Εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση από τον Antony Gormley στη Δήλο

Για πρώτη φορά το μουσείο της Δήλου φιλοξενεί σύγχρονα γλυπτά και το έρημο νησί αποκτά νέους «κατοίκους».

Εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση από τον Antony Gormley στη Δήλο

Ύστερα από την περσινή έκθεση σύγχρονης τέχνης «Αστερισμοί στο χώμα» που πραγματοποιήθηκε στο Άνω Κουφονήσι, η σύμπραξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων φέρνει ένα εξίσου εντυπωσιακό γεγονός. Για πρώτη φορά, το μουσείο της Δήλου ανοίγει τις πόρτες του σε σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Από αρχές Μαΐου, ο αναγνωρισμένος Βρετανός καλλιτέχνης Antony Gormley κάνει μια πολύμηνη στάση στον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή εγκατάσταση με ανθρωπόμορφα γλυπτά.

Σε επιμέλεια των Ελίνα Κουντούρη και Iwona Blazwick, η έκθεση «Sight» τοποθετεί είκοσι εννιά ανθρώπινες μορφές του Gormley (ανάμεσά τους και τέσσερα νέα έργα που του ανατέθηκαν ειδικά για την έκθεση) που θα «επανακατοικήσουν» το νησί μετά από χιλιάδες χρόνια, φτιάχνοντας ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.

Από τη βραχώδη ακτή που πρωτοαντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στο νησί μέχρι το εσωτερικό του Μουσείου, οι γλυπτικοί επισκέπτες παραδοσιακής γλυπτικής του έμπειρου εικαστικού επαναφέρουν και υπογραμμίζουν την ιστορία του τόπου – ενός μέρους που το παρελθόν του είναι γεμάτο μύθους, τελετές, θρησκείες, πολιτική, πολυπολιτισμικότητα και εμπόριο, ενώ το παρόν του παραμένει κενό.

i Sight | Μάιος-Οκτώβριος 2019 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.