Τρεις αρχαίες πόλεις της Κρήτης με εμβληματική ιστορία ζωντανεύουν στο Μουσείο Κυκλαδικής

Η νέα περιοδική έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα – Ελεύθερνα – Κνωσός» φέρνει περισσότερες από 500 αρχαιότητες, ακολουθώντας τις πόλεις από τη γέννηση μέχρι την παρακμή.

Τρεις αρχαίες πόλεις της Κρήτης με εμβληματική ιστορία ζωντανεύουν στο Μουσείο Κυκλαδικής

«Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα/ Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη απ’ αυτή…/ ερείπια μαύρα της ζωής …/ που τόσα χρόνια πέρασα …», όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης, από αποσπασματικά ποιήματα του Καβάφη. «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα – Ελεύθερνα – Κνωσός», η νέα αρχαιολογική έκθεση του κεντρικού μουσείου της πόλης που ήδη από όταν είχε ανακοινωθεί προκάλεσε αίσθηση, έχει ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό, αναβιώνοντας τρεις εμβληματικής ιστορίας πόλεις.

Για πρώτη φορά, σε συνδιοργάνωση με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. (Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου), πεντακόσιες περίπου αρχαιότητες που προφυλάσσονται και διατηρούνται στις αποθήκες εφορειών αρχαιοτήτων και στις προθήκες μουσείων της Κρήτης, φεύγουν από τον γενέθλιο χώρο τους και ανοίγονται στο αθηναϊκό κοινό. Αποτέλεσμα; Αγάλματα, ανάγλυφα, ειδώλια, επιγραφές, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα και άλλα έργα από πληθώρα υλικών (όπως λίθο, μάρμαρο, μέταλλα κά) που χρονολογούνται από τα νεολιθικά (7η-6η χιλιετία π.Χ.) έως και τα βυζαντινά χρόνια (8ος αιώνας μ.Χ.) έρχονται επί το πλείστον για πρώτη φορά στο φως, όπως προέκυψαν από παλαιές και νέες ανασκαφές.

Τρεις αρχαίες πόλεις της Κρήτης με εμβληματική ιστορία ζωντανεύουν στο Μουσείο Κυκλαδικής - εικόνα 1

Κοινό όλων είναι η αποτύπωση της εξέλιξης των πόλεων, από τη γέννηση μέχρι την παρακμή και τη λήθη. Μέσα από τα πολιτιστικά τους κληροδοτήματα, οι αστικοί πολιτισμοί φανερώνουν την έκταση των επικρατειών, τον δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα, τις θρησκευτικές αντιλήψεις που είχαν. Η Κνωσός, όπως αποτυπώθηκε στη συνέχειά της πέρα από το πασίγνωστο ανάκτορο που έχει αναλυθεί πολλάκις, η Ελεύθερνα, η οποία ήρθε σχετικά πρόσφατα στην επιφάνεια από το ενδιαφέρον της Κρητικής Πολιτείας και τον εκπαιδευτικό Πετρουλάκη, και η Άπτερα, της οποίας η έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έρχονται στο προσκήνιο, με πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό, οθόνες, χάρτες αλλά και μέσα νέας τεχνολογίας να συμπληρώνουν πληροφοριακά τον επισκέπτη.

Με αφορμή την έκθεση, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου έχει σχεδιάσει προγράμματα και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές ηλικίας 8 ετών και άνω, όπου τα παιδιά θα μάθουν για τις διάφορες πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου στην αρχαία Κρήτη.

i Μουσείο Κυκλαδικής | Έως 30/4/19 | Δευτ., Τετ., Παρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ.-10 μ.μ. | Γενική είσοδος: 7 €, μειωμένο εισίτ: 3,5

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.

Μια βόλτα στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Το πολιτιστικό πάρκο είναι η μοναδική δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη.

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.