Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition

Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε πόλη των αγγέλων, μουσικές γεμίζουν δρόμους, bars και clubs, θεματικά πάρκα φέρνουν χριστουγεννιάτικη διάθεση και οι προτάσεις για δώρα είναι ανεξάντλητες.

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition

#1 Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε πόλη των αγγέλων

Με πάνω από 230 δωρεάν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις να απλώνονται στην πόλη, στις γειτονιές και στο κέντρο (μέχρι 5/1), οι ευκαιρίες να γιορτάσουμε είναι πραγματικά αμέτρητες. Με την υπογραφή της ίδιας πολυσχιδούς καλλιτεχνικής τριάδας που ανέλαβε και τον περσινό εορτασμό, του Γιάννη Κακλέα, της Φρόσως Λύτρα και του Μανόλη Παντελιδάκη, τα φτερωτά πλάσματα-σύμβολα των ημερών γίνονται ο θεματικός άξονας των δράσεων του Δήμου Αθηναίων και μεταφέρουν το μήνυμα αισιοδοξίας. Μουσική στο Σύνταγμα με νέους καλλιτέχνες και σχήματα tribute από τις 22 έως 30 του μηνός, χορευτικά pop up shows στο Μοναστηράκι, προγράμματα σε βιβλιοθήκες, μουσεία και κέντρα δημιουργικής μάθησης, ραντεβού σε γειτονιές, πλατείες και τοπόσημα στρώνουν ένα γιορτινό μωσαϊκό πάνω στο σώμα της Αθήνας. Ας το απολαύσουμε.

#2 Ξεχωριστή εμπειρία shopping

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 1

μουσική, γεύσεις και χριστουγεννιάτικες προσφορές που φτάνουν έως 70% μας περιμένει στις 17/12 η Στοά Νικολούδη, στο Νο 41 της Πανεπιστημίου, δίνοντάς μας επιπλέον μία αφορμή να περάσουμε για τις γιορτινές αγορές μας από μία από τις πιο ιστορικές στοές της πόλης. Χαρακτηρισμένο ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, το μεσοπολεμικό αρχιτεκτόνημα του Αλέξανδρου Νικολούδη συνδυάζει την παριζιάνικη αύρα εποχής με τα ποιοτικά καταστήματα και meeting points (www.stoanikoloudi.gr).

#3 O «Υπέροχος Γκάτσμπυ» ζωντανεύει στο «Grand Hyatt Athens»

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 2

Αν πάντα θέλατε να γίνετε κομμάτι της αγαπημένης σας ταινίας, μη χάσετε τη μοναδική διαδραστική εμπειρία που προσφέρει η ομάδα του Cinema Alive. Με πάνω από 60 ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς και DJs, το Cinema Alive μεταφέρει στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens» της Λεωφ. Συγγρού τη ρομαντική ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης του 1920, την οποία απέδωσε μαγευτικά ο Μπαζ Λούρμαν στην οσκαρική κινηματογραφική μεταφορά του «Υπέροχου Γκάτσμπυ» του ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. Τα σκηνικά, ο φωτισμός και τα ειδικά κοκτέιλ της βραδιάς θα σας βάλουν στο σύμπαν της ταινίας, καθώς αυτή θα προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη. Το Cinema Alive έρχεται μόνο για 4 παραστάσεις (21-22, 28-29/12) και υπόσχεται μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη εμπειρία.

#4 Τροπικά Χριστούγεννα στη Στέγη

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 3

Ο αστέρας της γαλλικής αβανγκάρντ σκηνής Φίλιπ Κεν επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και δημιουργεί μια site specific performance για την επιβίωση (28-30/12). Στο «Crash park» («Πάρκο συντριβής»), όλα συμβαίνουν γύρω από την κομμένη ουρά ενός φλεγόμενου αεροπλάνου, καρφωμένου σε ένα ερημονήσι. Η ομηρική «Οδύσσεια» μπλέκεται με το τηλεοπτικό «Lost», ο Ιούλιος Βερν με το μιούζικαλ και η εξορία με την ουτοπία.

#5 Γιορτινά live στην Αγγλικανική Εκκλησία

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 4

Τρεις χριστουγεννιάτικες συναυλίες φιλοξενούνται στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου υπό τον γενικό τίτλο «Abendmusik». Στις 14/12 το Athens Chamber Ensemble 2012, στις 20/12 οι Cantores & Capella Sancti Pauli και στις 22/12 η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» μας φέρνουν μουσικές των Χριστουγέννων από το μπαρόκ στην ελισσαβετιανή Αγγλία και από την κλασική στη σύγχρονη εποχή.

#6 Τέχνη κομμάτι-κομμάτι

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 5

To σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου η φαντασία των παιδιών πιάνει ουρανό καθώς το Ίδρυμα Θεοχαράκη τα καλεί να φτιάξουν το δικό τους ψηφιδωτό. Με τη βοήθεια ειδικών βρίσκουν το σχέδιο που τους αρέσει και ξεκινούν τη δημιουργία κομμάτι-κομμάτι, αφού πρώτα γνωρίσουν αυθεντικά ψηφιδωτά έργα κι ενημερωθούν για τα παραδοσιακά εργαλεία κοπής των ψηφίδων, τη σφύρα και τον άκμονα. (Στις 15/12, 11 π.μ.-12.30 μ.μ., για παιδιά 4-5 ετών, € 15. Στις 16/12, 11 π.μ.-1.30 μ.μ., για παιδιά 6-12 ετών, € 20)

#7 Φως που φοριέται!

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 6

Μήπως ήρθε η ώρα να βρούμε το προσωπικό μας Satori, να αφυπνίσουμε προσδοκίες και ανεξερεύνητα συναισθήματα; Αντλώντας έμπνευση από τον ιαπωνικό όρο που στην κυριολεξία σημαίνει «κατανόηση» και ορίζεται ως μια βαθιά κι ενδελεχής διεργασία φώτισης της ψυχής, η Ελένη Μαρνέρη έχει φτιάξει μια ζεστή γωνιά για τις γιορτές. Ευφάνταστα κοσμήματα, κεραμικά αντικείμενα, εγκαταστάσεις με φως, εικαστικές συνθέσεις με ύφασμα από συνολικά 12 Έλληνες σχεδιαστές κοσμούν την γκαλερί της, ενώ αρκετές επιλογές μάς περιμένουν στο πωλητήριο.

#8 Hot γιορτές στο «Gazarte»

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 7

Τα γιορτινά του φορά το «Gazarte», καθώς, εκτός από τα προγράμματα που τρέχουν (Τακίμ, Πρωτοψάλτη, Ξαρχάκος - Αλεξίου), μας επιφυλάσσει αυτές τις ημέρες special events όπως η Harlem Gospel Choir (20/12), οι gipsy swing εμφανίσεις των Gadjo Dilo (22 και 28/12) και υπέροχες γιορτινές βραδιές όπως αυτές με την Αλέκα Κανελλίδου και το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή ή εκείνες με τις Swingin’ Cats στο Roof Stage την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων (24-25/12). Τα γιορτινά events κορυφώνονται, βέβαια, την παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Roof Stage με την Party Band, τον Γιώργο Ζερβό και την Εύα Τσάχρα.

#9 Οικογενειακώς στον Φλοίσβο

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 8

Μια μεγάλη γιορτή έρχεται φέτος στη Μαρίνα Φλοίσβου. Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα από διαφορετικές περιοχές της χώρας, πολλές εκδηλώσεις, παγοδρόμιο 450 τετραγωνικών μέτρων και το Χριστουγεννιάτικο Χωριό (που ανοίγει για πρώτη φορά) περιμένουν μικρούς και μεγάλους μέχρι τα Θεοφάνια.

#10 Μετα-ψηφιακός υπαρξισμός

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 9

Μόνο αν αντιληφθούμε τα μηχανικά τελετουργικά της καθημερινότητάς μας, θα μπορέσουμε να σπάσουμε το καλούπι. Με αρκετές συμμετοχές σε διεθνείς εικαστικούς θεσμούς (μεταξύ των οποίων και η documenta 14), ο Άγγελος Πλέσσας φέρνει τη νέα του ατομική έκθεση στην γκαλερί The Breeder και μελετά τις ανθρώπινες λούπες. Ουτοπικά και δυστοπικά σενάρια της μετα-τεχνολογικής εποχής, φτιαγμένα από νέα μέσα (όπως ιστοσελίδες, βίντεο κ.ά.), προβληματίζουν για τη φύση μας. Συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

#11 Η ζωή του Μότσαρτ στη σκηνή

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 10

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά «Ο μικρός Αμαντέους - Το παιδί θαύμα» ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής του μέσα από διάφορα επεισόδια. Η παράσταση που σκηνοθέτησε η Ρέινα Εσκενάζυ, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Λουδάρο, είναι ένα ταξίδι στη ζωή του μικρού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ που μεταφέρει μέσα από βιντεοπροβολές το κλίμα της εποχής, από τα χωριά των Ανατολικών Άλπεων μέχρι τα σαλόνια της Βιένης. Ειδικά για την περίοδο των γιορτών θα προστεθούν νέες ημέρες και ώρες παραστάσεων.

#12 Ζήσε το γεωμετρικό ντελίριο

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 11

Το διαμάντι του Ρέντσο Πιάνο δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει. Πέρα από τα τρία πανύψηλα έλατα στην Αγορά, τα ογδόντα στολισμένα δέντρα αλλά και το παγοδρόμιο πάνω στο Κανάλι που περιμένει δωρεάν τους επισκέπτες, το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» μας επιφυλάσσει φέτος ακόμη μία έκπληξη: μια σειρά διάσπαρτων στο πάρκο διαδραστικών εγκαταστάσεων με ήχο και φως. Ένα τριγωνικό τούνελ που μαγνητίζει, κυκλικά στεφάνια για τις τέλειες σέλφι, φωτεινοί κύλινδροι που βγάζουν ήχο και άλλα πολλά κάνουν τη βόλτα ένα χαρούμενο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.

#13 Γιορτινή φαντασία στο Ελληνικό

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 12

Το Κλειστό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό μεταμορφώνεται σε έναν φαντασμαγορικό χριστουγεννιάτικο προορισμό για παιδιά όλων των ηλικιών. Το Christmas Fantasy Fun Park and Theater ανοίγει τις πόρτες του (μέχρι 6/1) με μια σειρά παραστάσεων που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους. Οι μεγάλες επιτυχίες των Mazoo and the Zoo επιστρέφουν στην παράσταση «Xana Zoo - Christmas Fantasy», ενώ ο αγαπημένος τάρανδος με την κόκκινη μύτη πρωταγωνιστεί στο «Ρούντολφ το ελαφάκι και οι σκανταλιάρηδες καλικάν­τζαροι», καλλιτέχνες του τσίρκου μας συνεπαίρνουν στο «Fantasy circus» και τρεις σπουδαίοι μάγοι μας αιχμαλωτίζουν στο «Magic show».

#14 Δώρα με υπογραφή Cheap Art

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 13

Το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του χώρου τέχνης Cheap Art, που μας έμαθε την ιδέα της προσιτής τέχνης, έρχεται μιαν ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα (14-23/12). Στο γνωστό γωνιακό νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Εξαρχείων, το εικαστικό εγχείρημα που εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια προωθεί την άμεση σχέση δημιουργού και κοινού, παρουσιάζει έργα 75 καλλιτεχνών με παράλληλα artists talks. Στα εγκαίνια ένα ενδιαφέρον μουσικο-εικαστικό παρτάκι μάς περιμένει στο γειτονικό «Διπλό Café» (14/12, 8 μ.μ.).

#15 Εμπρός για Θέατρο Ολύμπια!

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 14

Μετά την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του ιστορικού Ολύμπια ως Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», οι πρώτες εκδηλώσεις έρχονται να δώσουν πνοή στο εμβληματικό concert hall. Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εορτασμών του Δήμου Αθηναίων, από τις 22 έως τις 31/12, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις καθώς κι εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και παιδιά προσκαλούν εδώ μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο. Σημαντικότερο ραντεβού το αφιέρωμα στον Leonard Cohen, με τους Nalyssa Green, Sugahspank! και Louis, ανήμερα των Χριστουγέννων.

#16 Με τη Χιονάτη στον πάγο

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 15

Ένας από τους σπουδαιότερους θιάσους του καλλιτεχνικού πατινάζ, οι Russian Ice Stars, ετοιμάζουν μια παράσταση με ξέφρενες περιστροφές και ακροβατικά που κόβουν την ανάσα, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη ηρωίδα μικρών και μεγάλων. Το κλασικό παραμύθι των αδερφών Γκριμ παίρνει σάρκα και οστά σε μία από τις σπάνιες σκηνικές παρουσιάσεις του και μάλιστα με τον πιο θεαματικό τρόπο, πάνω σε μια τεράστια παγοπίστα. (19-23/12)

#17 Σε ένα πολυδαίδαλο βιβλιοφιλικό σύμπαν

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 16

Μετά τον «Τελευταίο αναγνώστη», η εκθεσιακή βιβλιοφιλική τριλογία «Η άγραφη βιβλιοθήκη» συνεχίζεται με το δεύτερο μέρος της, που μας μεταφέρει σε έναν ιδιαίτερο κόσμο. Υπό την επιμέλεια της Άννας Καφέτση, το «Μετά τη Βαβέλ» απλώνει περίπου εκατό έργα στα τέσσερα επίπεδα του Μεγάρου Μουσικής, ενώνοντας είκοσι πέντε διεθνείς καλλιτέχνες στην ίδια αφήγηση. Έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεο-εγκαταστάσεις, ηχητικά έργα και περφόρμανς που μιλούν για τα κείμενα και τα βιβλία (σε φυσική, υβριδική ή άυλη μορφή) στήνουν μια πολυδαίδαλη μετα-μπορχεσιανή βιβλιοθήκη. Μοναδική συμβουλή; Ακολούθησε το επιδαπέδιο νήμα (έως 10/3).

#18 Πρωτότυπες ματιές στο Ηρακλειδών

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 17

Μπαίνοντας στον πιο γιορτινό μήνα του έτους, το Μουσείο Ηρακλειδών προγραμματίζει από science stand up comedy παραστάσεις μέχρι παιδικές δράσεις, χριστουγεννιάτικες βραδιές κι εργαστήρια ενηλίκων. Στους εκθεσιακούς του χώρους, ο Θανάσης Μπίρλης, καλλιτέχνης και τεχνίτης, δημιουργός κι επιχειρηματίας, παρουσιάζει την «Αόρατη πόλη», μια φωτογραφική συλλογή πάνω σε φύλλα αλουμινίου από καρέ της Αθήνας που εγγράφουν το πέρασμα του χρόνου, ενώ στο πωλητήριο μας περιμένουν μικρογλυπτά-­έντομα και ακόμη πολλές ιδέες για δώρα.

#19 Επιστρέφει στη «Συνοικία Ασμάτων» ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 18

Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα της περασμένης χρονιάς επιστρέφει στην «Ακτή Πειραιώς» ανανεωμένο. Η πρόταση του Ιεροκλή Μιχαηλίδη για μια εναλλακτική μορφή καθαρόαιμης ελληνικής διασκέδασης βασίζεται σε κλασικά τραγούδια χαραγμένα στο συλλογικό μουσικό μας άκουσμα. Τη «Συνοικία ασμάτων» πλαισιώνουν οκτώ δεξιοτέχνες μουσικοί και τέσσερις νεανικές φωνές. Φέτος ο Γιάννης Μπέζος και ο Ταξιάρχης Χάνος προστίθενται στο σχήμα ως νέοι συνεπιβάτες, σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ.

#20 Ανοιχτό το ΕΜΣΤ τις γιορτές

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 19

Ακόμη μερικές ματιές στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μπορούμε να ρίξουμε φέτος τα Χριστούγεννα, μια και τα «Νέα αποκτήματα 2017-2018» ανοίγουν για τον επόμενο μήνα στο κοινό, με 22 ιστορικά και σύγχρονα έργα. Παράλληλα οκτώ βιντεο-έργα από την Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea της Ρώμης αλλά και η εγκατάσταση των Botto & Bruno «The ballad of forgotten places» εκτίθενται περιοδικά στο υπόγειο. (Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, Φιξ, 2109242111).

#21 Η μόδα και η τέχνη συναντιούνται

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 20

Αξιοποιώντας νεωτεριστικά στοιχεία και συνδυάζοντας διαφορετικά υλικά, ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσσιος και η καλλιτέχνις Ιωάννα Παρασκευά δίνουν τη δική τους αστική εκδοχή της πριγκίπισσας (14/12-12/1) στην Evripides Art Gallery. Αντλώντας έμπνευση από το παραμύθι των αδερφών Γκριμ «Οι 12 πριγκίπισσες που χόρευαν» ο Ντάσσιος ντύνει και μεταμορφώνει 12 αγάλματα που έχει φιλοτεχνήσει η Παρασκευά, δημιουργώντας έτσι τις δικές του μοντέρνες πριγκίπισσες. Το σκηνικό του παραμυθιού ολοκληρώνει με το δικό της μοναδικό τρόπο η βραβευμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ.

#22 Ο Καραγκιόζης πάει Χαβάη

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 21

Το ραντεβού με τον Ηλία Καρελλά και το θέατρο σκιών του παραμένει σταθερό στο Μέγαρο Μουσικής. Για έκτη χρονιά ο Καραγκιόζης καταφθάνει συνοδεία της ανατρεπτικής μπάντας Burger Project, με τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου σε ρόλο-έκπληξη, για να μας ταξιδέψουν... στη Χαβάη. Στην περιζήτητη εορταστική παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Χαβάη» θα γελάσετε, θα διασκεδάσετε και θα πείτε κι ένα τραγούδι (21-23/12 και 25-30/12).

#23 Υπερθέαμα χορού στη βροχή

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 22

Έντεκα σολίστες χορευτές μπαλέτου αφήνουν τις πουέντ και τις αίθουσες χορού και ανεβαίνουν με ροκ διάθεση στη σκηνή του Christmas Theater, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο χορός δεν γνωρίζει όρια. Το «Dancing in the rain», που έχει μαγέψει όλο τον κόσμο, έρχεται στις 14/12 στο Κλειστό Γαλατσίου με νέες χορογραφίες κάτω από τη βροχή κι εντυπωσιακές βιντεο-προβολές, που μας ταξιδεύουν σε όλες τις βροχερές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στους ρυθμούς κλασικών swing και rock ’n’ roll επιτυχιών.

#24 Arty δώρα από το Μπενάκη

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 23

Γνωστό για τα πρωτότυπα εορταστικά του δώρα, το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη μετράει αυτές τις ημέρες δεκάδες νέες αφίξεις για όλα τα γούστα: από διακοσμητικές τρισδιάστατες χάρτινες μπάλες και μαλακά στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι κοσμήματα σχεδιασμένα από Έλληνες designers, κατασκευές για τους μικρούς μας φίλους και, φυσικά, γούρια για το νέο έτος.

#25 Τα Χριστούγεννα είναι πάρτι!

Θεματικά ή εναλλακτικά, τα πάρτι στα οποία θα... τσουγκρίσουμε τα κοκτέιλ μας είναι έτοιμα να μας τυλίξουν στη γιορτινή τους διάθεση: το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων o Ηλ. Φραγκούλης θα αναστατώσει το «Bios» με το Trashathon, o Μεξικανός Betoko ετοιμάζει house ολονυχτία στο «Steam», η Idra Kane γεμίζει με το charisma της τα ηχεία του «ZAF» και οι Akylla, Bengoa, Lex και Mcastaway θα εναλλάσσονται στο «6 D.O.G.S.», προτού δώσουν τη σκυτάλη στις #μόνο_ντέκα και Matina Sous Peau για ένα πάρτι... φαντασμάτων (25/12).

#26 Nat King Cole Xmas στο «Half Note»

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 24

Ο Allan Harris είναι μια κατεξοχήν γιορτινή φιγούρα! Από τους πιο σπουδαίους τζαζ τραγουδιστές που προέκυψαν στη σκηνή στα ’90s, έχει αναπτύξει μια ερμηνευτική attitude κι ένα ρεπερτόριο που του έχουν δώσει το χαρακτηρισμό «Nat King Cole του 21ου αιώνα», πράγμα που ο Allan αξιοποιεί με ένα ανάλογο μουσικό αφιέρωμα –με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μέγιστου αυτού jazz crooner– με σαφώς χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα, που παρουσιάζει στο «Half Note Jazz Club» (21-27/12).

#27 Ο αυθεντικός «Καρυοθραύστης»

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 25

Χριστούγεννα χωρίς το μαγευτικό μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι δεν γίνονται – πόσο μάλλον στο Christmas Theater στο Κλειστό Γαλατσίου. Οι διάσημοι σολίστ και η 60μελής συμφωνική ορχήστρα του Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης μας επισκέπτονται (19-30/12) με ένα από τα δημοφιλέστερα έργα στην ιστορία του μπαλέτου.

#28 Φτιάξε το δικό σου Playmogreek

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 26

Ο Πέτρος Καμινιώτης, δημιουργός των playmogreek, των Playmobil ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές, έρχεται αυτήν την Κυριακή 16/12 (11.30 π.μ.-2.30 μ.μ.) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο των «Κids’ Xmas at Cycladic», για να μάθει στα παιδιά την τέχνη του και να «ντύσει» μαζί τους τα κυκλαδικά ειδώλια χρησιμοποιώντας χαρτιά και φαντασία (€ 5 ανά παιδί, συνοδοί δωρεάν).

#29 Η μεγαλύτερη νύχτα κάτω απ’ τα αστέρια

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 27

Τι καλύτερο από το να γιορτάσεις τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου κάτω από τον έναστρο ουρανό; Στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Άγγελοι στην πόλη», την Παρασκευή 21/12 (6 μ.μ.) δίνουμε ραντεβού στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2103490036) για να υποδεχτούμε το χειμερινό ηλιοστάσιο. Ο Κωνσταντίνος Βήτα αναλαμβάνει μουσικός οδηγός σε αυτήν την αισθαντική τσάρκα, όπου τα ηχητικά του τοπία από ηλεκτρονικούς ήχους, ποιήματα και μινιμαλιστικές μελωδίες δένουν με τον Λόφο Νυμφών. Είσοδος ελεύθερη.

#30 Στο κινέζικο άβατο

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 28

Γιορτές και τα μουσεία μπαίνουν δυναμικά στην ατζέντα μας. Μετά το πρώτο τρίμηνο της έκθεσης «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» στο Μουσείο Ακρόπολης (2103210219), που μετρά ήδη εκατοντάδες επισκέπτες, 12 αντικείμενα αποσύρονται λόγω ευαισθησίας των υλικών τους και από αύριο (14/12) νέα εκθέματα από τα κλειστά διαμερίσματα του αυτοκράτορα της Κίνας παίρνουν θέση. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την προσωπογραφία του σε προχωρημένη ηλικία, κεντημένα κοστούμια ιμπρεσάριων και θεατρικά βιβλία.

#31 Ραντεβού (ξανά) στη Φωκίωνος

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 29

Συνεχίζεται το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, που φιλοξενεί πλέον επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας με διαχειριστή το Impact Hub. Καθημερινές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, μουσική, ταινίες, pop up brunch και πολλές επιλογές δώρων μας περιμένουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ξεχωρίζει το αιθιοπικό φεστιβάλ στις 16/12 από την ομάδα Ethio-Greek Culture Promoters με παραδοσιακά εδέσματα, ρούχα, παιχνίδια και θεάματα.

#32 Χριστούγεννα στις πίστες

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα: Xmas edition - εικόνα 30

Τα πιο hot ονόματα της φετινής νυχτερινής Αθήνας βάζουν φωτιά και στις άγιες βραδιές μας, με τον Αντώνη Ρέμο και τη Δέσποινα Βανδή να ηγούνται μιας σούπερ εντυπωσιακής παραγωγής στο «Αθηνών Αρένα», τον Γιάννη Πάριο σε άριστη φόρμα να επαναπροσδιορίζει το νυχτερινό class στο «Baraonda», τον Γιώργο Σαμπάνη να ταράζει τη νυχτερινή διασκέδαση με ένα μουσικό θέαμα άκρως δυναμικό στο «ACRO Club», ενώ στο φουλ του λαϊκού ποντάρουν Καρράς, Χολίδης και Μενιδιάτης στην «Ιερά Οδό» και Πάολα - Σφακιανάκης στο «Gazi Live».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.