Τρεις αρχαίες πόλεις της Κρήτης με εμβληματική ιστορία ζωντανεύουν στο Μουσείο Κυκλαδικής

Η νέα περιοδική έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα – Ελεύθερνα – Κνωσός» φέρνει περισσότερες από 500 αρχαιότητες, ακολουθώντας τις πόλεις από τη γέννηση μέχρι την παρακμή.

Τρεις αρχαίες πόλεις της Κρήτης με εμβληματική ιστορία ζωντανεύουν στο Μουσείο Κυκλαδικής

«Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα/ Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη απ’ αυτή…/ ερείπια μαύρα της ζωής …/ που τόσα χρόνια πέρασα …», όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης, από αποσπασματικά ποιήματα του Καβάφη. «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα – Ελεύθερνα – Κνωσός», η νέα αρχαιολογική έκθεση του κεντρικού μουσείου της πόλης που ήδη από όταν είχε ανακοινωθεί προκάλεσε αίσθηση, έχει ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό, αναβιώνοντας τρεις εμβληματικής ιστορίας πόλεις.

Για πρώτη φορά, σε συνδιοργάνωση με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. (Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου), πεντακόσιες περίπου αρχαιότητες που προφυλάσσονται και διατηρούνται στις αποθήκες εφορειών αρχαιοτήτων και στις προθήκες μουσείων της Κρήτης, φεύγουν από τον γενέθλιο χώρο τους και ανοίγονται στο αθηναϊκό κοινό. Αποτέλεσμα; Αγάλματα, ανάγλυφα, ειδώλια, επιγραφές, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα και άλλα έργα από πληθώρα υλικών (όπως λίθο, μάρμαρο, μέταλλα κά) που χρονολογούνται από τα νεολιθικά (7η-6η χιλιετία π.Χ.) έως και τα βυζαντινά χρόνια (8ος αιώνας μ.Χ.) έρχονται επί το πλείστον για πρώτη φορά στο φως, όπως προέκυψαν από παλαιές και νέες ανασκαφές.

Τρεις αρχαίες πόλεις της Κρήτης με εμβληματική ιστορία ζωντανεύουν στο Μουσείο Κυκλαδικής - εικόνα 1

Κοινό όλων είναι η αποτύπωση της εξέλιξης των πόλεων, από τη γέννηση μέχρι την παρακμή και τη λήθη. Μέσα από τα πολιτιστικά τους κληροδοτήματα, οι αστικοί πολιτισμοί φανερώνουν την έκταση των επικρατειών, τον δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα, τις θρησκευτικές αντιλήψεις που είχαν. Η Κνωσός, όπως αποτυπώθηκε στη συνέχειά της πέρα από το πασίγνωστο ανάκτορο που έχει αναλυθεί πολλάκις, η Ελεύθερνα, η οποία ήρθε σχετικά πρόσφατα στην επιφάνεια από το ενδιαφέρον της Κρητικής Πολιτείας και τον εκπαιδευτικό Πετρουλάκη, και η Άπτερα, της οποίας η έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έρχονται στο προσκήνιο, με πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό, οθόνες, χάρτες αλλά και μέσα νέας τεχνολογίας να συμπληρώνουν πληροφοριακά τον επισκέπτη.

Με αφορμή την έκθεση, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου έχει σχεδιάσει προγράμματα και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές ηλικίας 8 ετών και άνω, όπου τα παιδιά θα μάθουν για τις διάφορες πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου στην αρχαία Κρήτη.

i Μουσείο Κυκλαδικής | Έως 30/4/19 | Δευτ., Τετ., Παρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ.-10 μ.μ. | Γενική είσοδος: 7 €, μειωμένο εισίτ: 3,5

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".