρυθμούς της μεγαλούπολης έχουν αφεθεί στο περιθώριο και πασχίζουν να βρουν ξανά τη θέση τους στην κοινωνία. Ένα χέρι βοηθείας είναι αρκετό για να τους επαναφέρει, αρκεί να είναι πράξη ανιδιοτέλειας και ειλικρινούς αγάπης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.mkoapostoli.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.